Emek'in sunduğu soru önergesinde, "Ortadoğu petrolleri bölgeye savaş getirirken, ülkemiz sularının bu bölgeye barış getirmesi için, bir 'Barış Suyu Projesi' var mıdır?" diye soruldu.
Emek, Manavgat Suyu'nun akıbetini sordu
CHP milletvekili Atila Emek, Başbakan Erdoğan'ın yazılı olarak cevaplandırması istemiyle 1998'de 147 Milyon ABD Doları harcanarak tamamlanan günlük 500 bin metreküp kapasitesi bulunan "Manavgat Irmağı Su Temin Projesi" ile ilgili TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Emek'in soru önergesinde şu ibarelere yer verildi:
* Bakanlar Kurulu'nun 08.08.1990 tarihli ve 90/750 sayılı kararına istinaden düzenlenen bir protokol ile 10 Mart 1992'de ihale edilen ve 1998'de 147 milyon Amerikan Doları harcanarak tamamlanan, günlük 500 bin m³ kapasiteli "Manavgat Su Temin Projesi" tesislerinin bitiş tarihinden itibaren aradan 6 yıl geçmesine rağmen hala işletmeye açılamamış olmasının sebebi nedir?
"İsrail ile görüşmeler tamamlandı mı?"
* Başta İsrail olmak üzere su ihtiyacı içerisindeki Ortadoğu ülkelerine şimdilik günde 250.000 m³ suyun satılması hususundaki görüşmeler tamamlanmış mıdır? Görüşmelere devam ediliyorsa hangi aşamada?
* Yaklaşık 6 yıldan beri atıl vaziyette bekleyen ve çürümeye terk edilen bu tesislerin amaçlarından biri de yurt içi içme ve kullanma suyu temini olduğuna göre; turizm potansiyeli gittikçe artan bölgenin gelecekte ortaya çıkacak su ihtiyacı da planlanarak, bölgede halen su sıkıntısı çeken konut ve tesislerin mevcudiyeti bilinmesine rağmen bunların su ihtiyaçlarının karşılanmasında bugüne kadar niçin kullanılmadı?
"Su barış getirebilir mi?"
* Bölgede yazlık tüketimin arttığı dönemlerde niçin bu tesisler devreye sokulmak suretiyle su ihtiyacının karşılanması yoluna gidilmiyor?
* Paylaşılamayan Ortadoğu petrolleri bölgeye savaş getirirken, ülkemiz sularının bu bölgeye barış getirmesi için, Hükümetinizce oluşturulmuş bir "Barış Suyu Projesi" var mıdır? Ülkemizin bölgedeki gücünün son derecede önemli bir unsurunu teşkil eden bu sularla ilgili Hükümetinizin temel politikası nedir? (EÖ/BB)