Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Meclis'te düzenlediği basın toplantısına marketten aldığı mevsim sebze ve meyveleriyle geldi.
Düzenlediği basın toplantısında konuşan Gürer, son dönemde artış gösteren sebze fiyatları, enflasyon, tarımda yaşanan sorunlar ve alınması gereken önlemler üzerine açıklamalar yaptı.
Gürer, sadece mevsim sebzeleriyle beslenmek isteyen dört kişilik bir ailenin günlük marul, birer, pırasa, karın bahar, havuç, portakal, ıspanak, semizotu, ve zeytin almasının aylık 2 bin 707 lira tuttuğunu belirtti.
Gürer, asgari ücretin 2 bin 20 lira olduğu Türkiye'de, insanların sadece mevsim sebzesi alacak gücünün olmadığını ifade etti.
Türkiye'de yıllık sebze enflasyonunun yüzde 94.72'ye çıktığını belirten Gürer, AKP'nin 16 yıldır uyguladığı yanlış tarım politikalarının Türkiye'yi günlere getirdiğini söyledi.
Bu artışın üretim girdileri yanında elektrik, mazot ve ulaşım giderlerindeki artıştan kaynaklandığını söyleyen Gürer, Cumhurbaşkanı ve Bakanın yaklaşımları ile sorunun çözümlenemeyeceğini, tarımda planlama ve üretimde ucuz girdi sağlanmadan sıkıntıların azalmayacağını belirtti.
"Sebze fiyatlarındaki artışta aracılığın varlığı tartışılmaz ama nakliye, mazot, ulaşım giderlerini ile girdi fiyatları değerlendirilip enflasyonun etkisi dikkate alınmadan değerlendirme yapılamaz, Bir ürünün bir kentten başka bir kente nakliyesi ürünün kendi fiyatı kadar üstüne katlanıyor"
"Tarım alanları betonlaştı"
Son yıllarda Türkiye'de 4 milyon hektar tarım arazisinin yok olduğunu söyleyen Gürer, bunun nedeninin kent çevrelerindeki ekilebilir alanların, yanlış yapılaşma ve yanlış sanayi alanları seçimi sonucu betona bürünmesi ile tarımsal alanlardaki göçün varlığından kaynaklandığını belirtti.
Basın toplantısına getirdiği sebzelerin etiketlerini de basın mensuplarına gösteren Gürer şunları söyledi:
"Sebzeler ve etiketlerin burada; marul ve pırasa 5,95 lira, turp 2,40 lira, sivri biber 11,90 lira, portakal ve mandalina 4 ila 5 lira arasında, karnabahar 4,75 lira, havuç 4,95 lira, yer elması 6,95 lira semizotu, 8,95 lira, en ucuz zeytin 24 lira.
"Bunların içinde, ekmek, peynir, yağ, doğalgaz gideri yok. Bu aldıklarım için dört kişilik bir aile aylık 2 bin 707 liraya ihtiyaç duyuyor. Asgari ücret 2 bin 20 lira. Yani bir asgari ücretli, yağ, et kullanmadan su ile pişirse bile sadece sınırlı mevsim sebzeleri bile alacak güce sahip değil. Bakan'ın mevsim sebzeleri önerisi de asgari ücretli için çözüm sağlayacak bir fikir değil.
"Pazarlar boşalmış, marketlerde fiyatlar çok yüksek, üreticinin girdi maliyetleri de yüksek, nakliye giderleri çok yüksek. Ayar çekerek, baskı uygulayarak, mevsimlik sebze yiyin demekle bu işler olmaz.
"Aile tipi işletmelerin var kılınmalı, bilimsel tarıma geçilmesi, planlı tarımın yapılması, kooperatifçiliğin geliştirilmesi gerekiyor.
"Neredeyse ithal edilmeyen ürün kalmadı. İthal edilen ürünlerin gümrük vergileri sıfırlanıyor. Üretimde planlamada sorun var.
"Zabıtalar müdahale edemez"
Üreticilerin fiyat artırdığı algısı yaratılarak depolara baskın düzenlenmesinin anlamsız olduğunu belirten Gürer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Zabıtalar market fiyatlarına müdahale etsin" sözlerini de değindi:
"Çıkarılan kanunla belediye zabıtalarının bu yetkileri elinden alındı. Denetim için etikete bakan zabıta ürün bozuk olduğunda artık buna müdahale edemiyor. Belediyelerin fiyatları kontrol etme şansları yok." (HA)