Fotoğraf: AA
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 2011 yılında kapatılan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü Başkanlığı’nın yeniden kurulması amacıyla kanun teklifi hazırladı.
CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç’un imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan 16 maddelik kanun teklifie göre, Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün bir başkan ve üç başkan yardımcısından oluşacak.
Uzmanlık Kurulu’nda ise Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen üç üye başta olmak üzere Türk Tabipleri Birliği’nden seçilen (TTB) 3 üye, Türk Eczacılar Birliği (TEB) TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nden seçilen birer üye yer alacak.
Ayrıca Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından seçilen epidemiyolog, klinik mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları uzmanı, klinik farmakolog, immünolog ve virologdan oluşması öngörülüyor.
Teklifin gerekçesinde ise şu ifadelere yer verildi:
“Merkezin ilk kuruluş yıllarında tifo, tifüs, difteri, BCG, kolera, boğmaca, tetanos ve kuduz aşılarının seri üretime geçtiği, 1940’ta Çin’e kolera, Yunanistan ve Suriye gibi komşu ülkelere de tetanos ve tifüs aşılarının ihraç edildiği bilinmektedir.
"Halk sağlığı için yeniden açılmalı"
Merkez bünyesinde 1952’de BCG ve influenza aşıları, 1965’te kuru çiçek aşısı, 1968’te difteri-boğmaca-tetanos karma aşısı üretilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. Kapatıldığında Merkezde, tifo, dizanteri, kolera, veba, meningokok, stafilokok, boğmaca, brusella, oral BCG, intradermal BCG, difteri, tetanos, kızıl, alüminyum presipiteli karma aşılar, lekeli humma, kuduz, çiçek ve grip aşıları üretilmekteydi.
“Sadece Covid-19 ile mücadelede değil, örneğin Covid-19 ile mücadelede risk grupları için tavsiye edilen grip ve zatürre aşılarının temininde de ülkemizin zorluklar yaşadığı, risk gruplarının tamamı için bu aşıların temin edilemediği ortadadır.
"Ülkemizde aşı, serum, ilaç ve test materyali geliştirmek ve üretmek üzere araştırmalar yapmak ve halk sağlığının korunması amacıyla temel laboratuvar hizmetlerini yürütmek amacıyla Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü Başkanlığı’nın yeniden açılması gerekmektedir."
Salgın hastalıklara dair araştırma yapacak
Teklife göre Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü Başkanlığı'nın görevleri şöyle olacak:
"Halk ve çevre sağlığını etkileyen ve genel sağlığı ilgilendiren her türlü etkeni araştırmak, incelemek, değerlendirmek, kontrol etmek ve teşhis etmek üzere temel laboratuvar hizmetlerini yürütmek. Ulusal referans laboratuvarı kurmak, işletmek ve bu amaçla, gerekli gördüğü illerde yeteri kadar laboratuvar kurmak.
Halk ve çevre sağlığını tehdit eden durumlarda gereken tüm tedbirleri almak, kurumlar arası koordinasyon sağlamak ve gerekli yaptırımları uygulamak. Gıda maddeleri, içme suları, ilaç ve biyosidal ürünlerin kontrolünü yapmak. Salgın hastalıklara ilişkin araştırma ve laboratuvar hizmetleri vermek.
Aşı, serum, ilaç ve test materyali araştırmaları yapmak, yaptırmak, bunları üretmek ve ürettirmek, bu amaçla ulusal ve uluslararası kuruluşlarla ortak projeler yürütmek ve işbirliği yapmak. Aşı, serum, ilaç ve test materyali araştırmalarına yönelik laboratuvar, enstitü ve diğer altyapıları kurup yönetmek."
Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, 1928'de kuruldu. Aşı üretiminde dünyaya örnek gösterilen kurum 2011'de KHK ile kapatıldı. (RT)