Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin, Akkuyu'da nükleer santral yapımıyla ilgili anlaşmayı Anayasa Mahkemesi'ne götürüyor.
Hükümet Rusya'yla nükleer santral için ikili anlaşma imzalamış, anlaşma 14 Temmuz'da Meclis'te iktidar partisinin oylarıyla onaylanmıştı.
CHP ihalenin yapılış biçimine itiraz ediyor. Grup başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi "Anayasa’nın 90. maddesinin uluslararası anlaşmalara vermiş olduğu üstün statüden yararlanarak bu anlaşmayı, bu ihale işlemini denetim dışını bırakmak istiyor bu hükümet. Bu hukuk devletine aykırı. Hukuk devletinde idarenin tüm eylem ve işlemleri yargının denetimine tabidir” dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi'yse (AKP) muhalefet partisinin anlaşmayı Anayasa Mahkemesi'ne taşıma yetkisi olmadığını savunuyor.
Nükleer karşıtları 170 bin imza toplamış ve görüşmeler öncesinde imzaları Meclis'e götürmüştü. CHP ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) prensip olarak nükleer santrallere karşı çıkmazken Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) çevresel etkileri de düşünülerek nükleer santral inşasından tamamen vazgeçilmesini ve yenilenebilir kaynaklara yönelmeyi öneriyor.
Pahalı alış garantisi
Rusya Federasyonu Devlet Atom Enerjisi Kuruluşu (Rosatom) üç ay içinde proje şirketinin kurulması için gerekli işlemleri başlatacak. Santralin ilk bölümünün yedi yıl içinde devreye girmesi planlanıyor.
Nükleer güç santralinin toplam kurulu gücü 4 bin 800 megawattlik dört üniteden oluşacak.
Proje şirketi, nükleer güç santrali tarafından üretilen elektrik de dahil olmak üzere, santralin sahibi olacak. Rus yetkili kuruluşlarının proje şirketindeki toplam payları, yüzde 51'den az olmayacak.
Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) santralde üretilecek elektriğin büyük bölümünü 15 yıl boyunca KDV hariç 12,35 cent (yaklaşık 18 kuruş) fiyatla alma garantisi verecek. Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'nun (EPDK) web sitesindeki bilgilere göre 2009'da elektrik toptan satış fiyatının tavanı 13,32 kuruş olarak belirlenmişti. (EÜ)