Sitenin arkasındaki fikir şöyle açıklanıyor: Siyah Basın'ın 175 yıl önce başlamasından önce, Afrika kökenli Amerikalılar kendi toplumlarından insanların başarıları, evlilikleri, ölüm ve doğum haberlerini okuma fırsatına sahip değillerdi. Afro- Amerikalılar'ın beyazların sahip olduğu yayınlarda bir tek suç haberleri çıkıyordu. Miller İçecek Firması'nın Gallery of Greats 2002 projesi, bu yanlışı düzlemiş olan ve bugün de bu geleneği sürdüren erkek ve kadınları Afro-Amerikalı gazete yayımcılarını saygıyla anıyor. Bu insanlar, sadece Siyah topluluğun kayıtlarını, arşivlerini oluşturacak gazeteler çıkarmakla kalmadılar (ki bu bile başlı başınabüyük övgülere hak edecek bir hizmettir), o tarihlerin en çarpıcı basın organlarını da ortaya çıkardılar. Siyah Basın, kölelikten linçlere, ayrımcı ordudan devlet okullarının birleştirilmesine ve oy hakkına pek çok konuda, pek çok dönemde toplumu büyük ölçüde aydınlatmak ve okurlarına ilham kaynağı olmak için oradaydı. Son on dokuz yıldır, Miller İçecek Firması, kendi kültürlerine ve ülkelerine çarpıcı katkılarda bulunmuş Afro-Amerikalıları saygıyla anmıştır. Bu yıl da, Siyah Basın'ın 175. yaş kutlamalarında Afro-Amerikalı yayımcıları selamlayan Ulusal Gazete Yayımcıları Birliği'ne katılmaktan gurur duyuyor."
Harvard Üniversitesi'nde Gazetecilik dalında öğretim üyesi ve Siyah Basın Enstütüsü Yöneticisi Dr. Clint C. Wilson II gibi isimlerden oluşan dört kişilik jurinin seçtiği isimler, takvimde yer almakta. Bu isimlerin içinde yer alan üç kadından birinin biyografisini sizlere de ulaştırmak istedik.
Charlotta Spears Bass:
ABD Film Endüstrisi'nin Irkçılığı İle Savaştı
Charlotta Spears Bass, D.W. Griffith'in 1915 yılında çektiği aşırı ırkçı motifler içeren The Birth of a Nation filmine karşı yürüttüğü şiddetli protesto kampanyasıyla tanınan bir gazeteci. The Birth of a Nation, Afro-Amerikalıları olumsuz bir biçimde gösteriyor, Ku Klux Klan'ı bir zafer olarak değerlendiriyordu. Ülke çapında siyahların sahip olduğu bütün gazeteler, Los Angeles kökenli California Eagle gazetesinin filmi boykot etme çağrısına karşılık verdi ve sonunda The Birth of a Nation belli topluluk tarafından tamamen lanetlendi. Bass bu dönemdeki çalışmasını şöyle açıklayacaktı sonradan: "Biz, California Eagle olarak önemli bir toplumsal mücadelenin başını çektik. Film endüstrisini ürünlerinin muhteviyatı konusunda duyarlılığa sevk etmek, eğlence dünyasının sanatsal standartlarını yükseğe çekmek için mücadele ettik. Bu standartları toplumsal bir görevin bilincinde olunarak belirlenmeleri gerekiyordu, önyargı ve vahşeti önererek değil."
Bass'ın yönetimindeki gazete, siyahların yaşadıkları bölgelerin kısıtlanmasına, polis şiddetine, kira konularındaki ırk ayrımcılığına karşı da saşatı.
14 Şubat 1874'te Sumter'da dünyaya gelen Charlotta Spears, 1910'da sağlık nedenleriyle Los Angeles'a taşınmıştı. Los Angeles'ta California Owl gazetesinde çalışmaya başlayan genç gazeteci, gazete sahibinin ölümünden sonra, yönetime geçti. 1912'de gazetenin adını California Eagle olarak değiştiren Spears, 1951'e kadar gazeteyi yayımlamayı sürdürdü. 1914'te gazetede, meslektaşı olan Joseph Blackburn Bass ile tanıştı ve evlendi. Charlotta makalelerin çoğunun yazımını üstlenirken, kocası da muhasebe ve dağıtım gibi işlerle meşgul oluyordu. Böylece California Eagle ABD'nin önde gelen siyah basın temsilcilerinden birine dönüştü. 1934'te eşinin ölümü sonrası Charlotta yayımcılığa tek başına devam etti. 1951'de gazeteyi, eski kent editörü Loren Miller'a sattı. Bass hayatının son yıllarını aktif olarak siyasetle ilgilenerek, ırkçılığa, hoşgörüsüzlüğe, adaletsizliğe karşı savaşarak geçirdi. Bass, siyasi kariyerinde de ilklerden biri oldu, hem kadınların tarihi, hem de siyahların tarihi için önemli bir rol üstlendi. Başkanlığa aday olan ilk Afro-Amerikalı kadın olan Bass, 1960'da yayımlanan otobiyografik kitabında adaylık konusunda şöyle diyordu: "Kazan ya da kaybet! Biz belli konuları gündeme getirirken zaten kazanıyoruz."
Charlotta Spears Bass 12 Nisan 1969'da, 95 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Charlotta Spears Bass, sadece insan hakları savunucusu olarak değil, kadın hakları savunucusu olarak da önemli bir kişilikti. 1950'lerde "Çalışamayacağınız yerlerden alışveriş yapmayın" kampanyasının öncülerinden olmuştu.