Dün akşam birçok Avrupa kentinde olduğu gibi Rotterdam’da da binlerce kişi Paris 'te Charlie Hebdo mizah dergisine yapılan saldırıyı kınadı. Saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini topluca gönderdiler.
Rotterdam’da 1940 Meydanı’nda[1] buluşan 5 bine yakın kişi, ellerinde saldırıyı kınayan döviz ve kalemleriyle Rotterdam Belediyesi’nin düzenlediği anma töreninde buluştu. Gösteriye siyasi parti temsilcileri ve bazı bakanların yanı sıra farklı uluslardan göçmenler de katıldı.
Anma programı saat 18.00’de bakır nefesli çalgılar topluluğunca seslendirilen cenaze marşıyla başladı. Ardından sunucunun sesi alanı doldurduğunda, binlerce kişiden tek bir ses çıkmaması, yapılan protesto ve anma gösterilerinin ortak özelliği olarak öne çıktı.
Ruesink: Elime kalem almak da zorlanıyorum
İlk konuşmayı Rotterdam merkezli Hollanda’nın ulusal gazetelerinden Algemene Dagblad’ın Genel Yayın Yönetmeni Christiaan Ruesink yaptı. Meslektaşlarını böyle bir saldırıda yitirmiş olmanın acısını çok derinden yaşadığını belirten Ruesink; dün ve bugün eline kalem almakta zorlandığını söylediğinde, alanda bulunanların ellerindeki kalemleri sessizce yukarı kaldırmaları silaha karşı kalem mesajıydı...
İkinci konuşmacı Charlie Hebdo katliamında iki meslektaşlarını yitirdiklerini belirten Rotterdam Emniyet Müdürü Frank Paauw idi.
Aboutaleb: Çok kültürlülük birlikte yaşamaya engel değil
Son konuşmacı ilk ve tek Müslüman Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb’di. Hollandaca başladığı konuşmasını, Fransızca sürdüren Rotterdam Belediye Başkanı Aboutaleb, “Fransa’nın başkentinde soğukkanlı infaz bir kaç dakikada gerçekleşince, Amsterdam’daki meslektaşı Eberhard van der Laan ve Rotterdam şehir meclisiyle birlikte böyle bir protesto gösterisi düzenlemeye karar verdiklerini... Çok kültürlü Rotterdam’da 174 milletten göçmenlerin yaşadığı ve nüfusun yüzde 50’sinden fazla olduğunu ve bunun birlikte yaşamaya engel olmayacağını” belirtti.
Konuşmasının sonunda kitleyi Charlie Hebdo terör saldırısında hayatını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Ve saygı duruşunun ardından insanlar gösteri boyunca gösterdiği sessizliği titizlikle koruyarak dağıldı... (FE/HK)
[1] 1940 Meydanı: Anma/protesto gösterisi için Belediye’nin bu meydanı seçmesinin özel bir anlamı var. Çünkü, 1940 Meydanı İkinci Dünya Savaşı’nda Rotterdam uğradığı hava saldırılarıyla yerle bir edilir. Şehir neredeyse tümüyle boşalır. 1953 yılında, Fransız sanatçı Ossip Zadkine tarafından bombalanan şehri temsilen meydanın ortasına bir anıt yapılır.
* Manşet fotoğrafı nrc.nl