Milliyetçi Hareker Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğini iptal etmesinin "çözümsüzlüğe itilerek kanayan bu toplumsal yarayı derinleştirdiğini" söyledi.
MHP: Karar hukuki değil siyasi
Bahçeli yazılı açıklamasında "Bu kararla milli vicdan yara almıştır. Sorun bu şekilde hukuki bir sonuca ulaştırılmış olsa da bunun milli vicdanda nasıl çözüleceği konusu açıkta kalmıştır. Bu karar Türk toplumunun inanç temelinde bölünmesi ve cepheleşmesi sürecini hızlandıracaktır" dedi.
"Anayasa Mahkemesi’nin kararı hukuki değil siyasidir. Anayasa Mahkemesi’nin yetkisi, Anayasa değişikliklerini sadece şekil bakımından inceleme ve denetleme ile sınırlıdır. Anayasa’da açık olarak belirlenen bu yetki aşılmış ve konunun esasına girilerek Anayasa değişiklikleri iptal edilmiştir."
ntvmsnbc.com'un haberine göre MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal da "Anayasa Mahkemesinin verdiği karara herkes saygı duymak zorundadır. Ancak bu karara biz katılmıyoruz" dedi.
CHP: Önemli bir hukuki içtihat ortaya kondu
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal kararın "Anayasa’nın değiştirilemez maddelerine yönelik anayasa değişikliklerinin Anayasa Mahkemesi’nin yetki ve görevi içinde değenlendirilebileceği anlayışını yansıttığını" söyledi. "Anayasa Mahkemesi’nin bu yürütmeyi durdurma ve iptal kararı düzenlemenin içerik açısından da değerlendirildiğini gösteriyor" dedi.
"Önemli bir hukuki içtihat ortaya konulmuştur. Keşke bu noktaya gelip dayanmasaydı. Biz değişiklik süreci başladığında da ortaya koymuştuk. Gerginlik ve kutuplaşma ortaya çıkmıştı. Başbakan’ın ‘Türban siyasi simge olsa ne çıkar anlayışı” sonrası konu buralara geldi. Böyle bir noktaya gelmemeliydi. Artık bundan sonra anayasayı zorlayan bir iktadar anlayışı söz konusu olamaz."
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da "Keşke CHP'nin bu yöndeki uyarıları dikkate alınsaydı, bu tür kararlarla karşılaşmasaydık" dedi.
"Bir sevinç, bir mutsuzluk, bir tezahürat gibi hukuk dışında bir seçim veya kongre havasında asla değiliz. Tam tersine keşke Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu yöndeki uyarıları dikkate alınsaydı, bu tür kararlarla karşılaşmasaydık. İspanya'da başlayan 'velev ki siyasi simge olsa' sloganıyla başlayan macera Türkiye'nin kuruluş ilkelerine Anayasanın 2 ve 4'üncü maddelerine çarpmıştır."
DSP: Türkiye gereksiz yere gerildi
Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer karar hakkında "Anayasa Mahkemesinin kararı girişimimizin haklılığını ortaya çıkarmıştır" diye konuştu.
"Türkiye gereksiz yere gerilmiş, kutuplaştırılmış oldu. Türkiye’de önemli sorunlar varken ülkeyi böyle bir kutuplaşma noktasına getirmenin bedelini hükümet de bu kutuplaşmadan medet uman diğer kesimler de ödeyecektir. Türkiye zaman kaybediyor, bunu içimize sindiremiyoruz.
DTP: Karar demokrasinin iyileşmesi açısından sakıncalı
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Siirt milletvekili Osman Özçelik kararın "son derece üzücü olduğunu" söyledi, "Meclis'in aldığı kararın mahkeme tarafından iptal edilmesi demokrasinin iyileşmesi açısından sakıncalı" dedi.
Büyükanıt: Malumun ilanı
Bu arada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt "Yasal kararlara saygılı olmak zorundayız. Türkiye; laik, demokratik, sosyal hukuk devletidir. Onların yorumlanması mümkün değil. Bu söz; yorum değil, malumun ilanıdır" dedi.
Büyükanıt, Harp Akademileri Komutanlığı’ndaki sempozyum dolayısıyla Harbiye Orduevi’nde verdiği kokteylde kararı nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine "Hepimiz yasal kararlara saygılı olmak zorundayız. Türkiye; laik, demokratik, sosyal hukuk devletidir. Onların yorumlanması mümkün değil. Bu söz; yorum değil, malumun ilanıdır. Eğer Türkiye hukuk devletiyse karara saygı duymalıyız" diye konuştu. (NZ/EZÖ)