Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, kanserli mahkum Güler Zere'yle ilgili tıbbi kararını dört aydır vermeyen İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) Genel Kurulu üyelerini dava etti. ÇHD, 42 üyeyi "öldürmeye teşebbüs, görevi kötüye kullanma, görevi ihmal"le suçladı.
Zere hakkında Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nın ve Türk tabipleri Birliği'nin hazırladığı raporlara karşın, ATK'nin 17 Temmuz'dan beri karar vermediğini anımsatan ÇHD, hepsi hekim olan kurul üyelerinin bu tavrında kasıt olduğunu belirtti:
"Şüphelilerin tamamının hekim oldukları göz önüne alındığında bir kastın bulunduğu kabul edilmelidir. Keza tıp eğitimi almamış herhangi bir bireyin dahi kanser hastalığının zamanla etkisini artıracağını ve kişinin yaşamını tehlikeye düşüreceğini bilmesi karşısında şüphelilerin, karar vermeyerek tükettikleri zamanın Güler Zere'nin sağlığını geri dönülemez bir şekilde bozacağını bilmeleri gerekirdi."
SES'ten Cumhurbaşkanı Gül'e mektup
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'ysa (SES) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den yetkisini kullanıp Zere'nin salıverilmesini sağlamasını istedi.
Sendika, şimdiye kadar Gül'den konuyla ilgili görüşme isteklerine yanıt alamadıklarını, Birleşmiş Milletler'in mahpuslarla ilgili ilkelerindeki "İyileştirme ihtimali olmayan, ağır derecede hasta mahpuslar salıverilmek suretiyle dışarıdaki bir kurumda ya da ailelerinin yanında bakımları sağlanmalıdır" ifadesini anımsattı.
İstanbul Barosu'ndan Adalet Bakanlığı'na mektup
İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın da, Adalet bakanlığına bağlı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'ne mektup yazarak Zere'nin yaşam hakkının korunasını istedi.
Aydın, 2 Kasım tarihli mektubunda, yaşam ve sağlık hakkının cezanın infazından önce geldiğini anımsattı; "Zere'nin tıbbi ve hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesi hususunu bilgilerinize sunarım" dedi.
Zere'nin çok az zamanı kaldı
14 yıldır cezaevinde tutulan Zere'nin damakta başlayan kanseri vücuduna yayılmış durumda. 12 Ekim'de üçüncü kez ameliyat edildi. Katı besinle beslenemiyor, vücudu izin verdiğince serumla beslenebiliyor.
Zere, başkanlığını, daha önce işkenceyi gizlediği için İstanbul Tabip Odası'nın meslekten men cezası verdiği Nur Birgen'in yaptığı İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu'nun raporuna dayanılarak, Balcalı Hastanesi'nin mahkum koğuşunda tutuluyor.
Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) oluşturduğu Kanser Danışma Kurulu, mahkum koğuşunda tutulduğu hastanenin son raporuna dayanarak, "çok az zamanı kaldı" dediği Zere'nin serbest bırakılmasını, "vedalaşma ve huzur hakkı"nın tanınmasını, cezasının infazının ertelenmesini veya Cumhurbaşkanı Gül'ün af yetkisini kullanmasını istemişti. (TK)