CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla istifa eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin Bursa kentine yönelik işlediği “kent suçları”nı sıraladı.
Recep Tayyip Erdoğan’ın askerlik arkadaşı olan Recep Altepe, 2009’dan bugüne Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı’ydı. Altepe 23 Ekim günü istifasını duyurmuştu.
Erdoğan 19 Ekim günü Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe ve Balıkesir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un istifalarının istendiğini kamuoyuna açıklamıştı.
Altepe 2004 yerel Seçimleri’nde Bursa Osmangazi Belediye başkanı olmuştu.
Altepe, istifasını açıklamadan önce 15 dakika boyunca yaptığı icraatlarını anlatmıştı. Orhan Sarıbal ise bu icraatların neden olduğu 18 “kent suçu”nu sıraladı:
İmar rantları
1- Bursa’nın Recep Altepe döneminde yaşadığı en büyük hukuksuzluk kentsel dönüşüm uygulamalarıdır. Müteahhit odaklı bir yaklaşım ile yıkılıp yeniden yapılmak istenen sitelere 0,50 emsal artışı ve kat artışı verildi. Teknik ve sosyal altyapı alanı oluşturulmadan verilen bu emsal artışının, şehrin kentsel dönüşüme en son ihtiyacı olan Nilüfer ilçesinde yapılması ise bir başka düşündürücü noktadır.
2- Altepe yönetimi tarım alanlarını sanayi ve konut adı altında yapılaşmaya açtı. Kentin Nilüfer-Karacabey sınırında organize sanayi bölgesi adı altında tarım alanları talan edildi. Ova Koruma Planı’na uyulmayarak Bursa Ovasında kaçak gelişmiş konut alanları yasallaştırarak tarım alanları elden çıkarıldı. Bursa Ovası’ndaki kaçak işletmelere geçici ruhsat vermek suretiyle ruhsat sürelerini 2020’ye kadar uzatıldı.
Doğanbey Gökdelenleri
3- Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ eliyle yapılan Doğanbey gökdelenleri, şehrin kalbine saplanmış bir hançerdir. Bu projeye Altepe onay verdi.
Termik santral
4- Bursa’da Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinde (DOSAB) konut ve tarım alanlarının yakınında Kömürlü Termik Santral kurulması isteniyor. Recep Altepe ovanın toprağını, suyunu, havasını, üretilen meyvesini ve sebzesini kirletecek, verimini azaltacak insanlarını zehirleyecek, şehrin doğal çevresiyle birlikte yüzbinlerce insanın sağlığını olumsuz etkileyecek olan bu projeye halkın itirazlarına ve mücadelesine rağmen onay verdi.
Çimento fabrikası
5- Bursa’da hava kirliliğinin artış göstermesine rağmen Uludağ eteklerinde tarım ve ormanlık alanların yanında yer alan İnegazi Köyü’ndeki çimento fabrikası kurulmasına onay verdi. Ayrıca Kestel’de kurulu çimento fabrikasının kapasitesinin artırılmasına da onay verdi.
Teknoloji Sanayi Bölgesi
6- 2 bin 780 paydaş katılımı ve 60’ın üzerinde bilim insanın eşgüdümünde hazırlanan “2030 yılı 1/100.000 ölçekli Bursa İl Çevre Düzeni Planı” stratejik hedeflerine de aykırı olan Bursa Teknoloji Sanayi Bölgesi’nin (TEKNOSAB) yer seçim kararına onay verdi.
Meralar ve verimli tarım arazileri
7- Plan kararlarına ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununa aykırı olarak birçok plan değişikliği kararına onay verdi. Bu alanlar şöyle sıralanabilir: Samanlı merası, Doğanbey ağaçlandırma sahasına Sağlık Kompleksi; Başköy sulanabilir tarım arazilerine Mobilya ve Dekorasyoncular Toplu İşyeri ve Yapı Kooperatifi; Bursa Ovası'nı ikiye bölen Samanlı Bağlantı Yolu; İkizce, Taşpınar, Orhaniye Köyleri arazilerine KOTİYAK Organize Sanayi Bölgesi; Yenişehir Ovasının ortasına iptal edilmeden önce Karacali köyü meralarını daha sonra da Koyunhisar, Çeltikçi, Yolören meralarını da içine alan tarım arazilerine OTOTEST Merkezi yapımı…
Çöp Depolama ve Yakma Tesisi
8- Şehrin Batı yakasında Kayapa’da tarım alanlarında Çöp Depolama ve Yakma Tesisi projelendirildi.
Kiralanan meralar
9- Meralar köylüye rağmen şirketlere kiralandı.
10- Toplulaştırılması yapılmış mera ve tarım arazileri de bulunan Dağyenice Göleti sulama sahasına Çekirge kaynaklarından taşınacak jeotermal suya bağlı “Dağyenice Termal Turizm Merkezi” ilanına onay verildi.
11- Keles Kocayayla bölgesinde binlerce ağaç kesilerek bölge yapılaşmaya açıldı. Koruma alanları dikkate alınmadı.
12- Uludağ Milli Parkı sınırları içinde kalan bölgede Yeni teleferik hattı için 5 bin ağaç kesildi.
Bursa ulaşımı en pahalı şehir
13- Kentin bir başka temel sorunu ulaşımdır. Bütüncül çözümler yerine günü kurtarmak üzere yapılan bilim ve teknikten uzak yaklaşımlarla Bursa kenti bir trafik açmazına dönüşmüştür. Öte yandan Altepe Bursa’ya ulaşımı en pahalı şehir unvanını da kazandırmıştır.
Mudanya halkının sahil hakkını gasp edildi
14- Belediye seçimlerini CHP’nin kazandığı Mudanya’nın sahili inşaat alanına çevrildi, üç yıldır Mudanya sahili kapalı durumda. Böylelikle Mudanya halkının sahil hakkı gasp edildi.
15- Bursa’ya en pahalı su kullanan şehir unvanını kazandırıldı
16- Nilüfer Çayı yatağına stadyum yapıldı. Üstelik diğer kentlerde stadyum yapımını Bakanlık üstlenirken Bursa’da belediye kaynaklarından karşılandı. Stadyum bir timsah gibi kentin kaynaklarını sömürmeye devam ediyor.
Belediye 14 milyon lira zararı uğratıldı
17- Sayıştay, Belediyenin 14 milyon lira zararı uğratıldığı belirledi. Başkan Altepe’nin talimatıyla Meclisten geçen Bursa Terminali’nin devrinin mevzuata aykırı olduğu, kamunun 14 milyon lira zarar uğratıldığı ortaya çıktı.
Kadınları tecrit girişimi
18- Bursaray’da kadınlara özel vagon uygulaması başlatmaya çalışıldı. Bu uygulamanın amacı ulaşımdaki başarısızlıklarını gizlemek, tacizden korumak kılıfı altında kadınları tecrit etmektir.
“Bağımsız mahkemelerin önüne çıkarılacaklar”
Bu belediye başkanlarının hepsinin kentlere yaptığı ihanetler, yaşam alanlarına ve çevreye yönelik rant ve yağma politikaları Saray/AKP hükümeti ile birlikte gerçekleştirildi. İstifa ettirilmeleri bir anlamda aklama amacını taşımaktadır. Ancak bunların kent suçları “mağdur oldular” bahanesiyle unutulmayacak, er veya geç bağımsız mahkemelerin önüne çıkarılacaklardır. (HK)