CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl yaptığı açıklamada araştırma görevlisi Ceren Damar Şenel'in öldürülmesiyle üniversitelerde yaşanan çöküşün bağlantılı olduğunu belirtti.
Bingöl açıklamasında üniversitelerde yaşanan dönüşüme ilişkin hazırladığı rapordaki verileri paylaştı.
Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel'ın öğrencisi tarafından 2 Ocak 2019 Çarşamba günü öldürülmüştü.
Tekin Bingöl'e göre Ceren Damar cinayetinin arkasında eğitimin niteliğinde yaşanan düşüş, üniversite sayılarında yaşanan kontrolsüz artış, artan üniversiteli işsizliği ve akademisyenlere dönük yapılan itibarsızlaştırma politikaları gibi nedenler var:
"Ceren Damar cinayeti politiktir, arkasında ve önünde yüzlerce sebep barındırmaktadır. Bu açıdan üniversitelerde yaşanan bu kuşatma neden ve sonuçları ile irdelenmelidir.
"Bilimsel üretimin tasfiyesi, üniversitelerin piyasaya teslim edilmesi, akademide yürütülen itibarsızlaştırma politikalarının tümü iktidarın üniversitelere uyguladığı kuşatmanın bir ürünüdür."
Bingöl'ün paylaştığı raporda, son 10 yılda öğrenci sayısının 3 kat arttığı, 130 yeni üniversite açıldığı ama eğitimin niteliğindeki düşüşün ve üniversitelerde yaşanan sorunların hızla arttığı belirtildi.
Raporda dikkat çeken bazı noktalar şöyle:
Bir profesöre 333 öğrenci düşüyor
* 16 yılda 130 yeni üniversite kurulurken, öğrenci sayısı ise 3 kat artarak 7 milyonu geçti.
"Dünya sıralamasında ilk 500'e giren üniversitemiz yok"
* 2000'li yılların başında dünya sıralaması içinde ilk 500'e giren üniversiteler mevcutken, 2018 yılı itibariyle dünya üniversiteleri arasında ilk 500'e Türkiye'den hiçbir üniversite giremedi.
* Eğitimin kalitesi, mezunların istihdam edilmesi, öğretim kadrosundaki kalite gibi kriterlerin incelenmesi sonucu neticelenen sıralamada Türkiye'deki üniversiteler gerilerde kalıyor.
"Üniversiteli işsiz sayısı daha da artacak"
* Özel üniversitelerin sayısında yaşanan kontrolsüz artış başarı ve ilgi gözetmeden herkesi diploma sahibi yapıyor, böylece yeni mezun olan kişiler arasında suni bir rekabet ortamı yaratılıyor.
* Sayısı 6 milyonu geçen işsizlerin 1 milyondan fazlası gençlerden oluşuyor. Yani Türkiye'de her 5 gençten 1'i işsiz.
* OECD ülkelerinde üniversite mezunlarının işsizlik oranı yüzde 5,8 iken Türkiye'de bu oran yüzde 12,7'ye yükseldi.
OHAL uygulamaları
* OHAL boyunca 6081 akademisyen üniversitelerden ihraç edildi. İhraç edilen öğretmen ve idari personel sayısı ise 33 bin 50 oldu.
* OHAL sürecinde üniversitelerde çalışan 6 bin kişi işsiz kaldı, 65 bin üniversite öğrencisi ise başka okullara nakil olma, bölümlerde ve derslerde denklik, yeni kayıt olacakları üniversiteye kayıt ücreti ödeyip ödememe karmaşası yaşadı. (AÖ)
TIKLAYIN - "Öğrenci, Gelir Getiren Bir Velinimet; Hoca, İşe Alınmış Bir Gider Kalemi"