Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen barış bildirisi imzacısı akademisyenlerin görevlerine iade edilmesi için Meclis Başkanlığı'na kanun teklifi verdi.
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) barış için akademisyenler hakkında “hak ihlali” verdiğini hatırlatan Toğrul, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atmak dışında haklarında hiçbir iddia bulunmayan 406 akademisyenin KHK’ların ekli listelerinden çıkarılmalarını istedi.
Ayrıca, seyahat özgürlüklerinin sağlanması ve maddi olarak mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğine de vurgu yaptı.
Teklifin gerekçesi
Toğrul ilgili kanun teklifinde, barış bildirisine imza atan akademisyenler hakkında yürütülen hukuki sürece ve akademisyenlerin yaşadıkları mağduriyete değindi. Teklifinin gerekçesini ise şöyle açıkladı:
“Anayasa’nın 153. maddesi, AYM kararlarının kesin olduğunu, bu kararların Resmi Gazete’de hemen yayımlanarak, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlayıcı olduğunu vurgulamaktadır. Kararın üzerinden geçen süreye karşın, Anayasa’nın 153. maddesinin gereği yapılmamış, siyasi irade bu konuyu gündemine almaktan özenle kaçınmıştır.
“Harekete geçmeliyiz”
“İmzacı akademisyenlerin kamudan ihraç edilmelerine neden olan bildiriye yönelik suçlamaların hukuken çökmüş olduğu gerçeğinden hareketle, akademisyenlerin derhal görevlerine dönmeleri için gerekli adımların atılması Anayasa gereği bir zorunluluktur.
“Anayasa’nın 138. maddesi de yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarının hiçbir surette değiştirilemeyeceğini ve bu kararların yerine getirilmesini geciktiremeyeceğini vurgulamaktadır.
“AYM’nin ilgili kararının yerine getirilmesi yürütme organı tarafından geciktirildiği için yasama organı olarak anayasal sorumluluğumuz gereği, AYM’nin kararının gereğini yapmak için harekete geçmemiz gerekmektedir.”
CHP de kanun teklifi vermişti
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, 11 Eylül’de yaptığı açıklamada, CHP’nin TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sunarak barış bildirisi imzacısı 406 akademisyenin kamu görevlerine iadesi ve mağduriyetlerinin giderilmesini istediğini söylemişti.
CHP de teklifin gerekçesinde AYM’nin kararını hatırlatmıştı.
AYM "hak ihlali" dedi5 Aralık 2017'den beri devam eden akademisyen yargılamalarında hapis cezasına çarptırılan akademisyenlerden bazıları yerel mahkemelerin kararlarını AYM'ye taşıdı. AYM Genel Kurul, 26 Temmuz 2019'da 10 akademisyenin bireysel başvurularını birleştirerek görüştüğü dosya üzerinden “hak ihlali” kararı verdi. AYM, başvuruculara 9 bin lira tazminat ödenmesine, ihlalin ortadan kaldırılmasına ve yeniden yargılama yapılması için karar örneğinin yerel mahkemelere gönderilmesine de hükmetti. 2 Eylül 2019'da başlayan yeni adli yılın ardından devam eden yargılamalar kapsamında ilk beraat kararı AYM'nin kararına atıfla İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkmesi'nden geldi. Türkiye genelinde devam eden mahkemelerde toplam 37 akademisyen beraat etti. |
(TP)