CHP İstanbul Milletvekili M. Sezgin Tanrıkulu Türkiye’nin, 2015 Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) Araştırması’nda son sıralarda yer aldığını hatırlatarak eğitim politikalarının gözden geçirilmesi ve somut önlemler alınması için meclis araştırması açılmasını istedi.
Araştırma önergesinin gerekçesinde, PISA’nın bilim sıralamasında Türkiye’nin 425 puanla 72 ülke arasında sondan ikinci sırada olduğu belirtildi.
“Türkiye, ortalaması 493 olan bilim sıralamasında 425 puanla, dil ve ortalaması 493 olan dil ve yazı sıralamasında 405 puanla, ortalaması 490 olan matematik sıralamasında ise 413 puanla tüm alanlarda ortalamanın çok gerisinde kalmıştır.
“Raporda, Türkiye'nin, bilim, matematik ve okuma oranında OECD ülkeleri ortalamasının oldukça gerisinde olduğu da tespit edilmiştir.”
TIKLAYIN - TÜRKİYE EĞİTİMDE OECD ORTALAMASININ ALTINDA
AKP'nin eğitim politikası
Tanrıkulu önergede sonuçların “AKP hükümetleri döneminde eğitim politikalarının ne denli başarısız olduğunun somut göstergesi” olduğunu ifade etti.
“4+4+4 olarak bilinen, 12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi 2012-2013 döneminde Türkiye'de uygulanmaya başlanmıştır. Son 3 yıllık OECD Eğitim Araştırması sonuçları, bu sistemin, Türkiye’de, eğitime başarı ve katkı sağlamadığını da gözler önüne sermektedir.
“2012 yılında 30 Fizik Bölümü’nün kapatıldığı haberleri basına yansımıştı. 2015 yılında ise, YÖK tarafından, boş kontenjandan dolayı bazı programların sayısının düşürüldüğü ifade edilmiş, bu bölümler arasında fizik, kimya ve matematiğin başı çektiği görülmüştür.
“Fizik, Kimya ve Matematik bölümlerindeki zafiyetin bilim, mühendislik ve sağlık alanlarını doğrudan olumsuz etkileyeceği aşikardır.” (YY)