Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) 'gelişmiş sorgulama teknikleri' adı verilen yöntemlerini tasarlamak ve uygulamaktan sorumlu iki psikolog, gelecek hafta Guantanamo Körfezi'nde görülen 11 Eylül Davası'nın ön duruşmasında ifade verecek.
Sözleşmeli psikologlar James E. Mitchell ve John 'Bruce' Jessen, tutukluları su altında tutarak havasız bırakma, küçük kutulara koyma, fiziksel şiddet ve işkence kapsamına giren uykusuz bırakma gibi çeşitli sorgulama tekniklerinden sorumlular.
Çeşitli uluslararası raporlara göre birçok tutuklu, Avrupa da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki gizli yerlerde, bazı Avrupa devletlerinin de suç ortaklığı ile buna benzer ihlallere uğradı.
Af örgütü duruşmalara katılacak
Uluslararası Af Örgütü'nün (UAÖ) 'terörle mücadele' ve insan hakları avukatı Julia Hall, duruşmalara katılacak. Guantanamo Deniz Üssü'nde görülecek ön duruşmalar sırasında brifing verilecek.
Hall, konuya ilişkin yaptığı ilk açıklamada, "Bu psikologların sapkınca 'çalışmaları' işkenceye karşı verilen küresel mücadeleyi son derece olumsuz etkiledi. Savundukları sorgulama teknikleri tüm dünyada bir dalga etkisi yarattı" diyen Hall, sözlerini şöyle sonlandırdı:
"Mitchell ve Jessen da dahil olmak üzere ABD'nin işkence programından sorumlu olan kişiler, adalet önüne çıkarılmak yerine korundu ve bazı durumlarda terfi ettirildi.
"İşkencenin hesabı sorulmalı"
"Yüksek profile sahip bu duruşmada ifade verecek olmaları, CIA'in terörle mücadele programının merkezinden insan hakları ihlallerini söküp atamadığını gösteriyor.
"Bu konudaki cezasızlık, ABD tarihinde kara bir lekedir. İşkence kesinlikle haklı gösterilemez ve işkence yapan herkesten hesap sorulmalıdır."
18 Ocak - 1 Şubat tarihlerinde görülecek duruşmaları Af Örgütü adına Julia Hall'ın yanı sıra Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi Kıdemli Programlar Direktörü Zeke Johnson da izleyecek. Johnson, ABD'deki insan hakları ihlallerine derhal son verilmesi için çalışan uzman ekibi yönetmektedir.
Duruşmaların arka planı
Ocak ayında Guantanamo Körfezi'nde görülecek duruşmaların merkezinde, işkence altında alınan ifadelerin 11 Eylül Davası'ndaki kanıtlar arasından çıkarılması gerekip gerekmediği sorusu bulunuyor.
Uluslararası adil yargılanma standartlarına uygun olmayan bir şekilde aynı davada yargılanan beş sanık, askeri komisyonca suçlu bulunduğu takdirde ölüm cezasına mahkum edilebilir.
UAÖ'nün görüşüne göre bu davalarda ölüm cezasına başvurulması, temel insan haklarının mutlak surette ihlali olacak.
(PT)
*Kaynak: Uluslararası Af Örgütü.