Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) bugün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçeyle, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna hakkında suç duyurusu yaptı. Dernek, Tuna’nın “tehdit, yargı görevini yapanı etkileme, adil yargılamayı teşebbüs ve görevi kötüye kullanma” suçlarını işlediğini ifade etti.
Tuna, Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesiyle ilgili davanın görüldüğü Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na verdiği dilekçede ÇHD’yle ilgili, “marjinal gruplarla birlikte duruşma salonunda bulunan”, “sanıklar ve avukatlarına sözlü/fiili saldırıda bulunan” gibi ithamlarda bulunmuştu.
“Süreci sabote edebilirler”
Vali Tuna mahkemeye gönderdiği yazıda ÇHD’yle ilgili şunları yazmıştı:
“Gezi olayları kapsamında Ankara ilinde meydana gelen olaylarda hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün Ankara Adliyesinde görülen kovuşturması esnasında, eylemleri organize eden ve gerçekleştiren marjinal gruplara mensup şahıslarla birlikte duruşma salonunda bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği ile bağlantılı avukatlar tarafından mahkeme heyeti, sanıklar ve avukatlarına yönelik sözlü/fiili saldırı olayı gerçekleştirilmiş, duruşma tamamlanamadan ileri bir tarihe ertelenmiştir.”
“Eskişehir ilinde marjinal grupların etkin ve örgütlü eylemleri arttırma çabaları, bu tür örgütlerle bağlantılı avukatların Ali İsmail Korkmaz davasına da katılarak provokatif davranışlarla adli sürecin normal işleyişini sabote edebileceği ve Eskişehir’in coğrafi konumu itibariyle kolay ulaşılabilir olmasının, ilimizde tertip edilecek muhtemel eylemlere diğer illerden de yoğun katılım olabileceği değerlendirilmektedir.”
Demokratik hakka “terör” nitelemesi
Suç duyurusunda, Vali Tuna’nın “mahkemeye yönelik, Ali İsmail’in öldürülme şeklini saklayıcı ve çarpıtıcı bilgiler verdiği, demokratik hak kullanımlarını ‘terör’ olarak nitelediği, taraflı ve bir kamu görevlisinden beklenmeyecek şekilde mahkemeyi etkilemeye çalıştığı” ifade edildi.
“Kamu görevlisi olmanın, bir ilin en büyük mülkü amiri olması sıfatından da yararlanarak şüpheli, görevini kötüye kullanmış; adil yargılamayı etkilemeye yönelik davranış ve tutumlar içine girmiş; yargı görevini yapanı etkilemeye çalışmış; tehdit ve hakarete başvurmaktan da geri durmamıştır.”
ÇHD ayrıca, Vali Tuna’nın gazeteci İsmail Saymaz’a attığı e-posta ile de tehdit suçunu işlediğini ifade etti.
Valinin, “yargı görevini yapanı etkilemeyi” düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 277/1. maddesi ile TCK 288/1. maddesindeki “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs”, TCK 257/1. maddesindeki “görevi kötüye kullanma” ve TCK 106/1. maddesi uyarınca “tehdit” suçlarından yargılanması talep edildi. (AS)