Change.org Türkiye, iklim krizinin nedeninin insan faaliyetleri olduğuna dikkat çekmek ve buna yönelik bir farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 15 Mayıs’ta küresel çapta kutlanan “Dünya İklim Günü”nde yurttaşların ve kurumların başlattığı iklim kampanyalarını bir araya getirdi.
İklim kriziyle mücadele için öne çıkan 70 imza kampanyasına 700 binden fazla kişi destek oldu.
Bilimsel raporların Türkiye’nin aşırı hava olaylarına karşı Avrupa’nın en kırılgan ülkesi konumunda olduğunu belirten change.org Türkiye İklim Programı Yöneticisi Yaz Güvendi iklim krizinin etkilerinin Türkiye’de gün geçtikçe daha fazla hissedildiğini söyledi.
2021’in 1024 aşırı hava olayıyla tüm zamanların en çok aşırı hava olayı görülen yılı olduğuna dikkat çekti.
2021'de 2,2 milyon haber yapıldı
Atmosferdeki karbondioksit seviyesinin insanlık tarihinde ilk defa aylık ortalama milyonda 420 parçanın (ppm) üzerine çıkarak rekor kırdığını aktaran Güvendi, yaşananlarla birlikte iklim krizi ile ilgili basılı ve dijital medyada çıkan haberlerin sayısının giderek arttığını belirtti:
“Türkiye’de 2021’de özellikle de orman yangınlarının ve sel felaketlerinin artmasıyla aşırı hava olaylarına yönelik dijital içeriklerin sayısı 2,2 milyona, iklim ve enerjiye yönelik içeriklerin sayısı 454 bine, Yeşil Mutabakat ve iklim müzakerelerine yönelik içeriklerin sayısı 264 bine, iklim ve çevre hareketine yönelik içeriklerin sayısı ise 104 bine ulaştı.
“Basılı ve dijital basında iklim krizi ile ilgili konular toplam 170 başlıkta haber olarak yer aldı, 7 bin 400’den fazla farklı mecrada konuşuldu.
“İklim krizinin medyaya yansıması ile paralel olarak halkın da iklim krizine yönelik farkındalığı ve endişesi de bir önceki seneye göre arttı. İklim Haber ve KONDA Araştırma tarafından gerçekleştirilen ‘Türkiye’de İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları Algısı 2021’ sonuçlarına göre Türkiye’deki her dört kişiden üçü iklim krizinin insan faaliyetlerinin sonucu olduğunu düşünürken, toplumun dörtte üçü iklim değişikliği için endişeli olduğunu belirtti. Her üç kişiden ikisi iklim krizinin koronavirüsten daha büyük bir sorun olduğunu ifade etti.”
“İklim kampanyalarındaki artış devam ediyor”
"Araştırma, iklim değişikliğine karşı harekete geçme talebinin de arttığını gösteriyor. Change.org'da iklim krizi konusunda başlatılan kampanyalar 2021'de artarak toplam 191'e ulaştı. 2022'in ilk yarısında da bu artış devam etti. Change.org Türkiye'nin 2021'deki iklim kampanyalarına toplam 465 bini aşkın imza atıldı. En çok imzalanan 5 kampanyadan ikisi -Paris Anlaşması Onaylasın ve İklim Krizi Müfredata Eklensin- başarıya ulaştı."
Güvendi bu nedenlerle 15 Mayıs İklim Günü’nde Change.org Türkiye olarak, iklim kriziyle mücadelede bireyler ve sivil toplum kurumları tarafından başlatılan kampanyalar arasından en fazla imzalanan iklim kampanyalarını Change.org/iklim adresinde bir araya getirdiklerini belirterek Türkiye’nin iklim mücadelesini güçlendirmeye ve farkındalık yaratmaya çalıştıklarını anlattı.
Kampanyalar arasından İklim Acil Durumu İlan Edilsin, Türkiye 2030’a Kadar Kömürden Çıksın, Akbelen Ormanı Kömür Madeni İçin Kesilmesin, ZeytinimeDokunma, Yeni Bir Orman Kanunu Düzenlensin, Kuraklık Doğal Afet Sayılsın, Sıcak Havayla Mücadele Birimleri Kurulsun, Üniversiteler Karbon Nötr Olsun gibi taleplerin dile getirildiği listeler öne çıkıyor.
İmza kampanyalarına buradan ulaşabilirsiniz: change.org/iklim
(HA)