Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adalet Komisyonu üyeleri, tasarı görüşmelerinde "çalışma ortamlarının kalmadığını" söyleyerek komisyondan istifa etti. TBMM Adalet Komisyonu'nun Yargıtay ve Danıştay'da yeni daireler kurulmasıyla ilgili yasa tasarısının görüşmeleri sırasında istifa eden vekiller, 'mobbing'e uğradıklarını söyledi. İstifaların ardından çalışmaya devam eden Komisyon, tasarıyı kabul etti.
Cumartesi günü toplanan TBMM Adalet Komisyonu'nda Yargıtay ve Danıştay'da daire sayısını artıran ve üye yapısını değiştiren tasarılar görüşüldü. Komisyon görüşmeleri sırasına söz alan CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, "CHP kurumsal kimliğiyle şu andan itibaren komisyondaki uygulamaları protesto etmek ve hakkın hukukun sağlanması için görevlerimizi bırakıyoruz."dedi.
Ünlütepe, komisyonda çalışma ortamlarının kalmadığını, uygulamaların insanlık ve hukuk dışı olduğunu söyledi. İstifa eden Ünlütepe, Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve komisyonun çalışmalarını izleyen Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, dün basın toplantısı düzenledi.
"Komisyon oluşmamış sayılır"
Ünlütepe, Öztürk'ün sağlık problemine rağmen toplantıya 15 dakika ara verilmediğini ifade etti. Ayrıca, komisyon çalışmalarında her madde üzerinde bir önerge verilmesi ve üyelerin konuşmalarının 5 dakika ile sınırlandırılması istendi. Bunun üzerine, CHP'li tüm üyeler, komisyondan ayrıldı.
Ünlütepe, "CHP kurumsal olarak komisyondan çekildikten sonra artık komisyon oluşmamış sayılır" dedi. Adalet Komisyonu Başkanlığı'na verilen yazıda da "Anayasa'nın 95. ve İçtüzüğün 21. maddesi uyarınca yeni üyelikler bildirilinceye kadar komisyonun çalışmalarına ara vermesi zorunludur" dendi.
Tasarının meşruiyeti sorgulanıyor
Ünlütepe, istifaların ardından yapılan çalışmaların "yok hükmünde" olduğunu ileri sürdü ve "Komisyon Başkanı ve AKP'lilerin tavrı, muhalefetin üzerinde bir tacizdir. Uygulanan 'mobbing'in daniskasıdır" diye konuştu.
Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, "İstifanın ardından komisyon çalışmayı durdurmalıydı. Bu aşamadan sonra çıkacak yasanın Anayasa'ya aykırılığı ileri sürülebilir" dedi. Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ise "CHP'li üyelerin çekilmesi sonucu etkilemez, oradaki metin Genel Kurul'a gider" diye konuştu. Tasarıya göre, Yargıtay'da 32 olan daire sayısı 38'e, Danıştay'da 13 olan daire sayısı 15'e çıkarılacak.
Direniş çağrısına 'eşkıyalık' cevabı
CHP'li Anayasa ve Adalet Komisyonu üyeleri geçen hafta bir bildiri yayınlayarak, Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılmasını ve Yargıtay ile Danıştay'a yeni daireler kurulmasını öngören yasa tasarılarını protesto etmişti. Üyeler, toplumun bütün kesimlerini direnişe ve muhalefet etmeye çağırdı.
Başbakan Erdoğan da bu çağrıya karşılık şu yorumu yaptı: "Bu direniş işi nereden çıktı, bu eşkıyalık sevdası nereden çıktı? İktidara geleceğini, oylarını artıracağını düşünen biri çıkar da eşkıyalığı, terörizmi, anarşiyi över mi?"
Giresun'da konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da Başbakan'a cevabı gecikmedi: "Eşkıyalık bu değildir. Eşkıyalık vatandaşa konuşma hakkı vermemektir, vatandaş derdini anlattığında 'Al ananı da git' demektir." (AS/EÖ)
* Haberi yaparken Vatan, Milliyet ve ntvmsnbc internet sitelerinden faydalandık.