Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Meclis Başkanlığı için Eski CHP Genel Başkanı, Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ı aday gösterme kararı aldı.
Yaklaşık iki saat süren MYK toplantısının ardından Meclis Başkanlığı adayı olarak Baykal üzerinde anlaşmaya varıldı.
MYK toplantısının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Baykal Meclis’te görüştü.
Hürriyet’ten Okan Konuralp’in haberine göre, görüşme sonrası açıklama yapan Kılıçdaroğlu, ''Umarım Baykal'ın geçici başkanlığı kalıcı hale gelir. Milletvekili arkadaşlarımız Baykal'ın Meclis Başkanlığı'na aday olmasını istiyor, ben de bu konuda kendisinden ricada bulundum. Baykal, Meclis Başkanlığı adaylığımızı kabul etti'' dedi.
Baykal da resmi adaylık başvurusunu yaptıktan sonra destek için siyasi partileri ziyaret edeceğini söyledi. Baykal, ''Seçilirsem tarafsız bir Meclis Başkanı olacağım'' diye konuştu.
Baykal, 7 Haziran seçimleri sonrası kurulan Meclis’te 25. dönem milletvekilleri arasında en yaşlı vekil olduğu için geçici meclis başkanlığı görevini yürütüyor.
Seçim haftaya
25. Dönem Meclis Başkanlığı için birinci ve ikinci tur seçimler 30 Haziran Salı, gerekli çoğunluk sağlanamazsa üçüncü ve dördüncü tur seçimler 1 Temmuz Çarşamba yapılacak.
Meclis Başkanı adaylarının beş gün içinde Başkanlık Divanı’na başvuracak.
Başkan seçimi gizli oyla yapılacak.
Halkların Demokratik Partisi de (HDP) Meclis Başkanlığı için pazartesi günü Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’ı aday göstermişti. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ise bugün İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday gösterdi.
Baykal kimdir? |
1959’da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirip 1960’ta Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne asistan olarak girdi. 1963'te doktora çalışmalarını tamamladıktan sonra iki yıl ABD’de kaldı. Doçent olduktan sonra 1968’de CHP'ye girerek siyasal yaşama atıldı. 14 Ekim 1973'te Antalya milletvekili seçildi. 1974’te Bülent Ecevit başbakanlığında kurulan CHP-MSP koalisyon hükümetinde Maliye Bakanı oldu. 1978'de kurulan üçüncü Ecevit hükümetinde ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu. 12 Eylül 1980 askeri müdahalesinden sonra bir süre Ankara'da Ordu Dil Okulu'nda gözetim altında tutuldu. 1982 Anayasası'nın 5 yıl süreyle siyasi yasağı getirdiği politikacılar arasında yer aldı. 1983 yılında siyasal partilerin kurulmasına izin verilmesinden sonra "yasaklı olmalarına rağmen faaliyetlerini sürdürdüğü" gerekçesiyle Zincirbozan Askeri Tesisleri'nde gözetim altına alındı. Eylül 1987'deki genel seçimlerde SHP'den Antalya milletvekili seçildi. SHP'de önce grup başkanvekilliği ardında da genel sekreterlik görevlerinde bulunan Baykal, Haziran 1988'de göreve başladığı genel sekreterlikten 10 Eylül 1990'da istifa etti. SHP'de olağan ve olağanüstü kurultaylarda Genel Başkan Erdal İnönü’nün üç defa karşısına çıktı ancak başarılı olmadı. Temmuz 1992'de kapatılan siyasi partilerin açılmasına izin veren yasanın sağladığı imkânla 9 Eylül 1992 tarihinde toplanan CHP Kurultayında Genel Başkanlığa seçildi. SHP ve CHP 18 Şubat 1995'te toplanan kurultayda birleşti. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bu kurultayda genel başkanlığa aday olmadı. 9 Eylül 1995 tarihinde birleşmeden sonra yapılan CHP Olağan Kurultayında genel başkanlığa seçildi. 30 Ekim 1995 tarihinde kurulan DYP-CHP koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerini üslendi. 18 Nisan 1999 seçimlerinde CHP ve Deniz Baykal ilk kez seçim sonuçlarıyla parlamento dışında kaldılar. 22 Nisan 1999 tarihinde alınan seçim sonuçları nedeniyle istifa eden Baykal, 30 Eylül 2000 tarihinde Ankara'da toplanan CHP 11. Olağanüstü Kurultayında yeniden seçilerek üçüncü kez CHP Genel Başkanı oldu. 10 Mayıs 2010’ta internet yoluyla gündeme gelen kamera görüntüleri sonrası genel başkanlıktan istifa etti. 2011 ve 2015 seçimlerinde CHP'den Antalya milletvekili seçildi. |