Kaynak: AA
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik Çubuk'ta 21 Nisan 2019'da gerçekleşen saldırıyla ilgili 36 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün yapıldı.
Türkiye-Irak sınır hattında devam eden operasyonlar sırasında Hakkari'de öldürülen sözleşmeli Er Yener Kırıkçı'nın cenazesinde katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na 21 Nisan 2019'da saldırı olmuştu.
TIKLAYIN - Kemal Kılıçdaroğlu'na Saldırı
Çubuk 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmada sanıklar, bazı müştekiler ve taraf avukatları hazır bulundu. Milletvekillerinin de arasında bulunduğu bazı CHP'liler de duruşmayı takip etti.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre duruşmada, Çubuk Cumhuriyet Başsavcılığınca Kılıçdaroğlu'na saldırıya ilişkin 21 kişi hakkında daha dava açıldığı ancak henüz dosyaların birleştirilmediği açıklandı.
Sanık Halis Daştan, olay günü şehit cenazesine katılmak üzere Akkuzulu'ya gittiğini, cenaze namazının ardından bölgeden ayrıldığını anlattı. Daştan, üzerine atılı suçları kabul etmedi. Sanık Engin Üce ise, defin işlemleri için mezarlığa giderken kalabalıkla birlikte sürüklendiğini ve olayların içinde kaldığını söyledi. Üce, Kılıçdaroğlu'na yumruk attığı suçlamasını kabul etmediğini belirtti.
Kaya: Organize bir hareket
Olay günü Akkuzulu'ya Kılıçdaroğlu ile birlikte geldiklerini aktaran müşteki CHP Milletvekili Yıldırım Kaya, "Protokol bizi karşıladıktan sonra birileri işaret vermişçesine protestolar başladı" dedi.
Namazın ardından saygı duruşunda bulunduklarını ve top arabasının olduğu yere doğru ilerlediklerini ifade eden Kaya, protokolün ise tam tersi istikamete yöneldiğini söyledi. Bu esnada kalabalık bir grubun gelmesiyle Kılıçdaroğlu'na yönelik fiili saldırıların başladığını belirten Kaya, yumruk, tekme, sopa ve bıçak ile saldırı yapıldığını anlattı.
Olaylar sırasında Kılıçdaroğlu'nu korumaya çalışırken iki kaburga kemiğinin kırıldığını dile getiren Kaya, şunları söyledi:
"Genel başkanımızı korumaya çalıştık, çok az sayıda asker olaya müdahale etmeye çalıştı. Genel başkanımızı bir eve yönlendirdik. Meclis Başkanvekilimiz Levent Gök yalnız kaldı, kendisine saldırılar yapıldı. Onu da kurtarmak için bir araca bindirdim. Evin etrafında bulunan kalabalığın öldürmek için hareket ettiğinden beklemeye devam ettik. Bu organize bir harekettir. Tepki veya kızgınlıkla meydana gelmiş bireysel olay değildir."
"Hulusi Akar tanık olarak dinlensin"
Müşteki CHP Ankara Milletvekili Murat Emir da Kılıçdaroğlu ile köye vardıklarında gergin bir ortam olduğunu, daha sonra gerginliğin fiili saldırıya dönüştüğünü söyledi. Emir, cenaze namazı sonrası rutin şekilde top arabasının ardından yürümeye başladıklarını, protokoldeki diğer kişilerin ise ayrıldığını dile getirdi.
Cenaze töreninde devlet geleneğine uyulmadığını söyleyen Emir, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve protokoldekilerin mahkemede tanık olarak dinlenmesini talep etti. Kaya, olay yerinde yeterince güvenlik personeli bulunduğunu ancak gerekli tedbirlerin alınmadığını, Kılıçdaroğlu'nun eve alınmasından sonra 40 dakika saldırganların evin etrafında tehditlerine devam ettiklerini söyledi.
Emir, o 40 dakikanın araştırılmasını istedi.
Ara kararlar açıklandı
Diğer müştekiler; Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Deniz Demir, Barış Bozkurt ve Kenan Nuhut'un da dinlenmesinin ardından ara kararlar açıklandı.
Buna göre, gelecek celse tanık dinlenmesi için gerekli yazışmaların yapılmasını kararlaştıran mahkeme, cenaze törenine katılan Akar ve protokoldeki diğer isimlerin tanık olarak dinlenmesi taleplerinin diğer tanıkların dinlenilmesinden sonra değerlendirilmesine hükmetti.
Mahkeme, daha önce hakkında zorla getirme kararı verilen sanık Niyazi Altuntaş hakkında yeniden zorla getirme kararı çıkarılmasına karar verirken, diğer sanıklar hakkında uygulanan adli kontrol şartlarının devamını kararlaştırdı.
Dava, 21 Haziran'a bırakıldı.
Ne olmuştu?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye-Irak sınır hattındaki operasyonlar sırasında Hakkari'de öldürülen sözleşmeli Er Yener Kırıkçı'nın 21 Nisan 2019'da Ankara Çubuk'taki cenazesine katıldı.
Törenin ardından Kılıçdaroğlu cenazeye katılan grubun saldırısına uğradı. Osman Sarıgün isimli kişi Kılıçdaroğlu'na yumruk attı. Linç edilmek istenen Kemal Kılıçdaroğlu alandan zorla çıkartılarak bir eve götürüldü.
Olay sonrası hazırlanan iddianamede sanıklar, "kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten yaralama", "kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten yaralamaya teşebbüs", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "görevi yaptırmamak için direnme", "suç işlemeye tahrik", "alenen hakaret" ve "siyasi partilerin maliki olduğu eşyaya zarar vermek"le suçlandı.
Kılıçdaroğlu'na yumruk atan Osman Sarıgün'ün "kamu görevlisini kasten yaralamak" ve "kamu görevlisine alenen hakaret" suçlarından 1 yıl 8 aydan 3 yıl 10 aya kadar hapsi istenirken, diğer sanıklar için 1 ay 15 gün ile 28 yıl 10 ay arasında değişen sürede hapis cezası talep edildi.
(AÖ)