TBMM Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü'nün başvurusuyla Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği'nin dört eski bakanın ifade işlemleri kapsamında aldığı yayın yasağına karşı girişimler artıyor.
Ancak Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği, itirazlardan biri olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yetkililerinin başvurusunu, yayın yasağının hukuka uygun olduğuna kanaat getirerek reddetti.
bianet, Halk TV ve Konsey de mahkemeye gitti
bianet sitesi yayın yönetmeni Haluk Kalafat, yayın yasağıyla ilgili itiraz dilekçelerini avukat Meriç Eyüboğlu aracılığıyla dün (27 Kasım) mahkemeye sunduklarını açıkladı.
Halk TV kanalı da avukat Şahin Mengü aracılığıyla yasağı mahkemeye taşımıştı. Son olarak bir başvuruyu da Basın Konseyi Ankara 8. Asliye Ceza Hakimliği nezdinde gerçekleştirdi.
Konseyden yapılan açıklamada, yasağa son verilmesi gerektiğini açıkladı; “AİHM içtihatlarına göre de kamu yararı söz konusu olduğunda, kamuoyunun öğrenme hakkı, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın şöhretlerinin korunmasından ve kişilik haklarından daha önceliklidir” tespitine yer verdi.
“Kamu yararı dışında, yayın yasaklarının açıkça sansür olduğuna ve demokrasilerle ters düştüğüne inanmaktayız. Yasağın her türlü haber ve yayını kapsayacak şekilde uygulanması, Anayasa'mıza ve taraf olduğumuz uluslararası antlaşmalara da aykırı düşmektedir.”
Yayın yasağı ve habercilere dava
17 Aralık 2013 yolsuzluk operasyonları sonrası rüşvet ilişkilerine karışmakla suçlanan eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar ile ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu’na ilişkin ifadelere 25 Kasım’da yayın yasağı getirilmişti. Buna karşın yolsuzluk ve rüşvet iddialarını gündeme getiren 15 kadar haberciye dava açılmıştı.
Yasağı dinlemeyenler, kınayanlar
Yasağın duyurulmasının ardından Cumhuriyet, BirGün, Evrensel, Sözcü gibi gazeteler ile bianet, T24, Zete, Ortasayfa, Solhaber, karsigazete, Grihat gibi İnternet siteleri yasağa uygun hareket etmeyeceklerini bildirmişlerdi.
Aynı sıralarda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Basın Konseyi, Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), Basın Enstitüsü Derneği, IPI, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ayrı ayrı açıklamalarla yasağı kınadılar. (EÖ)