Şırnak ile Cizre arasında, Cudi Dağı eteklerindeki kömür ocakları bölgesinde bulunan 3 nolu açık kömür ocağında, 17 Ekim Salı günü saat 15.00 sıralarında yaşanan göçükte 7 işçi yaşamını yitirmiş, bir işçi ağır yaralı olarak kurtulmuştu.
Yaralı olarak kurtulan işçi tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmiş, hayatını kaybeden işçi sayısı 8'e yükselmişti. Kazanın ardından bölgeye giderek incelemeler yapan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bugün raporunu sundu.
TIKLAYIN - Madende Ölüm; Bu Kez Şırnak...
"Madenlerde denetim yok denecek kadar az"
Kazanın meydana geldiği alanda henüz bir çalışma izni olmadan kömür çıkarılmadığı belirtilen raporda, "Cudi dağının Şırnak'a bakan yüzünde 25 bin hektarlık alanın kömür madenleri ile dolu olduğu belirtilerek şu ifadeler yer aldı: Madenlerde denetimler yok denecek az, işçi sağlığı ve güvenliği konusunda önlemler çok çok yetersiz. İşçiler adeta ilkel koşullarda çalışıyor.
"Görüşülen vatandaşlardan aldığımız bilgilere göre Şırnak'taki madenlerde mühendis ve başka teknik personel çalıştırılmamaktadır. Bu ocaklarda 3 bin civarında işçi çalışıyor. İşçilerin çoğu baretsiz, maskesiz çalışıyor. İş güvenliği ve iş sağlığı konusunda hiçbir şart işletmeler tarafından yerine getirilmiyor. Her an göçük tehlikesi ile karşı karşıya kalan işçiler oksijensiz kalıyor.
"İşçiler günde 12 saat çalışıp asgari ücret alıyorlar. Basına yansımayan birçok kaza oluyor. Bu madenlerden çıkarılan kömür fişlendiriliyor ve çeşitli fabrikalara veriliyor.
"Şırnak'ta binlerce insanın hayatı pahasına çalışmak zorunda kaldığı ocaklarda yaşanan her göçük sonrası, sorunlar kısa bir süre gündeme gelse de çözüm için adım atılmıyor.
"Ruhsatsız ocaklara DEDAŞ elektrik veriyor"
"Devlet yetkililerinin ruhsatsız dediği bölgedeki tüm ocaklara DEDAŞ tarafından elektrik veriliyor. Ocaklara 1 kilometre mesafede Maden Askeri Karakolu bulunurken bölge Cudi Dağı'na yakın olduğu için askeri operasyonların güzergâhı olarak da kullanılıyor.
"Yine alandan çıkarılan kömürler onlarca arama noktasından sorunsuz bir şekilde geçiriliyor. Bölgeden çıkarılan kömür 20'nin üzerinde ile gönderildiği belirtiliyor. Özelikle Sosyal Yardımlaşma Kurumunun dağıttığı, otel ile okulların kömür ihtiyacı bölgeden karşılanıyor.
"Bölge 'ölüm kuyusu' dolu"
"Bölgede 'kaçak' olarak adlandırılan fakat herkesin bilgisi dahilinde üretim yapan çok sayıda ölüm kuyusu var ancak bölgedeki işsizlik sebebiyle gençler hiçbir sosyal güvencesi olmaksızın, güvenliksiz ve denetimsiz madenlere girmek zorunda kalıyorlar.
"Ocakların modernize edilmesi lazım"
"Kaza varsa teknik açıdan ihmal vardır. Ama olayın meydana geldiği yerin güvenli olmadığı çok açık. Değil üretim yapmak, yaklaşmak bile çok tehlikeli durumda.
"Ocağın bulunduğu alandaki su tahliyesi ile birlikte üretime ön hazırlık yapılsa bile bunun için de ciddi önlemlerin alınması gerek.
"Şırnak'ta kömür ocaklarının modernize edilmesi, iş güvenliğinin maksimum düzeyde sağlanması, bunun için de sıkı bir denetim mekanizmasının oluşturulmasıyla ölümlerin önüne geçilebilir. Aksi halde kara haberler almaya devam ederiz.Ocakların kapatılması sorumluluktan kaçmaktır. Devletin bu soruna kalıcı bir çözüm bulması gerekir.
"İş kazaları fıtrat değildir"
Raporun "İş kazaları fıtrat değildir" başlıklı sonuç kısmında ise "Bu şekilde denetimsiz yapılırsa iş kazaları açıktan cinayettir. Tıpkı Soma'da olduğu gibi" ifadeleri yer aldı.
Rapor şu sözlerle bitiyor: "Ama maalesef hükümet Şırnak'taki bu madene uzun yıllardır sadece politik nedenlerle baktığı için yakınlarına ve çevresine bir rant odağı haline getirmiştir. (PT)