Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, geçen hafta 14 şeker fabrikasının satışı için ihale sürecinin başladığını duyurdu.
Afyon, Alpullu, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgat şeker fabrikalarının satılacağı kaydedildi.
TIKLAYIN - "Şeker Fabrikalarını Satıp Piyasayı Nişasta Bazlı Şekere Teslim Edecekler"
İlk ihale 3 Nisan'da yapılacak
Türkiye Şeker Fabrikası AŞ'ye ait 14 şeker fabrikasından Bor, Çorum, Kırşehir ve Yozgat fabrikalarının ihalesi 3 Nisan'a, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu ve Turhal fabrikaları için 11 Nisan'a, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş fabrikaları için 18 Nisan'a kadar teklif verilebilecek.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ilk ihalenin Kırşehir için açılacağını kaydetmiş, geçici teminat tutarını 4 milyon TL olarak belirlemiş, ihale tarihinin 3 Nisan olduğunu duyurmuştu.
CHP Vekili Emir: Pancar ekimi sınırlandırılıyordu
Ankara Şeker Fabrikası'nın önünde bugün yapılan basın açıklamasına katılan CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, bianet'e yaptığı açıklamada şeker fabrikalarının kapatılmasının nişasta bazlı şeker tüketimini artırarak hem halk sağlığını tehdit edeceğini hem de Cumhuriyet dönemi varlıklarının silindiğini belirterek şunları söyledi:
"Burada aslında çok katmanlı bir saldırı var. Bu özelleştirmenin aslında birçok hedefi var. Bunların başında yaşları cumhuriyete eş değer olan şeker fabrikalarını yok etmek geliyor. Çünkü cumhuriyet ile bir hesaplaşma içindeler.
"Bir parantez olarak gördükleri cumhuriyetin bütün kazanımlarını silerken cumhuriyet döneminin varlıklarını da satmayı bir görev biliyorlar. Son 15 yılda 60 milyar dolarlık özellikleştirme yaptılar uluslararası şirketlere, şeker fabrikaları da bunun son halkası.
"Zaten uygulamaları nedeniyle çiftçi pancar ekimi konusunda sınırlandırılıyordu. Tarımsal üretim maliyetinin sürekli artırılması bir başka zor tarafıydı ama şimdi tamamen bizim çiftçimizden esirgenen kaynaklar dünyadaki nişasta bazlı şeker üreten şirketlere ve onların üretici olan çiftçilere aktarılıyor. Bu diğer bir saldırı.
"Bunun üzerinden şeker fabrikalarında çalışan işçiler ve onların ailesinin işsizliğe ve yoksulluğa teslim edilmesi işin bir başka boyutu.
"Nişasta bazlı şekerle her hastalığa açık hale geleceğiz"
"Bunun ötesinde şeker tamamen nişasta bazlı şeker üreticilerine geçmiş olacak ki, bu gerçek anlamda milli sorun. Milliyetçilik tarifini kendilerine benzemek olarak yapanlar ve kendilerine benzemeyenleri gayri milli olarak tanımlayanlar aslında bu toprakların insanlarını nişasta bazlı şekere her türlü hastalığa açık hale getiriyorlar.
"Nişasta bazlı şekerin Avrupa'da kullanımı neredeyse sıfıra indirgenmiş durumda. Oysa bizde bu alan kotalar sürekli artırılarak bu şekerler zehir niteliği taşıyor. Burada çok yönlü bir sorun var.
"Bir de özelleştirmeden kaynaklanacak arsa rantı yaratacak. Biz CHP olarak alandan, fabrikalardan ve emek tarafından bir mücadele örgütlenmesi olması gerektiğini düşünüyoruz".
"Şeker fabrikaları satılmasın" kampanyası
İhale sürecinin başladığının duyurulmasıyla birlikte harekete geçen Şeker-İş Sendikası yetkilileri, pancarın ekildiği 64 ilde çifti, besici, nakliyeci birlikleri başta olmak üzere sivil toplum örgütleri ve vatandaşların katılımıyla "Şeker fabrikaları satılmasın" başlıklı bir imza kampanyası başlattı.
İmza kampanyasının hedefinde 5 milyon imza toplayarak TBMM'ye sunmak var.
Türkşeker'in tarihiTürkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (kısaca Türkşeker) 25 şeker fabrikası, 5 makina fabrikası, 4 alkol fabrikası, 1 tohum işleme fabrikası, 1 Elektromekanik Aygıtlar Fabrikası, 1 araştırma enstitüsü barındıran bir kamu iktisadi teşebbüsü (KİT). Türkşeker'in Türkiye çapında 150 den fazla bölge şefliği, 300'ün üstünde pancar alım merkezi bulunuyor. Şeker Pancarı çiftçileri 1936 Türkşeker Ortadoğu şeker pazarının yüzde 65'ine hakim. Şeker üretimi için şekeri şeker pancarı kullanır. Yan ürün küspe hayvancılığın gelişmesini teşvik verir. Diğer yan ürün melas ise maya, yem ve alkol sanayisinin en temel hammaddesidir. Şeker fabrikasında üretim 1927 Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sırasında şeker sıkıntısı çekilmesi üzerine Cumhuriyet'in ilanı sonrası 1925'te çıkarılan şeker üretimine teşvik kanunu ile kurulan dört fabrikanın 1935 yılında Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş" adıyla birleştirilmesiyle kuruldu. (Kaynak: Türkşeker) |
(PT)