TBMM İşçileri Komisyonu üyesi ve Bartın milletvekili Rıza Yalçınkaya, Bartın’da Hattat Enerji ve Maden A.Ş.’nin (HEMA) 32 maden çalışanınını işten çıkarmasına tepki gösterdi.
Bartın Amasra’da HEMA’ya ait madenlerinde yer altında çalışan ve çalışma süreleri üç ile dokuz yıl arasında değişen 28’i maden işçisi, dördü mühendis olmak üzere toplam 32 kişinin işine “işgücü fazlalığını” gerekçe göstererek son verdi.
"11 bin kişiye istihdam vaadi vardı"
Yalçınkaya, mecliste yaptığı açıklamada madencilerin kış mevsiminin tam ortasında işlerine son verilerek mağdur edilmelerinin haklı hiçbir gerekçesi olamayacağını belirterek HEMA’nın kömürlü termik santral kurma izni aldıktan sonra işçileri kovduğunu ileri sürdü.
“12 yıldır bölgede 1 kilogram kömür dahi çıkarmadan sürekli oyalama ve aldatmacalar ile “yerli kömür çıkaracağı” yalanına sarılan HEMA şirketinin kurmak istediği termik santral ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “ÇED olumlu” kararını alması, termik santral yerin 1/25.000’lik plana işlenmesinin ardından işçi kıyımına girişmesi son derece manidardır.
“Kurmak istediği termik santral ile 11 bin kişiye istihdam olanağı yaratacağı vaadiyle yöre halkının gözünü boyamaya çalışan, kendilerini bölge insanına umut kapısı olarak sunan HEMA’da halen 300’e yakın Çinli işçi ucuz işgücü olarak çalıştırılmaktadır. Yabancı işçileri ucuz işgücü deposu olarak gören bir istihdam anlayışına odaklı, sadece kar ve çıkar mantığı ile günü birlik hareket eden, amacına ulaştıktan sonra bölge insanına verdiği sözleri unutan bu şirketin aldatmacalarla örülü karakteri artık net olarak ortaya çıkmıştır.”
“Şirketin gerçek amacı kömür çıkarmak değil, ithal kömüre dayalı termik santrali Amasra’ya kurmaktır. Siyasi iktidar artık daha fazla zaman yitirmeden HEMA’daki maden emekçilerinin haklarını korumak, gözetmek ve işlerine yeniden dönmelerini sağlamak için devreye girmeli.”
Ne olmuştu?
Batı Karadeniz'in yemyeşil ilçesi Amasra’ya yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı halk uzun süredir direniyor.
Küre Dağları Milli Parkı'nı kapsayan Amasra, 2023 Türkiye Turizm Stratejisi'nde eko-turizmin geliştirileceği bölgeler içinde yer alıyor. Cenevizlilerden kalma Amasra Kalesi Nisan 2014'te UNESCO Geçici Miras listesine girdi.
Amasra'nın Gömü ve Tarlaağzı Köyü'ne Hattat Holding 1320 megawatlık termik santral kurmak istiyor.
Hema Termik Santrali; yaklaşık 33 hektarlık termik santral alanı, 200 hektarlık kalker ve kırma eleme tesis alanları, 150 hektarlık kül ve alçı taşı depolama alanlarıyla, toplam 380 hektarlık doğal orman alanları üzerine kurulmak isteniyor.
Uzun yıllardır kentte termik santral kurmak isteyen şirket 2005'te santrale kömür sağlamak için rödovans sözleşmesi de imzaladı; ancak henüz kömür çıkarmadı.
42 bin itiraz dilekçesi
2010 yılından beri halk, termik santralle ilgili yapılmak istenen 7 farklı ÇED halkın katılımı toplantısını yaptırmadı.
2014 yılında 180 bin nüfusa sahip Bartın'ın beşte biri, yani 42 bin kişi istediği dilekçeyi termik santral yapılmaması için bakanlığa itiraz dilekçesi verdi.
Halk öte yandan Hema Termik Santrali'nin bir parçası olan lavvar (kömür hazırlama) tesisine karşı da mücadele ediyor. Bartın Platformu’nun açtığı dava sonucunda mahkeme iki kez tesisin “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etmişti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, termik santralin iki yıldır rafta bekleyen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararını 10 Ekim 2016'da verdi.
Daha önce 42 bin imzayla santrale itiraz dilekçesi veren Amasra halkı 2019 kişiyle dava açtı.
Aralık 2016’da da Bartın Platformu, 1/100 bin ve 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planlarında Amasra'da Hema Termik Santralinin yapılmasını kolaylaştıracak şekilde yapılan plan değişikliklerinin iptali için topladığı 10 bini aşkın dilekçe sundu. (NV)