İyi Parti ve Saadet Partisi’nden gelen Millet İttifakı’nın sona erdiğini açıklamalarına CHP’den ilk yanıt geldi.
CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, “Seçimler sonrasında TBMM’de hangi siyasi partinin hangi politikayı izleyeceği tamamen kendi takdiridir” dedi.
Hamzaçebi Hürriyet’e şu değerlendirmeyi yaptı:
“Millet İttifakı sadece milletvekili genel seçimine yönelik olarak kurulmuştu. İttifak protokolünde bu açıkça yazılıdır. Seçim Kanunu’na göre de ittifak sadece genel seçimler için kurulabilir.
“Dolayısıyla Millet İttifakı’nın sona erdiği yönünde ittifakı oluşturan diğer siyasi partilerden yapılan açıklamalar durumun ilanından başka bir şey değildir. Seçimler sonrasında TBMM’de hangi siyasi partinin hangi politikayı izleyeceği tamamen kendi takdirlerindedir.
İyi Parti: İttifaka ihtiyaç kalmadı
İyi Parti Sözcüsü Aytun Çıray, dün yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
“Bizim yaptığımız, bir koalisyon değil seçim işbirliğiydi. Seçim hilelerine karşı oyların yabana gitmemesi için bir seçim işbirliği ittifakı kurmuştuk ve esasen de diğer prensip noktamız çok partili güçlendirilmiş parlamenter sistem konusunda bir prensip mutabakatımız vardı.
“Bu seçimlerin sona ermesiyle birlikte bu seçim işbirliği ittifakına bir ihtiyaç kalmamıştır. İyi Parti kendi hükmi şahsiyeti altında kendi özel siyasetini üreterek Türk milletiyle paylaşacaktır.
Saadet: İttifak ömrünü tamamladı
İYİ Parti’den sonra Saadet Partisi’nden de ittifakın sona erdiği açıklaması geldi.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “İttifak, genel seçimlerle ilgili bir konuydu. İttifak ömrünü o noktada tamamladı” dedi.
Millet İttifakı hakkında
24 Haziran 2018 27. Dönem Milletvekilliği Seçimi için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi (SP) ve Demokrat Parti (DP) arasındaki ittifak protokolü Yüksek Seçim Kurulu’na 5 Mayıs 2018 günü verildi.
İttifakın bildirisinde CHP, İYİ Parti ve SP’nin “Millet İttifakı” adı altında kendi amblemleriyle seçime girecek, Demokrat Parti de adaylarını İYİ Partinin listelerinden göstererek Millet İttifakının parçası olacağı açıklanmıştı.
Milletvekilliği seçimlerine siyasi partilerin ittifak kurarak girmesini düzenleyen kanuni değişiklik kanun hükmünde kararname ile yapıldı. “Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 16 Mart 2018 günü Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.