Seçimler için yapılan anketlerde ilk iki sırada yer alan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) seçim bildirgelerinde benzer politikalar öne sürülüyor.
İki partinin de seçim bildirgelerinde ; Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı, vergilerin düşürülmesi, enflasyonun tek haneli rakama düşürülmesi, kamu harcamalarındaki tasarruf, maden aramalarının önündeki bürokratik engellerin kaldırılması ve karayolu politikası konusunda neredeyse aynı cümleler yer alıyor.
Güzel Günler ya da Her Şey Türkiye İçin
İki partinin bildirgeleri arasındaki farklardan birisi mali milat konusu, diğeri ise yabancı sermayenin telaffuz ediliş şekli.
CHP bildirgesinde yer almayan "yabancı sermaye" sözcüğü AKP'de eleştiriliyor, CHP "mali miladın sürdürülmesini" öngörürken, AKP, "kaldırılacağını" belirtiyor.
CHP'nin "Güzel Günler Göreceğiz" başlıklı seçim bildirgesinden AB Uyum Yasaları'nın uygulanacağı öncelikli olarak belirtiliyor.
CHP: Ulusal program yaşama geçirilecek
* AB uyum yasalarının uygulanmasını sağlayarak, ulusal programın yaşama geçirilmesine öncelik vereceğiz. Dış ekonomik ilişkileri, çok yönlülük ve ulusal yarar ilkelerine göre yürüteceğiz. Bu ilişkilerin uluslararası ortak projeler temelinde geliştirilmesini hedef alacağız.
* İç borcu döndürürken daha düşük maliyetle kaynak bulunmasına ve kamu gelir-gider dengesinde faiz dışı fazla yaratarak, birikmiş reel faiz ve borç yükü azaldıkça, faiz dışı fazla hedeflerimizi de sosyal amaçlı kamu harcamalarının artışını mümkün kılacak ve/veya vergi yükünü azaltabilecek şekilde aşağıya çekeceğiz. Borç yükünü, öz kaynak sayılabilecek bu fazla ile düşürmeye özen göstereceğiz.
* Yasa ile öngörülen "Merkez Bankası'nın Bağımsızlığı" ilkesini özenle korurken, yönetimin işlemlerinde siyasi iradeye karşı saydam olmasını sağlayacağız.
* Ekonomik Program'ın uygulanmasında "Toplumsal Uzlaşmayı" ön planda tutacağız.
"Vergiler indirilecek"
* Vergi oranlarını makul ve ödenebilir bir düzeye indirerek vergiye karşı olan direncin azalmasını hedef alacağız. Vergi tabanını genişletecek, kayıt dışı ekonominin büyüklüğünü hızla azaltacak, belge sistemini yaygınlaştıracak etkin önlemler uygulamaya koyacağız.
* Kurumlar Vergisini 2004 yılından itibaren kademeli olarak yüzde 20'ye indirmeyi hedef alacağız. Nihai vergi yükünü yüzde 50 ile sınırlandıracağız.
* İki yıllık sürede, kamu kesiminde, idari amaçlı hiçbir binek araç ve bina satın almayacağız.
* Ziraat ve Halk Bankası'nı özerk ve etkin yapıda, ilgi alanlarında ihtisas kredilerine öncelik veren, bankacılık kurallarına göre çalışan kurumlar olarak, daha da güçlenmelerine önem vereceğiz.
* Kredi sisteminin, kredilerin uzun yıllar 'dondurulup sermayeye dönüştürülmesi' uygulamasına dönüşen bugünkü durumdan daha sağlıklı bir yapıya kavuşması için mali piyasaların oluşmasını sağlayacağız.
* Sigorta sisteminin, gerekli denetim ve uygun faaliyet ortamı yaratarak sağlıklı gelişmesini hedef alacağız.
Enerjide ulusallaşma
* Enflasyonu iki yılda "Tek haneli rakama" indireceğiz.
* Enerjide ulusal kaynaklara öncelik vereceğiz. Dışa bağımlılığı azaltarak, hidrolik ve linyit kaynaklara öncelik vereceğiz.
* Bölgelerarası farklılıkları gidermek için bölgesel planlamayı temel alacağız.
* AB'nin öngördüğü yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanım oranlarına ulaşabilmek için benzeri ilkelerin ülkemizde de yaşama geçirilmesini hedef alacağız.
* Ülkemizin Avrupa ile Orta Asya arasında bir enerji köprüsü olması için jeopolitik ve ekonomik çıkarları gözeten bütüncül stratejileri uygulamaya koyacağız.
*Doğal, kültürel ve tarihsel çevreyi koruyacağız; çevre hukukunu sürdürülebilir kalkınmanın temel unsuru olarak ele alacağız.
* Madencilikte arama ve yatırım izinlerinin önündeki bürokratik engelleri kaldıracağız.
* Karayolunda doğu-batı ve kuzey-güney yönlerinde kafes sistemi uygulayarak, ikili geliş, gidiş yolları ile ulaşım bağlantılarını tamamlayacağız.
AKP: AB'ye üyelik hedefimiz
AKP'nin "Her şey Türkiye İçin" başlıklı seçim bildirgesinde; "AB'ye tam üyeliğin temel şart olduğu" belirtiliyor.
* AB'ye tam üyelik, ekonomik ve demokratik gelişimin sağlanması için öncelikli hedefimizdir. AB'nin sunduğu ekonomik ve demokratik standartlar, yasal ve kurumsal düzenlemeler, tam üyelik şartına bağlı olmaksızın desteklenecektir. Tarihi, coğrafi ve ekonomik bağlarımızdan kaynaklanan diğer bölgesel entegrasyonlar ve komşu ülkelerimizle ekonomik işbirliği çabaları da AB'nin tamamlayıcısı olacak bir anlayışla sürdürülecektir.
* Partimizin uygulayacağı maliye politikasının temel önceliği, mali disiplin sağlayarak, borç stokunu sürdürülebilir seviyeye indirmek ve makro ekonomik istikrarı koruyacak faiz dışı fazlalığı vermektir.
* Merkez Bankası'nın bağımsızlığı korunacaktır.
* Reformlar, tüm toplum kesiminin katılımı sağlanarak ve ülke koşulları dikkate alınarak süratle hayata geçirilecektir.
* Partimiz, ilke olarak vergi oranlarını düşürecek ve vergi sayısını azaltacaktır. Orta vadede vergi gelirini azaltmadan, verginin tabana yayılması, kişi ve kurumları kayıt dışılığa iten nedenlerin kaldırılması ve vergi idaresinde etkinliğin sağlanmasıyla, vergi oranları tedricen indirilecektir.
* Kurum kazançlarının vergilendirilmesinde, gelir ve kurumlar vergisi arasında entegrasyon sağlanacaktır. Böylece, bir yandan kurum kazançları üzerindeki vergi yükü azaltılırken diğer yandan gerçek kişi kazançlarının daha net tespiti mümkün olacaktır.
"Kamu harcamalarında tasarruf yapılacak"
* Ekonomik ve sosyal altyapı yatırımlarına öncelik verilecek, gereksiz kamu hizmet binaları yapımı, taşıt alımı, lojman ve sosyal tesis gibi verimsiz harcamalar yapılmayacaktır.
* Küçük işletmeleri ve yerel üretim faaliyetlerini destekleyen mikro finans kurumlarının ve ihtisas bankacılığının gelişimi desteklenecektir.
* Sorunlu hale gelen kredilerin ve diğer aktiflerin çözümünü sağlayacak yeni finansal piyasalar, araçlar ve kurumların oluşumu desteklenecektir.
* Zorunlu sigortacılığın kapsamı genişletilerek, sigortacılık sektörünün gelişmesi sağlanacaktır.
* Ekonomik programımızın hedefi, enflasyonu tek haneli rakamlara indirmektir.
* Enerji sektöründe arz-talep dengesi kurularak, verimliliği artırıcı girişimler desteklenecek, yerli sanayiimizin rekabet gücünü artırmak için daha ucuz ve güvenli bir enerji arzı sağlanacaktır.
* Bölgesel ve sektörel ayrımlar gözden geçirilerek, bölgeler arasındaki dengesizliklerin giderilmesine yönelik destekler yeniden belirlenecektir.
*Yenilenebilir ve alternatif enerji kaynaklarına yöneleceğiz.
* Komşularımızdaki petrol ve doğalgazın dünya pazarlarına açılmasında ülkemizin dağıtım terminali olma imkanları iyi değerlendirilerek, enerjide bölgesel güç haline gelinecektir. Hazar Bölgesi'nin doğalgaz ve petrolünün ülkemiz üzerinden dünya pazarlarına nakline yönelik politikalar sürdürülecektir.
Maden arama kolaylaşacak
* Çevrenin bir değer ve maliyet unsuru olduğu dikkate alınarak, enerji dönüşüm işlemleri sırasında ortaya çıkan kirleticiler titizlikle kontrol edilecektir.
* Maden arama ve işletme aşamalarında bürokrasiyi azaltıcı tedbirler alınacaktır.
*Karayolu altyapısı, trafiğin gerektirdiği kesimlerde bölünmüş yol sistemiyle güçlendirilecek, ana güzergahlardaki kuzey-güney bağlantıları iyileştirilecek. 15 bin kilometre karayolu duble yol haline getirilecektir. (NK/BB)