Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, bireysel silahlanmanın artmasıyla yaşanan can kayıpları, yaralanma ve suç oranlarına dikkat çekerek, artan toplumsal kutuplaşma ve iç karışıklıkların önüne geçilmesi için araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
Yılmaz, Meclis Başkanlığı’na verdiği dilekçenin gerekçesinde bireysel silahlanmaya karşı mücadele veren Umut Vakfı’nın 2016 verilerini kullandı. Ocak 2017’de yayınlanan raporda AKP iktidarının son 10 yılında silahlanmanın 10 kat arttığını gösterdiğini belirten Yılmaz, Türkiye’de 2.5 milyonu ruhsatlı, 17 milyonu ise ruhsatsız en az 20 milyon dolayında bireysel silah olduğunu söyledi.
Umut Vakfı: Her 4 kişiden birine silah düşüyor
Büyütmek için tıklayın.
Umut Vakfı verilerine göre:
Dünyada silaha sahip olma oranlarına bakıldığında Türkiye 27. sırada yer alıyor.
Türkiye’de her dört kişiden birine silah düşüyor.
Cinayetlerin yarısı ateşli silahla işleniyor.
2016 yılında 2 bin 720 bireysel silahlı olay ulusal ve yöresel medyaya yansıdı. Bu olaylarda, 2 bin 56 kişi öldü, bir kısmı ağır 1961 kişi de yaralandı.
2016 yılında şiddet olaylarında ateşli silahların kullanımında önceki yıla göre yüzde 7’lik bir artış gösterdi. 2015’te 2 bin 175 olay basına yansımış, bu olaylarda toplam 1951 kişi ölmüş, bir kısmı ağır 1286 kişi de yaralanmıştı.
Aile içi şiddet ve eş öldürmeyle sonuçlanan olayların da yüzde 35-40’ında silah kullanılıyor.
676 sayılı KHK ile silahlanma daha kolaylaştı
Gerekçe metninde kanunların bireysel silahlanmanın önünü açtığını belirten Yılmaz, 29 Ekim 2016’da yürürlüğe giren Kanun hükmünde kararname ile bireysel silahlanmanın daha da kolaylaştırıldığını vurguladı:
“Ateşli silahlarla ilgili ilk hukuki düzenleme 1953’te yapılmış; ancak bu yasa birçok kez değiştirildi. 1986 değişikliğinde suç işleyen kişilerin silah alabilmesinin önü açıldı; emekli astsubay, uzman jandarma ve erbaşlar, polis, MİT mensupları ile hakim ve savcılara da silah ruhsatı verilmesi bir koşula bağlanmadı.
“676 sayılı KHK ile Ateşli Silahlar Yasası’nın iki maddesi değiştirildi. Yasaya göre ruhsatlı silah taşıyanlar, ruhsatın veriliş nedenlerinin ortadan kalkması halinde durumu 6 ay içerisinde emniyete bildirmekle yükümlüyken, yasada yer alan ‘Aksine hareket edenlere bir daha silah ruhsatı verilmez’ hükmü, KHK ile kaldırıldı. Bunun yerine ‘Aksine hareket edenler ile süresi dolduğu halde 6 ay içerisinde ruhsatını yeniletmeyenlerin ruhsatları iptal edilir. Ancak gerekli şartları haiz olan kişilere 3 bin Türk Lirası idari para cezası ödemeleri kaydıyla tekrar ruhsat verilebilir’ hükmü getirildi.”
Darbe girişimi sonrası yapılan çağrılar
Yılmaz Meclis Araştırması’nın bir an önce yapılması gerektiğini şöyle açıkladı:
“15 Temmuz darbe girişimi sonrası sonrası sosyal medyada ‘Vatan için Bayrak için Erdoğan için silahlanın’ ve ‘#AkSilahlanma’ başlığı ile kampanyalar düzenlenmiştir.
“Toplumsal ayrışmanın ve kutuplaşmanın artması, siyasette ayrımcı dilin egemen hale gelmesi, bireysel silahlanma ve artan silah sayısı üzerine daha dikkatli düşünmemizi gerektirmektedir. Tüm bu nedenlerin doğuracağı vahim sonuçların önüne geçilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması ve siyasal, hukuksal, bilimsel ve sosyolojik çözümler sunulması amacıyla Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.” (HK)