CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, 3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü kapsamında seks işçilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.
Sarıhan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde “toplumumuzun bir kesimi oluşturan, cinsel hizmetlerin sunulmasında çalışan ve uluslararası alandaki adlandırma ile 'seks işçisi' olarak tanımlanan kadın, erkek ve trans bireyler, hukukun korumasından yeterince yararlanamamakta, temel hak ve özgürlükler bakımından korunmasız ve güvencesiz durumda bulunmaktadırlar” dedi.
Seks işçilerinin yaygın şekilde darp, gasp, taciz, tecavüz ve cinayetlere maruz kaldıklarını söyleyen Sarıhan, Başbakana şu soruları yöneltti:
* Kendilerini Seks İşçisi olarak tanımlayan bu bireylerin yasalar tarafından eşit şekilde korunma hakkının gerçekleşmesi için, hangi düzenlemeler yapılması planlanmaktadır?
* Bu bireylerin, yapmakta oldukları işe dayalı ayrımcılığa uğramamaları ve aile kurma, doğum kaydı, evlat edinme, partner seçimi ile evlilik veya kayıtlı birliktelik haklarını eksiksiz kullanabilen gerçek hukuk kişileri olarak tanınabilmeleri için, hangi yasal düzenlemelerin yapılması düşünülmektedir?
* Ayrımcılık yasağını öngören yasalarda ve diğer yasalardaki ayrımcılığın önlenmesine ilişkin hükümlerde, cinsiyet ve cinsiyet kimliği ile cinsel yönelimin ayrımcılık temeli olarak düzenlenmesi için hangi hazırlıklar yapılmaktadır?
* Bu bireyleri, ailelerini, arkadaşlarını suçlu gibi gösteren ve cezalandıran yasal düzenlemelerinin kaldırılması için bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
* Bu bireylerin, şiddete maruz kalmadan yaşama ve çalışma haklarının korunması, kölelik benzeri şartlarda zorla çalıştırılmalarının önlenmesi ve sağlık hizmetlerine, tıbbi ve HIV bazlı programlara eksiksiz erişimlerinin sağlanması için hangi önlemlerin alınması öngörülmektedir?
* Bu kişilerin keyfi veya hukuka aykırı şekilde gözaltı, tutuklama, yerinden edilme veya sınır dışı edilmelerinin engellenmesi için neler yapılması planlanmaktadır?
* Bu birey ve grupların, adalet mekanizmalarına ayrımcılık yapılmaksızın erişim haklarının sağlanması için hangi önlemlerin alınması ve düzenlemelerin yapılması düşünülmektedir?
* Kolluk kuvvetlerinin uyguladıkları baskılara, suistimallere karşı, bu bireylerin misilleme, tutuklama, gözaltı veya diğer baskı korkusu yaşamadan başvurabilecekleri resmi şikayet mekanizmaları oluşturulması için hangi hazırlıklar yapılmaktadır?
* Kamu makamları tarafından zorunlu kayıt altına alınmalarının, kendilerinin kimliklerinin, isim ve fotoğraflarının, eşleri, aileleri, arkadaşları, meslektaşları, hizmet ilişkisinde bulundukları kişilerle ilgili detayların ifşa edilmesinin önlenmesi ve mahremiyetlerinin korunması için alınması düşünülen önlemler nelerdir?
* Bu bireyleri, daha fazla kısıtlayan veya ekonomik olarak işlerini ağırlaştıran özel yasalar ve özel vergilerin kaldırılması, bunun yerine iş sağlığı ve iş güvenliği sağlayan standartlar getiren ve bunları güvenceye alan işçilik düzenlemeleri yapılması planlanmakta mıdır?
* Bu bireylerin, işçilerin yararlandığı yıllık izin, hastalık ve doğum izni tıbbi ve ailevi destekler, kaza tazminatları, emeklilik ve diğer desteklerden yararlandırılmasına ilişkin yasal düzenlemelerin yapılması düşünülmekte midir?
* Bu bireylerin kendi haklarını savunmak için çalışma ve savunuculuk yapan dernek ve örgütlenmeler kurmalarının kolaylaştırılması ve bunların mağdurlar adına hukuk davası açma ve/veya davalara müdahil olarak katılabilme hakkının tanınması için hangi yasal düzenlemelerin yapılması planlanmaktadır? (ÇT)