Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar, Bartın, Amasra’daki 41 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayetiyle ilgili soruşturmayı yürüten savcılığa dilekçe verdi.
Dilekçede, Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Bartın Barosu’nun da imzası var.
Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdikleri dilekçede, grizu patlamasıyla ilgili şüphelilerin delil karartmasının önüne geçilmesi için maden sahasına girişinin yasaklanmasını, teknik inceleme için gerekli olan bilgi ve belgelere el konulmasını istediler.
Bartın’a giden üyelerimizin ilk aktarımları. Şubemizden ve Ankara Şubemizden üyelerimizin bir kısmı da adliyede, soruşturma savcısına ilk talepleri sunmaya çalışıyorlar. #Bartın pic.twitter.com/1LQx6GrTk2
— ÇHD İstanbul Şube (@CHDistanbul) October 15, 2022
DW Türkçe’den Can Bursalı’nın haberine göre, madenin içinde yapılacak keşfe, bağımsız bilirkişi heyetlerinin katılması gerektiğine de değinildi. Ayrıca, incelemeye katılacak bilirkişilerin grizu patlamasının yaşandığı işletmenin yönetimleri ile bağlantısının olmamasının sağlanması istendi.
Dokuz gün önceki incelemenin kayıtları istendi
Dilekçede, inceleme için Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği (TMMOB) ile irtibata geçilerek bağımsız uzman mütaalası alınmasına olanak sağlanması da talep edildi.
Avukatlar, 14 Ekim'deki patlamadan dokuz gün önce Sayıştay Enerji Grup Başkanı İbrahim Özkarcı ve uzman denetçiler Fatih Yoleri, Salih Temirci, Ümit Özçentik ile Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve beraberindeki ekibin, patlamanın yaşandığı -350 metre kotunda yaptıkları incelemeye ilişkin rapor ve kayıtların alınmasını da talep etti.
Avukatların Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunduğu dilekçede, dosyaya sunulması talep edilen belgeler şöyle sıralandı:
Madendeki yönetim ve sorumlulukları gösterir yönetim şeması,
Madendeki acil durum eylem planı,
Madenin acil durum yönetim şeması,
Madende kullanılan veya kullanılmak üzere hazır bulundurulan metan, karbonmonoksit ve oksijen maskelerine ilişkin faturalar ile bakımlarının yapıldığını gösterir kayıtlar.
“Soma’dan, Hendek’ten biliyoruz ki, delil karartılır”
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) genel merkezi de patlamayla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“14 Ekim Cuma günü gerçekleşen patlama ardından 15 Ekim itibari ile İstanbul ve Ankara Şubelerimizden 10 üyemiz ile Amasra'dayız. 15 Ekim itibari ile İstanbul ve Ankara Birkaç üyemiz ile derhal maden sahasına giderken, kalan üyelerimiz ile adliye ve hastaneye geçerek bilgi almaya çalıştık. Soruşturmayı yürütmek üzere Bartın CBS’den 3 savcının görevlendirildiğini öğrendik.
“Gün içerisinde bir dizi görüşme gerçekleştirdik; TBB Başkanı ve Bartın BB ile görüştük. Görüşmede, öncelikle ve acilen delillerin toplanması hususunda yapılması gereken başvuruları kendileri ile paylaştık. Süreci ilk anından itibaren yakından takip etmelerinin önemini aktardık. Amasra Belediye Başkanı ile de görüşme yaparak tüm madenci aileleri ile dayanışma içerisinde bu süreci yürüteceğimizi kendilerine de ilettik.
“TBB, Barolar, tüm hukuk kurumları ile iletişimde, Amasra’da olmaya devam edeceğiz. Yarın ve devam eden günlerde katledilen madenci ailelerine taziye ziyaretlerinde bulunacak, madencilerin cenazelerinde yer alacağız.
“Patlamaya dair delil toplamaya devam edeceğiz. Çünkü Soma’dan, çünkü Hendek’ten biliyoruz ki sermayeyi korumak için delil karartılır. Soma’da bırakmadık, Ermenek’te bırakmadık. Bartın’da da bırakmayacağız. Maden işçisinin yanında olmaktan bir an olsun vazgeçmeyeceğiz!” (AS)