Bilgi edinme hakkı
Dava ile ilgili görüşü sorulan Fatih Taş, Anayasal bir hak olarak toplumun bilgi edinme hakkını savunduğu ve eserin bilimsel olması nedeniyle yayımladığını bildirdi.
İstanbul 3 No`lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) görülen davada esas hakkındaki görüşünü açıklayan DGM Cumhuriyet Savcısı Bekir Raif Aldemir, kitabın bütünü ele alındığında "suç unsurları" oluşmadığı gerekçesiyle sanığın beraatını istedi.
Propaganda fiilinin gerçekleşmediğini savunan sanık Taş'ın avukatı Özcan Kılıç, kitapta devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne yönelik kasıtlı bir eylem bulunmadığını belirtti.
Avukat Kılıç, Kitapta hoşa gitmeyen bazı tespitlere yer verildiği ancak bir bütün olarak incelendiğinde kitapta böyle bir kastın bulunmadığını savundu.
Mahkeme heyeti de, savcılığın görüşü doğrultusunda söz konusu
kitabın Türkiye`deki yayıncısı "Aram Yayınevi"nin sahibi Fatih Taş`ın
beraatına karar verdi.
Müdahillik talebine ret
Düşünür Chomsky'nin davada müdahil olma talebi, hakkında dava açılmadığı, iddianamede sanık olarak adının geçmemesi nedeniyle reddedildi. Duruşma sonrası ise Chomsky, savcı ile görüşerek Düşünceye Özgürlüğü 2001 Kitabı'na imza atarak, kendisini ihbar etti.
Katılanlar
Duruşmayı, Saadet Partisi milletvekili Mehmet Bekaroğlu, İstanbul Baro Başkanı Yücel Sayman, İnsan Hakları Derneği (İHD) Onursal Başkanı Akın Birdal, İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin, gazeteci Abdurrahman Dilipak, insan hakları savunucusu Şanar Yurdatapan, "Radikal" muhabiri Neşe Düzel, "Liberation" muhabiri Ragıp Duran, "Milliyet" muhabiri Can Dündar, Sungur Savran, "Chicago Tribune" temsilcisi Katherine Colins, Andrew Finkel, "Agence France Presse" (AFP) muhabiri Gerome Bastion, "Le Figaro" muhabiri Eric Biegala , "İdea Politika" dergisi genel yayın yönetmeni Erol Özkoray ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İstanbul Şube Başkanı Barış Yarkadaş'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci ve insan hakları savunucusu izledi. (EÖ/NM)