Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 2015 genel seçimleri için hazırladığı 200 sayfalık seçim beyannamesinde çocuklar için ayrılan iki sayfada özelikle çocuk yoksulluğuyla mücadele öne çıkıyor.
CHP Aile Sigortası Programı ile yoksul çocukların sağlık, beslenme, kreş ve eğitim başta olmak üzere tüm gereksinimlerini karşılayacağını iddia ederken, bu sigorta programıyla yoksul çocuklara nakit desteği sağlanacağı söyleniyor. Fakat nakit desteğinin meblağı belirtilmiyor.
Aile sigortası
Aile Sigortası başlığı altında da her çocuğa okul öncesinden başlayarak ücretsiz, nitelikli tam gün eğitime yönelik destek verileceği ifade ediliyor.
Ancak “18 yaşına dek sağlık, beslenme, sosyal ve kültürel gelişim fırsatlarından gerektiği şekilde yararlanabileceği” yönündeki ifadelerden kastın ne olduğu ise açıklanmıyor.
Destekler
Çocuk desteklerinin gebelikle birlikte başlayacağı söylenirken doğan her yoksul çocuğa “mama ve bebek bezi de dahil olmak üzere, bebeklerin ilk altı aylık tüm hijyenik ihtiyaçlarını karşılayacak bebek sandığı” vaat ediliyor.
Desteklerin sürdürülmesinin kız çocuklarının okula gönderilmesi şartına bağlanarak kız çocuklarının okullaşma oranlarının yükseltileceği de vurgulanıyor.
Bu kapsamda eğitimine devam eden çocuklara her ders yılı başında eğitim araç gereç desteği verilmesi ve okullarda ücretsiz öğle yemeği uygulaması da vaatler arasında yer alıyor.
Çocuk işçiliği
Ayrıca yoksullukla ilişkili olarak çocuk işçiliğinin engellenmesi de beyannamede belirtiliyor, ancak Türkiye’de giderek büyüyen bir sorun olan çocuk işçiliğinin nasıl geriletileceği ve ortadan kaldırılacağı anlatılmıyor.
DİSK-AR dün açıkladığı raporda, çocuk işçiliğinin 2006-2012 arasındaki azalma eğiliminin 2012’den itibaren durduğuna, 2012’de çocuk işçi sayısının 893 bine ulaştığına dikkat çekmişti.
Çocuk işçiliğiyle bağlantılı olarak iş cinayetlerindeki çocuk ölümlerine ve nasıl önüne geçileceğine de değinilmiyor.
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi 2014 yılı için her 100 iş cinayetinden üçünün çocuk işçileri bulduğunu açıklamıştı.
Aile merkezleri
CHP, seçim beyannamesinin çocuklarla ilgili bölümünde aile merkezleri kurulacağını vurguluyor.
Neden çocuk merkezleri yerine aile merkezleri tercih edildiğine dair net bir açıklama yoksa da, özel bir başlık açılan aile merkezlerinin “her çocuğun sağlık, beslenme, eğitim, sosyal ve kültürel gelişim konularında yeterli olanaklara kavuşmasını sağlayacağı” iddia ediliyor.
Beyannameye göre bu aile merkezlerinde istihdam edilecek 45 bin uzmanla gerçekleşecek.
Bununla birlikte çocukların bu merkezlere ve hizmetlere nasıl erişeceği belirtilmiyor ve sözü edilen alanlarda ne tip çalışmalar yapılacağı hakkında bilgi verilmiyor.
Ayrıca bu merkezlerin denetiminin yapılıp yapılmayacağı, yapılacaksa nasıl yapılacağı da açıklanmıyor.
Çocuk hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşları sık sık gündeme gelen hak ihlalleri sonrası her defasında sivil denetime açılmamış her tür kurumun şiddet ürettiğine dikkat çekiyordu.
Sağlık
CHP’nin seçim vaatleri arasında en dikkat çekenlerinden biri de temel sağlık hizmetlerinin her çocuk için tamamen ücretsiz hale getirileceği ve Türkiye genelinde sadece büyük kentlerde bulunan çocuk hastanelerinin yaygınlaştırılacağı.
Türkiye’de yaklaşık 23 milyon çocuk bulunuyor.
Eğitim
CHP 4+4+4 sistemi gelmeden önce büyük yatırımlar yapılan okul öncesi eğitime de beyannamede yer veriyor: “Okul öncesi eğitimi zorunlu ve ücretsiz yapacağız.”
Eğitime ayrılan kaynakların arttırılacağının belirtildiği beyannamede, bu vaadi destekleyici bir unsur olarak yatırımların da eğitim bütçesi içindeki payının genişletileceğine dikkat çekiliyor.
CHP’nin eğitim alanına dair planladığı dönüşümler arasında ezbere ve sınava odaklı eğitim sisteminin değiştirilmesi de yer alıyor. “Öğrencinin becerileri ve öğrenme deneyimi olacak.”
Son dönemlerde sık sık değiştirilen sınav sistemi öğrenciler, veliler ve hatta öğretmenlerde kafa karışıklığına, özellikle azınlık okullarındaki öğrencilerin hak ihlallerine uğramasına yol açmıştı.
Beyannameye göre, CHP müfredatta yurttaşlık bilinci, ayrımcılıkla mücadele ve insan hakları derslerine yer vermeyi planlıyor.
Çocuk istismarı
“Şiddetin bir eğitim aracı olarak kullanılmasının önüne geçeceğiz “denilen beyannamede, etkin şekilde cezalandırılacağı söylenerek çocuk istismarına da değinildi.
Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmelerinin önüne geçileceği açık bir beyan olarak, çocukların mağdur olduğu durumlar ise “mağduriyetin giderilmesine öncelik verileceği” şeklinde genel bir ifadeyle beyannamede yer aldı.
Çocuk ve hukuk
Adli vakalara karışan çocuklara sosyal hizmet uzmanı, psikolog, sosyolog, pedagog ve hukukçulardan oluşan bir ekip tarafından destek sağlanacağını vaat eden CHP, son dönem şiddet merkezleri haline gelen çocuk cezaevlerinin kapatılacağını ve büyük mağduriyetlere yol açan çocuk tutukluluğuna son vereceğini de taahhüt etti.
Ayrıca suça karışmış çocukların cezalandırılmasını değil, eğitilerek topluma yeniden kazandırılmasını hedeflediklerini belirterek çocuk mahkemelerini ve yargılama süreçlerini bu amaca hizmet edecek şekilde yeniden yapılandıracağını beyan etti. Ancak bu vaatlere dair başka bir açıklamaya yer vermedi.
Anadilinde eğitim ve göçmen çocukların hakları ise beyannamede yer almıyor. (YY)
CHP'nin seçim beyannamesine buradan ulaşabilirsiniz.