Çağdaş Gösteri Sanatları Girişimi (ÇGSG), "Çağdaş Gösteri Sanatlarında Nereden Nereye?: Esteti.ka | Histori.ka | Politi.ka" adı altında bir sanat araştırmaları atölyesi düzenliyor. Atölyenin "Esteti.ka" başlıklı ilk ayağı yarın (20 Şubat), saat 19:00'da Roxy Etkinlik Platformu'nda gerçekleşecek.
Çağdaş gösteri sanatlarında estetik, tarih ve politika...
"Nereden Nereye?", toplam 18 katılımcıyı konuk edecek. Herkese açık olarak gerçekleştirilecek atölye programı, çağdaş gösteri sanatlarının estetik, tarihsel ve politik bağlamlarda tartışmaya açılacağı üç ayrı toplantı gerçekleştirecek.
Şubat, Mart ve Nisan aylarına yayılan bu toplantılar, Türkiye'de çağdaş gösteri alanındaki sanatsal üretimin güncel bir haritasını çıkarmayı, üretilen işleri yeni okuma ve incelemelere açmayı ve bu sayede alandaki bilgi ve belge açığına yenilikçi bir karşılık vermeyi hedefliyor.
Katılımcılar arasında Türkiye'de çağdaş dans, tiyatro ve performans alanlarında çalışmalarını sürdüren koreograf, yönetmen ve tasarımcılarla birlikte akademisyen, eleştirmen ve araştırmacılar var. 20 Şubat tarihindeki "Esteti.ka" başlıklı ilk oturuma konuşmacı olarak katkıda bulunanlar şöyle:
Ayşın Candan, Bedirhan Dehmen, Naz Erayda, Gurur Ertem, Nihal Koldaş, Tuğçe Tuna
Çağdaş dans, tiyatro ve performansta sivil örgütlenme...
ÇGSG, Türkiye’de çağdaş dans, tiyatro ve performans alanlarında üretimde bulunan bağımsız sanatçı, kuramcı, eğitimci, kültür yöneticisi ve akademisyenleri bir araya getirerek, bir değişim ve dönüşüm hareketi başlatmayı hedefleyen, kar amacı gütmeyen, sivil bir platform.
Girişimin yakın gelecekteki planları arasında Anadolu şehirlerini dolaşan bir turne organizasyonu, gündemindeyse Roman gençlerle yürütülen bir sanat eğitimi projesi ve Bağımsız Network var.
Bağımsız Network, çağdaş gösteri sanatları alanında faaliyet gösteren bağımsız sanatçılar ve sanat oluşumlarıyla, İstanbul, Anadolu ve Avrupa’daki kültür-sanat aktörlerini bir araya getirmeyi hedefleyen bir kültür-sanat yönetimi ve kapasite geliştirme projesi.
Hollanda Konsolosluğu ve Alman Kültür Merkeziyle ortaklaşa hayata geçirilen proje, Türkiye’de sahne sanatlarının gelişmesi, güçlenmesi ve yaygınlaşması amacıyla, Mayıs 2008'e kadar sürecek olan kapsamlı bir program yürütüyor. Bu program çerçevesinde yayın/eleştiri, eğitim ve kültür yönetimi konularına odaklanan üç ayrı çalıştay düzenlenecek.
Türkiye'de dans, tiyatro ve performans alanlarındaki mevcut pratiklerin ve estetik eğilimlerin sosyal, politik, tarihsel ve felsefi bağlamlarda yeni bir okumaya tabi tutulması amacını taşıyan "Nereden Nereye?" oturumları da bu programın bir diğer parçasını oluşturuyor. (GG)
* ÇGSG ve Bağımsız Network hakkında detaylı bilgi için: www.bagimsizbulten.blogspot.com
İletişim: Şafak Uysal ([email protected])