Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta mahpuslar adına Adalet Bakanlığına başvuru yaptı.
Bugün Bakanlığa iletilen başvuru dilekçesinde, “hapishanelerde tutulan ve hasta olan tutuklu veya hükümlülerin COVID-19 virüs salgını nedeniyle bir an önce serbest bırakılmaları için Bakanlığın harekete geçmesi ve bu konuda gerekli işlemlerin ivedilikle yerine getirilmesi” talep edildi.
Başvurular yapılmaya devam ediyor
Komisyon, 19 Mart’ta sosyal medya hesaplarından yaptığı çağrıyla hasta tutuklu/hükümlülerin yakınlarının başvurularını alarak virüs salgını nedeniyle tahliye veya serbest bırakılma konusunda Adalet Bakanlığı’na başvuru ve girişimlerde bulunacağını duyurmuştu.
O günden bu yana derneğin telefonlarının hiç susmadığını açıklayan Hapishane Komisyonu, e-posta adreslerine de onlarca başvuru geldiğini ifade etti.
Bakanlığa yapılan bu ilk başvuruda 126 hasta mahpusun listesi yer alıyor. Komisyon, başvuruları almaya devam ettiğini, yeni listelerle de önümüzdeki günlerde başka başvurular yapılacağını açıkladı.
“Çoğu Adli Mahpus, Ağır Sağlık Sorunu Olanlar Var”
ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Gökmen Yeşil bianet’e yaptığı açıklamada, salgın koşullarında hapishanede bulunanların kalabalık koğuşlar, beslenme, hijyen ve sağlık koşulları açısından dezavantajlı olduğunu söyledi:
“Sağlık otoriteleri üst yaş grubundakilerin ve kronik rahatsızlığı olanların yüksek risk altında olduğunu açıkladı. Tüm bunları birlikte değerlendirdiğimizde hasta ve engelli mahpusların hapishane koşullarında tutulmaya devam etmelerinin ağır sonuçlar doğuracağı açıktır.
“Hapishane komisyonumuzun çağrısı üzerine yüzlerce telefon ve mail aldık. Ülkesin hemen hemen tüm hapishanelerinden mahpus aileleri bize ulaşarak tutuklu veya hükümlü olan yakınlarının durumunu bildirdiler ve kaygılarını ilettiler. Birkaç istisna hariç başvuruların neredeyse tamamı adli mahpuslardan oluşuyor. İçlerinde çok ağır sağlık sorunları olanlar da var.
“Hapishaneler 300 bin mahpus, 150 bin personel ile korkunç bir sayıya ulaşmış durumda. Yaklaşık 1500 kadar da hasta ve engelli mahpus bulunuyor. Dışarıdaki sağlık organizasyonundaki durum ortada iken hasta ve engelli mahpusların yaşam hakkı bakanlık tarafından tehlikeye atılıyor.
“Hapishane mevcudunun hızla fakat kontrollü olarak azaltılması gerekiyor. Bu yapılırken hasta ve engelli mahpuslar ile çocuk mahpusların, bebekleriyle birlikte kalan kadın mahpusların öncelikle serbest bırakılması lazım. Diğer taraftan siyasi mahpusların derhal ve koşulsuz serbest bırakılması gerekmektedir.
“Ancak milyonlarca insanın sağlığını ve hayatını tehdit eden bir salgın dahi iktidar bloku tarafından siyasi bir manevra olarak kullanılıyor, af tartışmalarına kurban ediliyor. Üstelik bu yapılırken terör suçu istisnası adı altında devrimcilere, Kürt siyasilerine, düşünce suçlularına, gazeteci ve avukatlara ayrımcılık yapılıyor, infaz düzenlemesinin dışında bırakılıyorlar.”
“Tüm hasta ve engelli tutuklular tahliye edilmeli”
ÇHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’ndan avukat Yaprak Türkmen de şunları söyledi:
“Bizim yaptığımız başvuru hapishanelerde bulunan hasta tutukluların yalnızca küçük bir kısmına ait. Bize ulaşan ve başvuru yapabilen kişiler adına yaptık başvuruyu ama tabii ki talebimiz ile bağlı kalınmayıp tüm tutuklular yönünden hastalıklarına ilişkin araştırma yapılıp tüm hasta ve engelli tutukluların derhal, başka hiçbir şart gerçekleşmesi beklenmeksizin tahliye edilmeleri gerekir.
“Aynı zamanda Hapishane Komisyonu olarak koronavirüs nedeniyle tüm tutuklu ve hükümlülerin tahliyeleri talebiyle bir imza kampanyası başlattık. Kampanya devam ediyor.”
Açık ve kapalı görüşler ertelendi
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bugün yaptığı açıklamada cezaevlerinde koronavirüs testi poizitif çıkan kimse olmadığını açıklamıştı.
Gül, cezaevine kabul işlemleri sırasında yeni gelen tutuklu ve hükümlülere anında sağlık kontrolü yapıldığını, en ufak bir belirti gösterenlerin derhal hastaneye sevk edildiğini, cezaevine sokulmadıklarını ifade etti. Bakan Gül ayrıca, yeni tutuklu ve hükümlülerin yakın zamanda yurt dışına gidip gitmediklerinin de sıkı şekilde incelendiğini, böyle bir durum varsa yine Kuruma alınmadan izolasyona gönderildiklerini söyledi.
Daha önce de mahpusların açık ve kapalı görüşleri (avukatları hariç) ileri bir tarihe ertelenmiş, onun yerine haftada bir olan telefonla görüşme hakkı ikiye çıkarılmıştı.
457’si ağır 1333 hasta mahpus var
İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) ve ÇHD’nin mutabık kaldığı üzere, hapishanelerde 457’si ağır toplam 1333 hasta tutuklu/hükümlü bulunuyor.
TÜİK rakamlarına göre, 2017 sonunda 232 bin olan mahpus sayısı 2019'un ilk altı ayında 270 binlere ulaştı.
Türkiye, dünyada ABD'nin ardından hapsetme oranlarında ikinci sırada. 330 milyon nüfuslu ABD'de 100 bin kişiye düşen mahpus sayısı 655, 82 milyon nüfuslu Türkiye'de 318 (OECD, Mayıs 2019). (AS)