Fotoğraf: AA
CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, otizmli ve Down sendromlu bireylerin pandemi döneminde derinleşen temel sorunlarına ilişkin çözüm önerileri raporu hazırladı.
"Otizmli Ve Down Sendromlu Bireylerin Covid-19 Pandemisiyle Derinleşen Sorunları Ve Çözüm Önerileri" başlıklı rapor, otizmli ve Down sendromlu bireylerle çalışan sivil toplum örgütleri ve bağımsız uzmanlarla yapılan görüşmeler sonucunda şekillendi.
Otizm Eylem Planı'nın acilen hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Taşkın, "Down Sendromu, Otizm Ve Diğer Gelişim Bozukluklarının Yaygınlığının Tespiti İle İlgili Bireylerin Ve Ailelerinin Sorunlarının Çözümü İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu" raporunun da bir an önce uygulanmaya başlanması gerektiğinin altını çizdi.
TIKLAYIN - Otizmli ailelerinden Meclis'e çağrı: Somut adımlar atın
"Eşitlik, adalet ve yurttaşlık sorunu"
Taşkın raporla ilgili olarak şunları söyledi:
"Engelli hakları bir bakım ya da rehabilitasyon sorunu değil; eşitlik, adalet ve yurttaşlık sorunudur. Sosyal devlet, engellilik türü ne olursa olsun, engelli vatandaşına insanlık onuruna yakışır ve topluma tam katılımlı bir hayat sağlayacak hizmetleri eksiksiz olarak sunma sorumluluğu ve bilinci içerisinde olan devlettir. Haklarının korunması, geliştirilmesi, arttırılması için ulusal ve uluslararası yasalar ile sözleşmelerin varlığına rağmen engelli hakları, Türkiye'de ne yazık ki kağıt üzerinde kalmakta, engelliler uygulamada bu haklardan yeterli şekilde yararlanamamaktadır."
Otizmli çocukların ailelerinin cevapları incelendiğinde dikkati çeken spesifik cevaplar:
"Ağlama, takıntılarda artma, ekolali, stereotip hareketlerde artma, kazanımlarda gerileme, kendine zarar verme, anksiyetede artış, anlamsız ses çıkarmalarda artış, kilo artışı ve içine kapanıklığın başladığı belirtilmiştir."
Down Sendromlu çocukların ailelerinin cevaplar incelendiğinde dikkati çeken spesifik cevaplar:
"Hareket kaybına bağlı kilo artışı, kazanımlarda özellikle dil ve konuşma becerilerinde gerileme, ellerinden tutunca yürüyebilen bir öğrencinin yürümeyi unuttuğu, ayaklarında açık damar yolu olduğu için de çalışma hareketlerini ailenin yaptıramadığı, bir diğer öğrencide ise kekemelik başladığı belirtilmiştir."
Raporda yer alan bazı öneriler şöyle:
- 2019 yılında özel eğitim öğretmeni açığının 22 bin olduğu MEB Özel Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından açıklanmıştır. Bu açığın kapatılması için gerekli önlemler biran evvel alınmalıdır. Alan mezunu öğretmenlerin ataması yapılmalıdır.
- Gelişimsel yetersizliklere ve otizm tanısına sahip çocukların, sınıf etkinliklerine daha aktif ve bağımsız katılmalarında ve hayata uyum sağlamalarında önemli rolleri olan gölge öğretmenlerin yetiştirilmesi ve istihdam edilmesi ile ilgili yasal bir düzenleme yapılmalıdır.
- Özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti sunan özel kurumların hizmet kalitesini artırabilmek için, MEB tarafından bu kurumların programları yeniden yapılandırılmalı, denetimler için uzmanlar yetiştirilmeli ve bu kurumlarda çalışan personelin sertifikalandırılması sağlanmalıdır.
- Otizmli ve Down sendromlu bireylerin toplumsal hayata katılımı için erken tanı ve özellikle de erken müdahale büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde erken tanı, tedavi ve müdahale zincirinin kurulması için tarama ve tanılama hizmetleri planlı ve sistematik bir şekilde yapılmalıdır.
Raporun tamamı için burayı tıklayın.
(AÖ)