Kamuoyunda "dezenformasyon yasası" olarak nitelendirilen, muhalefetin ise "basına sansür torbası" dediği ve Basın Kanunu’nda değişiklik öngören yasaya CHP muhalefet şerhi düştü.
CHP’li vekiller Onursal Adıgüzel, Tuncay Özkan ve Burak Erbay’in Meclis’e sunduğu muhalefet şerhinde kanun teklifini "toplumsal muhalefeti bastırma yasası" olarak adlandırıldı. Milletvekilleri kanun teklifinin bu haliyle yasalaşmasının kabul edilemeyeceği belirtti.
Özellikle "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunu düzenleyen ve hapis cezası öngören 29. maddeye yönelik eleştirilerini sıraladı.
29. maddede suçun manevi unsuru olarak "halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saiki"nin öngörüldüğü hatırlatan milletvekilleri, "Kişiden kişiye, dönemden döneme değişmesi mümkün olan bu duygu durumlarının ölçülmesi, saikin ortaya koyulması son derece subjektif değerlendirmelere bağlıdır" dedi.
Teklifte yer alan suç tipinin tamamen muğlak kavramlarla kaleme alındığı da belirterek, "Bu suç, iktidarın tesiri altındaki yargının keyfi uygulamalarına neden olacaktır" dedi.
"Anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırı"
Teklifte ‘"sırf halk arasında endişe, korku, panik yaratmak"’ amacının özel kast olarak belirlendiğini ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğü ifade eden milletvekilleri, "Anayasa’nın 19. maddesinde yer alan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına ölçüsüz bir müdahale yapılmasına sebep olacaktır" ifadelerine yer verdi.
Milletvekilleri düzenlemenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin suç ve cezaların kanuniliği ilkesine ilişkin 7. ve ifade özgürlüğüne ilişkin 10. maddelerini de ihlal ettiği aktardı.
"Demokrasisi gelişmiş ülkelerde tutuklama yok"
Milletvekilleri düzenlemede Almanya, Fransa, İngiltere ve Avrupa Birliği’ndeki kanunlara atıf yapıldığı ancak bu ülkelerde yalan habere karşı tutuklama ve ceza gibi önlemlerin bulunmadığı da belirtti.
Hapis cezalarının sadece Bahreyn, Bangladeş, Benin, Kamerun, Fildişi Sahilleri, Kazakistan, Myanmar, Ruanda, Tayland gibi ülkelerle olduğunu söyledi.
"Dezenformasyon tanımı yapılmamış"
Milletvekilleri muhalefet şerhinde şöyle dedi:
"Teklif, sansür ve oto sansüre yol açacak, ifade ve basın özgürlüğünü daha da daraltacak düzenlemeler barındırmaktadır. Hangi bilginin ne düzeyde halkı yanıltıcı bilgi olarak değerlendirileceği büyük bir belirsizlik taşımaktadır. Ülkemizde dezenformasyonun tüm kesimlerin ortaklaştığı bir sorun olduğu açıktır. Ancak bu konunun düzenlenmesinde, ifade ve haber alma özgürlüklerinin zedelenmemesi öncelikli hedeflerden biri olmalıdır"
TIKLAYIN - 'Dezenformasyon yasası' Dijital Mecralar Komisyonu'ndan geçti
TIKLAYIN - Gazeteciler, 'dezenformasyon yasası' için Meclis'teydi
(HA)