Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Suruç katliamı nedeniyle Meclis’in olağanüstü toplanması yönündeki çağrısına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) iki kez olumsuz yanıt verdi.
Meclis Başkanı’nın olağanüstü toplantı çağrısı yapmaması halinde Meclis'in toplanması için milletvekili sayısının beşte bir çoğunluğu olan 110 vekilin imzası gerekiyor.
HDP’nin Meclis’te 80 milletvekili bulunuyor. Bu nedenle 30 vekilin daha HDP’nin çağrısını desteklemesi gerekiyor.
Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, kişisel inisiyatif kullanmaktan çekinerek, böyle bir girişim için siyasi partilerin karar vermesini istedi.
CHP: Böyle bir girişim içinde yer almayız
Radikal’de yer alan habere göre, HDP adına girişimde bulunan Grup Başkanvekilleri, CHP Grup Başkanvekilleri ve Meclis Başkanı ile görüştü.
Meclis Başkanı Yılmaz, böyle bir girişim için siyasi partilerin karar vermesini isterken, CHP Grup Başkanvekilleri ise parti olarak böyle bir girişimin içinde yer almayacaklarını bildirdiler.
HDP'li yetkililer, bu tutumun CHP'nin genel söylemleriyle çeliştiğini, CHP'nin toplumsal barıştan yana tavır takınması gerektiğini belirterek, bir kez daha talebin görüşülmesini istedi. Bunun üzerine ikinci kez yapılan değerlendirmede de CHP, HDP'ye olumsuz yanıt verdi.
Baluken: Tekrar girişimde bulunacağız
CHP'nin destek vermemesini Twitter'dan eleştiren HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, yine de böyle bir girişimde bulunacaklarını ve barıştan yana olan milletvekillerinin kişisel desteklerini beklediklerini söyledi.
Baluken, "Barıştan yana olan milletvekillerinden imza desteği isteyeceğiz. Gidişattan kaygı duyan gerek AKP'den gerekse CHP'den milletvekillerinin bu talebe destek vereceği kanaatindeyiz. CHP içerisinde barış ve demokrasiden yana olan halkların kardeşliğinden yana olan Rojava ve Suriye politikalarından kaygı duyan vekiller ülkenin geleceği için bu girişimde yer alacaklarına inanıyoruz" dedi.
CHP “Ulusal yas ilan edilsin” demişti
CHP Sözcüsü Haluk Koç, dün koalisyon görüşmeleri sonrası yaptığı açıklamada milli yas ilan edilmesi gerektiğini şu sözlerle savunmuştu:
“Bilmem ne cumhuriyetinin kralı öldü diye yas ilan edilirken bu kaybettiğimiz gençleri anmak ve terörü lanetlemek adına mutlaka ulusal düzeyde bir yas ilan edilmesinin gereğini belirtmek istiyorum.”
CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Sezgin Tanrıkulu ile Grup Başkanvekili Özgür Özel de patlamada yaşamını kaybedenler için ''ulusal yas'' ilan edilmesi amacıyla TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi verdi.
“Meclis toplansın” çağrısı Demirtaş’tan gelmişti
HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş şu ifadeleri kullanmıştı:
“Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırıyoruz. Meclis Başkanı derhal toplantıya davet etmelidir. Bizler de 80 milletvekili imzamızla hazırız.
“Parlamentoyu üç temel gündemle olağanüstü toplanmaya çağırıyoruz. TBMM olup bitenlere sessiz kalamaz. 80 milletvekilimize ek olarak, 30 vekil daha imza verirse, parlamentoyu olağanüstü toplantıya çağırabiliriz. Barıştan yana olan milletvekillerini de imza vermeye çağırıyoruz.
“Birincisi, çözüm süreci. Çözüm süreci eğer parlamentonun dahiliyle, alacağı kararla bir selamete kavuşursa barışı sağlamamız daha da kolaylaşacak. İkincisi, Türkiye ve Rojova bölgesiyle ilişkileri. Dış politika ve IŞİD tehdidi de üçüncü gündem maddemiz olmalı.” (EKN)