Haberin İngilizcesi için tıklayın
CHP İstanbul milletvekili Didem Engin, hayvan hakları ihlallerinin araştırılarak gerekli çözüm yollarının bulunması amacıyla Meclis Başkanlığı'na araştırma önergesi sundu.
Hayvanlara kötü muamelenin kanundaki karşılığının yalnızca idari ceza ile sınırlı olması mevzuatın caydırıcı olmasını engellediğini belirten Engin, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun yeniden düzenlenerek, kötü muameleyi önleyici ve caydırıcı bir niteliğe kavuşturulması gerektiğini vurguladı.
Önergede hayvanlara kötü muamele konusunda resmi veri eksikliğine, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının olmadığına dikkat çekildi.
Son dönemlerde yerel yönetimlerin hayvanlara kötü muameleyle sık sık gündeme geldiğini hatırlatan Engin, hayvan barınaklarının da koşullarının genel itibarıyla hayvanlar için hiç uygun olmadığını ifade etti.
“Hayvanların doğal yaşam alanlarının ranta kurban ediliyor”
Ormanlık alanların imara açılmasının, denizlerin ve derelerin kirletilmesinin hayvanların yaşam alanlarını yok ettiğini vurgulayan Engin, bir yılda 820 trafik kazasının hayvanlara çarpma sonucu gerçekleştiğini hatırlattı. Bu istatistiğin hayvanların yaşam alanlarının yok edilmesiyle bağlantısını vurguladı:
“Hayvanların geçiş, konaklama, yavrulama gibi güzergâhları incelenmeden ve önemsenmeden inşa edilen yapılar, bölgedeki canlıları deyim yerindeyse evsiz, yersiz yurtsuz bırakmakta, yaşam alanları umarsızca talan edilen hayvanlar karınlarını doyurmak ya da yeni yaşam alanları bulmak umudu ile şehre inmek zorunda kalmaktadır.
“Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan istatistiklere baktığımızda da sadece 2016 yılında meydana gelen ölümlü ya da yaralanmalı trafik kazalarından 810 tanesinin hayvanlara çarpma sonucunda meydana gelmiş olması da hayvanların yaşam alanlarının nasıl fütursuzca işgal edildiğinin bir diğer göstergesi olarak kabul edilebilir. Oysaki özellikle yaban hayatının yoğun olduğu bölgelerde yapılan inşaat projelerinde, yaban hayvanlarının ve bölge canlılarının hayatlarını güvenle devam ettirebilmeleri için özel köprülerin ya da alt geçitlerin de inşa edilmesi gerekmektedir. Bu tür uygulamalar ve önlemler, hem hayvanların hem de insanların güvende olmalarını sağlayacaktır.”
2011'den beri Meclis'te hayvan hakları mücadelesi
Tüm partilerin üzerinde uzlaştığı "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" 2011'de dönemin başbakanı Erdoğan tarafından imzalanarak Meclis Başkanlığı'na sunulmuştu.
Tasarı 2012'de ve 2014'de kamuoyunda çokça tartışılmıştı. Tasarı 2014'ten bu yana askıda.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) vekili Umut Oran da Şubat ayında 5199 nolu Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair bir kanun teklifi sunmuş, ancak hayvan hakları savunucularından gelen tepkiler üzerine kanun teklifini güncelleyerek İstanbul milletvekili Melda Onur'la birlikte yeni bir kanun teklifi hazırlayarak 26 Haziran'da meclise sunmuştu.
CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin de Ağustos 2017’de hayvanların kasten ve taksirle öldürülmesi ve yaralanması eylemlerinin suç sayılarak Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında değerlendirilmesi için kanun teklifi vermişti. (ÇT)