Haberin İngilizcesi için tıklayın
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik Fransız Charlie Hebdo dergisinin kapağındaki hakaret içerikli görsele ilişkin, derginin 3 yöneticisi ve bir karikatüristi hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan açılan davanın ilk duruşması görüldü.
TIKLAYIN - Karikatür krizi nasıl başladı?
Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Sami Kabadayı katılırken, sanıklar derginin Genel Yayın Direktörü Julin Serignac, Yazı İşleri Müdürü Gerard Biard, Genel Yayın Yönetmeni Laurent Sourisseau ve karikatürist Alice Petit tarafından gelen olmadı.
TIKLAYIN - Hükümetten Charlie Hebdo’ya küfürlü tepki
Sonraki duruşma Haziran 2022'de
Hakim Osman Efendioğlu'nun dava dosyasına gelen belgeleri okumasının ardından konuşan Avukat Kabadayı, sanıklardan şikayetçi olduklarını ve davaya katılma talebinde bulunduklarını bildirdi.
Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Durmuş Ali Kaya, "Katılma talebi konusunda takdir mahkemenindir" dedi.
Daha sonra Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Efendioğlu, ara kararları açıkladı.
Buna göre, suçtan zarar görme ihtimali karşısında davaya katılma talebinin kabulüne, sanıkların açık kimlik, adres bilgilerinin ve savunmalarının tespiti için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen yurt dışı istinabe yazısının akıbetinin sorulmasına, sanıkların kimlik ve adres bilgilerinin tespit edilmesi halinde savunmalarının alınması için işlem yapılmasına karar verildi.
Bir sonraki duruşma 1 Haziran 2022'ye bırakıldı.
“Gazeteci ve yurttaşlar fikirleri nedeniyle mahkemelere sürünüyor”
Davayı bianet’e değerlendiren RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, “Yetkililer, İnsan Hakları Eylem Paketi’nin neden itibarsız kaldığını merak ediyorlarsa sorunu uzakta aramaya gerek yok. Herkes gibi hakkını tazminat talebiyle arayabilecekken Cumhurbaşkanı, yıllardır bu özel yasa yoluyla, hoşuna gitmeyen fikirlerinden dolayı gazeteci ve yurttaşları hapis talebiyle mahkemelerde süründürüyor" dedi.
AİHM'in mahkumiyet kararından sonra bu "saplantı ve adaletsizlikten ısrarcı olmanın bir gereğinin olmadığını" savunan Önderoğlu, Ceza Kanunu'nun 299. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını istedi.
İddianameden
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Fransa'da yayın yapan derginin 28 Ekim 2020'deki sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının bulunduğu karikatür görseli üzerinden "Cumhurbaşkanına hakaret" suçunun işlendiğinin tespiti yer alıyor.
Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre, suçun yabancı ülkede Türk vatandaşları veya yabancılar tarafından işlenmesi halinde Türk kanunlarının uygulanması gerektiği hatırlatılan iddianamede, derginin Genel Yayın Direktörü Julin Serignac, Yazı İşleri Müdürü Gerard Biard, Genel Yayın Yönetmeni Laurent Sourisseau ve karikatürist Alice Petit'in işlenen suçtan silsile halinde sorumlu oldukları bildiriliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan karikatürün kaba, müstehcen, saldırgan, onur kırıcı olduğuna ve haya duygularını incitmeyi amaçladığına işaret edilen iddianamede, şunlar kaydediliyor:
"Söz konusu karikatürün basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti içerisinde kalır bir yanının olmadığı, Cumhurbaşkanı'nın şeref, onur ve saygınlığını çok açık ve bariz bir şekilde zedeleme maksadıyla hazırlandığı yönünde kanaat oluşmaktadır.
"Eylemin 5237 sayılı TCK'nin 299. maddesinde düzenlenen 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçu kapsamında kaldığı, bu hususta sorumluluğu tespit edilen derginin Genel Yayın Direktörü Julin Serignac, Yazı İşleri Müdürü Gerard Biard, Genel Yayın Yönetmeni Laurent Sourisseau ve karikatürist Alice Petit'in toplanan delillere göre, Cumhurbaşkanı'nın onur, şeref ve saygınlığına saldırı ve hakaret içeren yayın yapmaktan cezalandırılmaları talep edilir."
Sanıkların, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan birer yıldan 4'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Ne olmuştu?
Charlie Hebdo'nun 2015'te uğradığı cihatçı katliamıyla ilgili davanın başlaması öncesi yeniden yayımladığı Muhammed peygamber karikatürlerini sınıfta gösteren tarih öğretmeni Samuel Paty 16 Ekim'de kafası kesilerek öldürüldü.
Olayın ardından Fransa'nın verdiği tepki, Müslüman ülkelerle ilişkilerini gerdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, öğretmenin kafasının kesilmesinin ardından "Fransa karikatürlerden vazgeçmeyecek" açıklaması yaptı.
Erdoğan'ın Macron ile Doğu Akdeniz ve Dağlık Karabağ gerilimlerine İslam karşıtlığı suçlaması eşliğinde Fransa mallarını boykot talebini eklemesi sonrası, Charlie Hebdo 27 Ekim'de bu kez Erdoğan'ı kapağına taşıyan bir karikatür yayınladı. Karikatürde, "Erdoğan özelde çok komik" yazısı yer yer aldı.
Türkiye'den konuyla ilgili gelen tepkilerden biri Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam'dan oldu. Çam, Türkçesi "Siz piçsiniz, siz o... çocuğusunuz" anlamına gelen Fransızca bir tweet paylaşarak, derginin Twitter hesabını etiketledi.
(EMK)