Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili Çetin Soysal, kot kumlama işinde çalışırken silikozis hastalığına yakalananların malulen emekli olmasını ve tedavilerinin devlet tarafından karşılanmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.
Soysal, bir meslek hastalığı olan silikozisin tedavisinin zor ve pahalı olduğunu, ileri durumlarda ise tedavisi bulunmadığını belirten Soysal, bugüne kadar silikozis hastalığından 365 kişinin öldüğünü söyledi.
Konuyu 2008 yılından bu yana TBMM gündemine getirdiklerini belirten Soysal, "Bu insanları ölüme mi terk edeceğiz? Kayıtdışı çalıştılar diye ortada mı bırakacağız?" diye sordu.
Türkiye'de devletin kayıtdışı çalışmaya göz yumduğunu söyleyen Soysal, "Gerekli tedbirler alınmadığı için insanlar kayıtdışı çalışmak zorunda kalıyor. Bu insanlarımızın tedavilerinin sağlanması için gerekli adımları atmalıyız" dedi.
Kanun teklifi, meslek hastalığına yakalanan ve durumları Sağlık Bakanlığı meslek hastalıkları hastanelerince tespit edilen işçilerin, sigortalı sayılmalarını öngörüyor.
Teklif ne getiriyor?
Soysal'ın Meclis Başkanlığına sunduğu teklif, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 19 ve 25. maddelerinde değişiklik yapılmasını öngörüyor.
19. maddede yapılacak değişikliğe göre;
"Çalışmaları sırasında yaptıkları iş dışında başka bir nedenle yakalanmaları mümkün olmayan bir meslek hastalığına yakalanan ve durumları Sağlık Bakanlığı Meslek Hastalıkları Hastanelerince ilk tespitleri yapılan işçiler, sigortalı olup olmadıklarına bakılmaksızın sigortalı sayılacaklar.
Sigortalının beyan ettiği çalışma dönemi SGK tarafından resen araştırılacak ve sorumlulardan tahsil edilecek. Bunun mümkün olmaması hali kanunda öngörülen hakkı hiç bir şekilde etkilemeyecek."
25. maddede yapılacak değişiklik ise Sağlık Bakanlığı Meslek Hastalıkları Hastanelerinde, meslek hastalığına yakalandığını tespit ettiren işçilerin de malulen emekli olabilmesini getiriyor. (BB)