AferShock Comics’in önümüzdeki Eylül ayında yayımlayacağı “Alters” serisinin yeni kahramanı Chalice transeksüel bir süper kahraman.
Yer çekimini kontrol edebilme gücü sayesinde uçabilen Chalice, gündüzleri üniversite öğrencisi genç bir erkek, ismi Charlie Young. Charlie’nin ailesi onun süper güçlerinden ve transseksüel kimliğinden habersizler.
“Alters” serisinin yaratıcısı çizgi roman dünyasının eskilerinden Paul Jenkins. 50 yaşındaki Jenkins, Wolverine’in geçmişini anlattığı “Origins” ile Marvel’e satış rekorlarından birini getirmişti.
Chalice’ın yer aldığı ilk sayı LGBTİ karşıtı yasanın geçtiği Kuzey Karolina’da özel bir kapakla satışa sunulacak. Kuzey Karolina’da translar kimliklerinde atanmış cinsiyetleri dışındaki tuvaletleri kullanamıyor. Özel sayının kapağında tuvalet işaretleri yer alması bekleniyor.
2005'te başlayan proje
Paul Jenkins 2005’te başladığı “tutkulu proje”si Chalice’in yaratım sürecinde bekar bir eşcinsel olan annesinin büyük katkısı olduğunu anlatıyor.
“Eğer bir gün ırk, cinsellik ve toplumsal cinsiyet gibi konuların konu olmaktan çıktığı noktaya gelebilirsek başarmışız demektir.”
“Annem böyle derdi”, diyor Jenkins.
Fikri hayranı vermiş
Jenkins’in zihninde uzun yıllardır olgunlaşmayı bekleyen transseksüel bir süper kahraman yaratma fikri 2014 yılında bir anda netleşmiş. Jenkins’in karakter yaratımı üzerine düzenlenen bir konferansta tanıştığı hayranı Liz Luu’nun “dahiyane” fikri sonrası Chalice karakteri son halini almış.
Dönüşümünü henüz tamamlamamış ve yalnızca kostümünün içindeyken kadın bedenine bürünebilen transseksüel bir süper kahraman fikrini Jenkins’e veren Luu bugün Cartoon Network’te asistan olarak çalışıyor.
Jenkins, “Alters”in kıssadan hisselerle dolu, insan olmaya dair dersler içeren bir seri olmasını istemiyor. Serinin en önemli özelliği yaratım sürecinde yalnızca süper karakterlere odaklanılması ve olayların süreç içinde kendi kendine gelişmesine izin verilmesi.
Alışılmışın dışında kahramanların sıra dışı hikayeleri
Çizgi romanda “Alters” yaşadıkları belirli bir olay sonucu süper kahramanlık yetileri kazananlara verilen isim. Serinin kahramanları her hikayede fiziksel, biyolojik ve zihinsel engellere meydan okuyor.
Hikayelerden biri gösterişsiz ve çirkin bir süper kadının maceralarını konu alıyor. Bir diğerindeyse okuyucu şekil değiştirebilen engelli bir süper kahramanın hayatının en zor kararını nasıl verdiğine şahit oluyor: ya olduğun gibi kalıp sonsuza kadar yaşayacaksın ya da ayağa kalkıp bir ay sonra öleceksin...
Transseksüel, lezbiyen, Müslüman ve obez kahramanlar
Çizgi roman endüstrisinin gerçek dünyayla daha entegre ve daha gerçekçi karakterler yaratma çabasında olduğu şu günlerde, trans süper kahramanlara az da olsa rastlanıyor. Çizgi roman dünyasının alışılmışlarının aksine bugün çok sevilen bir çok lezbiyen, Müslüman ya da obez süper karaktere rastlayabiliyoruz.
Önümüzdeki ay okuyucuyla buluşacak bilim kurgu çizgi roman “Kim&Kim” bu örneklerden biri. “Kim&Kim” biri trans kadın diğeriyse biseksüel çok iyi iki arkadaş süper kahramanın hikayesini anlatıyor. “TransCat” adlı çizgi romanda ise baş karakter transseksüel bir süper kahraman.
"Tekdüze erkek süper kahramanlar"
Çizgi roman tarihçisi Mark Evanier, “Bugün hem çizgi romanlarda hem de onları yaratanlarda çeşitlilik ve farklılık görebiliyorum. Benim gençliğimde bütün karakterler birbirinden farklı kostümler giymiş tekdüze erkek süper kahramanlardı” diyor.
Paul Jenkins erkeklerin dünyası olarak nitelenen çizgi roman dünyasına kendini ait hissetmiyor. “Alters” ile dünyadaki farklılığı ve çeşitliği çizgi roman dünyasına taşıyan Jenkins yaratıcı ekibini seçerken de farklı cinsel ve etnik kimliklere sahip sanatçıları bulmaya özen gösteriyor.
“Alters”ın kapağını Marvel’in “Black Panther” serisindeki çizimleri yapan siyah çizer Brian Stelfreeze tasarladı. Çizgi romanın içindeki çizimler Leila Leiz’e ait, transseksüel çizer Tamra Bonvillain ise renklendirmeleri yapıyor. (SG/HK)
* Bu haberde New York Times’tan yararlanılmıştır. Çeviri: Simay Gökhan