Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Sena Kaleli için Bursa’nın öncelikli sorunu “ulaşım”. “Hem pahalı hem de onca yatırıma rağmen hâlâ problemli” diyen Kaleli ulaşımdan sonra hava kirliliğin bir başka sorun olduğunu söylüyor.
“Aynı zamanda bir anneyim ve bir kadınım, geçim derdi nedir biliyorum. Onun için Bursa’ya vizyon katacak projelerin yanında, hayatını emeği ile kazanan ve bu krizden olumsuz etkilenen Bursalılara Büyükşehir Belediyesi olarak imkan katacak, onları kucaklayacak ve geçimlerine katkı koyacak projelere de ağırlık veriyoruz” diyen Kaleli krizin altını başkaca bir sorun olarak çiziyor.
Ucuz ulaşım, ucuz su
Peki sorunlara çözüm olarak Kaleli ne öneriyor? Örneğin ulaşım konusunda Kaleli’nin projeleri şöyle:
“Öncelikli projelerimiz Bursaray'ın batıda Görükle, kuzeyde Şehirlerarası Otobüs Terminali ve doğuda Kestel'e ulaştırılması. Ayrıca Bursaray'ı besleyen çok sayıda yeni dikey hatlar oluşturarak, minibüsçü esnaf ve vatandaşın da rahatsız olmayacakları, aktarmalı olanların uygun fiyatlarla çalışacağı bir ulaşım formülünü geliştireceğiz. Bursa'da ulaşım İstanbul ve Ankara'daki toplu ulaşım fiyatlarından pahalı bulunuyor. Bunu toplu ulaşım hizmetini yaygınlaştırıp, alternatifleri geliştirerek vatandaş bakımından cazip, hızlı ve konforlu hale getireceğiz.”
Kaleli’nin diğer projesi suyu ucuzlaştırmak: Bunu belediyenin yaptığı kredi anlaşmalarını inceleyerek yapmaya çalışacaklarını söylüyor.
"Halkın onayıyla projeler üreteceğim"
“Bütün çalışmalarımız şeffaf olacak” diyen Kaleli Belediye meclis toplantılarına eksiksiz katılım olacağını, Meclis toplantılarının yerel televizyonlardan canlı yayınlanmasını sağlayacaklarını projeleri dayatmayacaklarını, Bursalılara danışarak onlara sorarak ve öneriler alarak vatandaşın onayı ile projeleri gerçekleştireceklerini taahhüt ediyor.
“Herkes Bursa’nın yönetiminde söz sahibi olacak. Herkes fikrini belirtecek. Ancak bu sayede katılımcı ve ortak akıla dayalı bir yönetim tarzı ile çalışabileceğimize inanıyorum.”
Bursa’da kentsel dönüşüm hakkında fikrini sorduğumuz Kaleli şöyle cevap veriyor:
“Binalar imar etmek, yollar yapmak demek çağa ayak uyduruyorsunuz demek de değildir. Kentsel dönüşüm doğru yerde doğru binalar imar etmek, orada sadece mekânsal değişimi değil, zihinsel dönüşümü, ekonomik, sosyal, kültürel anlamda sağlamayı da gerektirir. Bazıları bu tür dönüşümleri sağlamak isteyenleri taşralılıkla suçlar, oysa asıl taşralılık ve görgüsüzlük şartları, plânlamayı yapmadan şehri zevk yoksunu süslemektir. Tüm şehirleri ruhsuz bir şekilde aynılaştırmak marka kent yaratır mı? Marka olmanın ön koşullarından biri fark yaratmaktır. Eğer sizin imar planlarınız gelecek kuşakları taşıyamıyorsa, hazırlıklı değilse, kente bir vizyon katmıyorsa, TOKİ gibi kurumların, belediye meclislerinden habersiz ilan ettiği bölgelerde ulaşım imkanları olmayan, tarım alanlarına saygı duymayan ve kentten uzak bölgeler yaratırsınız.”
Kaleli, Bursa’nın tarihi bir kent olma özelliğinin de ayrıca politika gerektirdiğini söylüyor:
“Hangi köşesine giderseniz gidin bir tarihi esere yada belgeye rastlıyorsunuz. Bu eserlerle ilgili çok ciddi önlemler alınması gerektiği ortada. Tarihi eserleri yeniden yapamazsınız. Onları muhafaza edebilirsiniz. Örneğin Hanlar Bölgesi’ni koruyarak kültür ve sanat aktiviteleri için alan yaratabilirsiniz. Bunlar Bursa için çok önemli değerlerdir diye düşünüyorum.”
Kaleli, erkek egemen siyasette kadın aday olmak üzerine düşünlerini aktarıyor:
“Hayatım boyunca, işim gereği Bursa’nın varoşlarındaki insanlarla beraber çalıştım. O insanların yaşadığı sıkıntılar, kentle bütünleşmesinde yaşadıkları problemler için bir şeyler yapılması gerekir. Bu gördüklerim, benim hayata bakış açımı çok etkiledi ve beni sivil toplum çalışmalarına itti. Ticaretle siyaset bir arada olmuyor. Aktif görevlerimi bırakınca, yoğun bir sivil toplum hayatının sonrasında Büyükşehir Belediye başkan adaylığını kadın olarak Bursa'ya hizmet için yapmam gereken bir görev fırsatı olarak düşündüm. Kadınları heyecanlandırmak, onlara umut aşılamak, genç ve engelliler gibi süreçlerin dışında kalan insanları bu çembere dâhil etmek benim misyonum. Bu görev, onun için de çok anlamlı benim için. Bir kadın olarak buraya gelmek benim için çok zor olmadı. Bu noktada özellikle partimin yaklaşımı çok önemliydi.”
Sena Kaleli Kimdir?
1956’da Bursa’da doğan Kaleli, 1974-1975 yılları arasında, İsviçre’de bir yıl süreyle İngilizce ve Almanca dil eğitimi aldı. 1980’de Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümünden mezun oldu. 1980’de Kâmil Koç Otobüsleri A.Ş.’de çalışmaya başlayan Kaleli, 1995’de Genel Müdürlüğe atandı, 2002-2008 yılları arasındaysa İcra Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. 2008’de aktif çalışma hayatından çekildi. (EZÖ)