CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık çocukların yaşadığı şiddetli maddi yoksunluğun nedenlerinin ortaya çıkarılması, ekonomik yoksunluğun çocukları sürüklediği madde bağımlılığı ve benzeri alışkanlıkların tespit edilmesi, maddi yoksunluklar nedeni ile ailelerin eğitimlerini devam ettirebilmek için çocuklarını birtakım vakıf ve derneklere emanet etmesinin sonuçlarının ortaya çıkarılması ve gerekli önlemin alınması için bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını teklif etti.
Türkiye’de yaşayan 0-15 yaş arasındaki 20 milyonu aşkın çocuğun 7 milyona yakını, yani her üç çocuktan biri şiddetli maddi yoksunluk içerisinde olduğunu belirtti.
TIKLAYIN - TÜRKİYE'DEKİ ÇOCUKLARIN YÜZDE 30'U YOKSULLUK İÇİNDE
Eurostat verileri
Üç milletvekili Meclis’e verdikleri teklifin gerekçesinde, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 Gelir ve Yaşam Koşulları Anketi verilerini hatırlattı.
Eurostat verilere göre, Türkiye 0-15 yaş arası çocuklarda şiddetli maddi yoksunluk araştırmasında Avrupa ülkeleri arasında yüzde 36,2 ile birinci sırada bulunuyor.
Bu oran İtalya’da yüzde 13,7; İspanya’da yüzde 9,6; İsveç’te yüzde 1,2; Yunanistan’da yüzde 23,3; .Avrupa Birliği ortalamasında ise yüzde 10,3.
“Şiddetli maddi yoksunluk”
Teklifte “şiddetli maddi yoksunluk” kriterleri de anlatıldı.
“Avrupa İstatistik Ofisi’nin ölçütüne göre; kira ve faturaların ödenmesi, evin ısınma ihtiyacının yeterince karşılanması, beklenmedik harcamaların karşılanması, her iki günde bir et, balık ya da protein eşdeğer gıdalarının tüketilmesi, evden uzakta bir haftalık tatil masrafının karşılanması, bir arabaya, bir çamaşır makinesine, bir renkli televizyona ve bir telefona sahip olunması (cep telefonu da dahil), olarak belirlenen dokuz kriterlerden dördünü yerine getiremeyen hanelerde yaşayan bireyler şiddetli maddi yoksunluk içerisinde kabul edilmektedir.”
TÜİK verileri
TÜİK verilerine göre de ısınma ihtiyacı karşılanamayan çocukların oranı yüzde 19,1; beklenmeyen harcamaları karşılanamayan çocukların oranı yüzde 33,3; beslenme ihtiyacı karşılanamayan yüzde 39,2; tatile gidemeyen çocukların oranı yüzde 74,6; kira ve faturaları ödenemeyen hanelerde yaşayan çocukların oranı yüzde 51,3; bir otomobile sahip olmayan hanelerde yaşayan çocukların oranı yüzde 53. (YY)