Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) eski milletvekilleri bugün Meclis’te barış nöbeti tutuyor.
Muhalefet kulisinde “Barış hemen şimdi”, “Hayatı ve özgürlükleri savunuyoruz” dövizleriyle saat 17.00’ye dek nöbeti sürdürecekler.
Nöbette Sebahat Tuncel, Ufuk Uras, Beyza Üstün, Akın Birdal, Sırrı Sakık, Binnaz Toprak’ın da aralarında olduğu eski vekiller katıldı. HDP ve CHP'li vekiller gün içinde nöbettekileri ziyaret etti.
Nöbetteki CHP eski vekillerinden Melda Onur bianet’e yaptığı açıklamada bir süredir eski vekiller olarak Meclis Dayanışma Grubu oluşturmak istediklerini, bu nöbetin de ilk çalışmaları olduğunu belirtti.
“Hedefimiz ülkede gergin ortamın bitmesi, ölümlerin, şiddetin sonra ermesi. Sorunları Meclis zeminine çekebilmek için elimizden geleni yapacağız.”
“Bu ülke vekilleri emekli etmiyor”
Melda Onur, barış nöbeti kararını ve amaçlarını şöyle aktardı:
“Bu ülke vekillerini emekli etmeyen bir ülke. O kadar travmatik durumlar var ki sorunlar peşinizi bırakmıyor.
“Bir süredir ülkedeki bu ortam hepimizi çok rahatsız ediyor. Burada birlikte olduğumuz arkadaşlarımızla İstanbul’da çeşitli eylemlerde, seminerlerde, toplumsal muhalefet içinde bir aradayız.
“İfade özgürlüğü, medya özgürlüğü, toplumsal muhalefetteki sorunlar ve son dönemde güneydoğuda yeniden başlayan çatışmalarla ülkede büyük bir endişe havası hakim.
“Meclis’te değil, sokaklardayız ama bir ayağımız da Meclis’te. Bir köprü oluşturmak, bu konuları daha çok dile getirmek, inisiyatif almak istedik.”
“Önce ölümler dursun”
“Bundan sonra siyasi zeminde ve milletvekillerinin etki alanı içinde Meclis Başkanı’na, hükümete, sivil toplum kuruluşlarına gidebiliriz. Bu sorunları Meclis zeminine çekebilmek için elimizden geleni yapacağız.
“Çatışmalar ölümler herkese var. Hiçbir taraf karşı tarafı öldürdüm diye sevinmesin, acı tüm ülkeye yayılıyor. Haberlerde görüyoruz bölgede ölümler var bir yandan oradan cenazeler batıya geliyor. Ülkedeki ağır cenaze havasından kurtulmak için önce çatışmalar dursun, ölümler dursun, hayat normal akmaya başlasın sonra her şey parlamento zemininde devam etsin.”
“Barış nöbeti ile farkındalık yaratmak istedik. Bundan sonra yapacağımız görüşmelerle orta yolu buldurmaya çalışacağız.
“2015 Temmuz’una, ki o zaman da çok ağır sorunlar vardı ama en azından cenazeler gelmiyordu, iktidar partisinin ‘en azından cenazeler gelmiyor’ diye övündüğü o günlere gelsek bile bizim için bir şey.
“Bugün 11-12 kişiyiz. Daha sonra katılımlar da olacaktır. Bu dayanışmayı yarın bir yasanın geçişinde, çevre, ifade özgürlüğü gibi konularda da görüş yaratmak, ülkenin sorunlarına çözümünde olumlu yönde katkıda bulunmak için devam ettireceğiz.” (BK)
* Fotoğraf: Sebahat Tuncel / Twitter