Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için belediyelerde “Mor Bayrak” projesi başlatıyor.
Kreş/çocuk bakımevi/kadın sağlık merkezi/hasta bakımevi/yaşlı bakımevi/sığınma evi sayısı; kadın belediye başkan yardımcısı; kadın yönetici sayısı; kadın çalışan sayısı; cinsiyete duyarlı bütçe oluşturmak gibi kriterleri yerine getiren CHP’li belediyeler, “mor bayrak” almaya hak kazanacak.
Proje kapsamında belediyelerde cinsiyet eşitliğini teşvik edecek olan CHP, belediye ilçe sınırları içindeki kamu kurumları da dâhil tüm işyerlerini değerlendirmeye tabi tutacak. İşyerlerindeki kadın çalışan; kadın yönetici sayısı; kadın-erkek çalışanların ücretleri; kreş; emzirme odası olup olmadığına göre değerlendirme yapılarak işyerlerine de mor bayrak verilecek.
Projenin bir sonraki aşaması ise en yakın mor bayraklı işletmeleri gösterecek bir akıllı telefon uygulaması oluşturulması.
Şiddete karşı yerel ağ kurulacak
Mor Bayrak projesi, bugün CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu, Parti Meclisi Üyesi ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Erzincan Milletvekili Muharrem Işık ve Yerel Yönetimler Gen. Bşk. Yardımcısı Yrd. Ayça Akpek tarafından Meclis’te düzenlenen bir basın toplantısıyla duyuruldu.
Vekiller, şiddet konusunda belediyeler, muhtarlar, barolar ve STK’ların birlikte çalışacağını ve yerel bir kadına yönelik şiddet ağı kurulacağını anlattı. Şiddet mağduru kadınların, muhtarlık ve belediyelere başvurabileceğini ifade etti.
CHP’li vekiller, yurttaşlara da mor bayraklı işyerlerinden hizmet alma çağrısı yaptı, “Böylece işyerleri arasında pozitif bir rekabet yaratalım” dedi.
CHP, 2019’da tüm CHP’li belediyelerin mor bayraklı olacağı sözü de verdi.
Kadınlar gelecekten umutlu değil
bianet’in çetelesine göre 2014’te en az 281 kadının öldürüldüğünü hatırlatan CHP’li vekiller, basın toplantısında yaptırdıkları araştırmaların sonuçlarından örnekler de paylaştı:
* Kadınların yüzde 79’u bugünkü Türkiye'de hayat şartlarının, kadınlar için erkeklere oranla daha zor olduğunu düşünüyor.
* Türkiye’deki kadınların yüzde 71’i erkeklerin daha imtiyazlı olduğuna inanıyor.
* Kadınların yüzde 78’i kadınlara saygılı ve itibarlı davranıldığına inanmıyor.
* Kadınların yüzde 38'i geleceğin kadınlar için daha da kötü olacağını düşünüyor. (ÇT)