Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili yasayı gelecek hafta Anayasa Mahkemesi'ne götürmeye hazırlanıyor.
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, dilekçelerinin hazır olduğunu, 23 Haziran'da gruptan yetki aldıktan sonra başvuruyu yapacaklarını söyledi.
Partinin diğer grup başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da "Sanıyorum önümüzdeki hafta Anayasa Mahkemesine başvururuz" diye konuştu.
Okay yasanın "Anayasa'nın cumhuriyetin nitelikleri, devletin bütünlüğü, toprak mülkiyeti ve yargı bağımsızlığına ilişkin maddelerine aykırılık" iddiasıyla, yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı.
Muhalefet partileri, arazinin temizleme karşılığında işi yapacak olan şirkete en fazla 44 yıllığına verilmesini öngören maddesine karşı çıkıyor; temizliğin hizmet alımı yöntemiyle yapılmasını savunuyor.
Çetin: İlk haliyle olsa Gül onaylamayacaktı
Bilal Çetin, Vatan gazetesindeki yazısında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yasayı Savunma Bakanlığı veya Maliye Bakanlığı'nın hizmet alımı koşullarını içermeyen ilk haliyle önüne gelecek olsa onaylamayacağını yazdı.
"Danışmanlarının anlattıklarına göre Cumhurbaşkanı yasayı daha Meclis görüşmeleri devam ederken Köşk'ün hukukçularına bütün yönleriyle incelettirmiş. Milli çıkarlar, hukuk ve anayasaya aykırılık olup olmadığına baktırmış.
"Eğer yasa ilk şekliyle, yani sadece 'yap işlet devret' hükmüyle çıkarılmış olsaymış o zaman kesin veto etme kararındaymış.
"Ancak daha sonra yapılan değişikliklerle öncelik hizmet alımı ve ihaleyle mayın temizleme işini gerçekleştirilmesi hükmünün konulması, toprak kiralama karşılığı yapılmasının son çare olarak öngörülmesi üzerine tatmin olmuş."
Gül'ün önceki gün onayladığı yasa, Resmi Gazete'de dün yayımlanmış ve yürürlüğe girmişti.
"Topraksız çiftçilere verilsin"
Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu, arazinin Türkiye'nin en değerli tarım arazisi olduğunu, organik tarım projesi kapsamında topraksız çiftçilere verilmesi gerektiğini savunuyor. Mayınlardan mağdur olan çevredeki köylüler de toprakların kendilerine verilmesini istiyor.
Uluslararası mayın uzmanı Stuart Casey-Maslen, Türkiye'nin ihaleyi uzman uluslararası sivil toplum örgütlerine de açmasını salık vermişti.
Yasa, mayın temizleme işini, öncelikli olarak Milli Savunma Bakanlığı'nın yaptırmasını, olmazsa, Maliye Bakanlığı'nın hizmet satın alarak yaptırmasını, bu iki yöntemle de olmazsa, toprakların en fazla 44 yıllığına tarım için kullandırılması karşılığında temizleyen şirkete verilmesini öngörüyor. Bu ihale, Devlet İhale Kanunu ve Kamu İhale Kanunu'na tabi olmayacak. Koşulları Maliye Bakanlığı belirleyecek.
Türkiye'nin mayın yasağı antlaşması olarak bilinen Ottawa Sözleşmesi'ne göre, topraklarındaki mayınları ve patlamamış mühimmatı 2014'e kadar temizlemesi gerekiyor. (TK)