ÇGD : "Skandal"
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) oluşturulan Medya Sorunlarını Araştırma Komisyonu çalışmalarına bu sorunlara çözüm getirebilecek bir kurum olarak Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) temsilcilerinin çağrılmamasına tepki gösterilen raporda, durum "skandal" olarak nitelendirildi.
Yine rapora göre, Hazine Müsteşar Yardımcısı Aydın Karaöz, 1985'ten 31 Mayıs 2002'ye kadar medyaya toplam 721 trilyon lira teşvik verildiğini açıkladı.
İki aylık dönemi kapsayan raporda şu tespitler ortaya kondu :
* Temmuz ayında sadece Doğan Medya Grubu'nda ücretlere zam yapılmış, diğer
medya kuruluşlarındaysa sessizlik sürüyor.
İşten çıkarmalar ve Zam
İşten çıkarmalar Mayıs ve Haziran aylarında da devam etmiştir. Bu iki ayda toplam 60 basın emekçisi işten çıkarıldı. Raporda bu uygulamalara aşağıdaki şu örnekler verildi :
* Doğan Grubu'nda çalışanların ücreti, temmuz ayında yüzde 12,5 oranında arttırıldı.
* Sabah Gazetesi'nin günlük ek olarak verdiği "Sabah'la Günaydın" Gazetesi çalışanlarından dört kişiye (Gazete Genel Yayın Yönetmeni Emre İskeçeli de dahil) mayıs ayı sonunda zam yapılmıştır. Bu durumu Sabah Gazetesi çalışanları ise yaptıkları bir açıklamayla protesto etti.
* Doğan Grubu dışında diğer medya kuruluşlarında Temmuz ayında zamla ilgili her hangi bir gelişme olmadı. Hatta bazılarında 2002'de zam dahi yapılmadı. Dünya Yayın Grubunda maaşlar hala ikiye bölünerek verilmeye devam ediliyor.
* Haziran ayında NTV'de çeşitli servislerde çalışan 10 kişinin işine son verildi.
* Tv8'de 7 çalışanın işine son verildi ve bunların yerine çalışan alındı.
* Dünya Yayın Grubu'nun bazı şirketlerinde 30 kişinin işine son verilmiş ve 1 kişi de istifa etmiştir. Mayıs ve haziran aylarında 19 kişi de gruba ait çeşitli şirketlerde iş başı yaptı.
* Haziran ayı ortasında CNN Türk'de 1 haber spikeri istifa etmiştir. Ayrıca Mayıs ayında ekonomi editörlerinden 1 tanesinin de işine son verilmiştir.
* Akşam gazetesi yöneticilerin yaptıkları açıklamaya göre işten çıkarılması nedeniyle Ergun Babahan'dan boşalan Akşam Gazetesi Ankara Temsilciliği'ne, aynı büro çalışanı Nuray Başaran getirilmiştir. Babahan ise, yaptığı açıklamada, kendisinin gördüğü lüzum üzerine görevinden istifa ettiğini açıkladı.
* 2001 TBMM'de Medya Sorunlarını Araştırma Komisyonu'na iki büyük medya grubunun patronu da bilgi vermiştir. İstanbul'da çalışmalarını sürdüren komisyona, Doğan Yayın Grubu Başkanı Aydın Doğan ve Bilgin Yayıncılık AŞ Yayın Grubu Başkanı Dinç Bilgin ile bu iki grubun üst düzey yöneticileri komisyon
üyelerinin sektörümüzle ilgili sorularını yanıtladı.
Doğan Grubu'nda 2001'de 1000 kişi işten çıkarıldı
* Doğan Yayın Grubu Başkanı Aydın Doğan, 12 Haziran 2002'de Meclis Komisyonuna bilgi verdi ve 2001 krizinde 1000 kişinin işten çıkarıldığını ifade etti. Grubun toplam cirosunun 5-6 milyar doları bulduğu açıklandı.
* Doğan Yayın Grubu'nun borsada işlem gören şirket hisselerine yabancıların
ilgisinin arttığı ifade edilmiş ve grubun, 2002'de giderinin 2000 yılına yani iki yıl öncesine göre yüzde 39,3 oranında azaltılacağı açıklanmıştır. Ayrıca aynı grubun giderlerinde bu denli kısıtlamaya gitmesine karşılık reklam gelirleri de geçen yıla kıyasla hızla artmaktadır.
* Halk Bankası Genel Müdürü Emel Çabukoğlu, Meclis Komisyonuna verdiği bilgilerde, batık kredilere de değiniyor ve donuk kredilerin yüzde 8'inin yani 92 trilyon liranın medyadan alacakları olduğunu açıklıyor (19 Haziran 2002, tutanak, sayfa 26):
Problemli kredileri... Bilançomuzu açıkladık, tümüne karşılık ayırdık,
ayırdığımız karşılık 1 katrilyon 150 trilyon liradır. Bu problemli kredilerin yüzde 8'i medyanındır.
* Doğan Yayın Holding hisselerindeki 2002 yılbaşında yüzde 16,8 olan yabancı yatırımcı payı, dört ay sonrasında 39,7 puanlık artışla yüzde 56,5'e
yükselmiştir (Hürriyet, 5 Mayıs 2002). Buna göre grubun borsada işlem gören
39,6 milyon lotluk hisse senedinin yaklaşık 22,4 milyon lotu yabancı fon
portföylerinde yer almaya başlamıştır. Bu durum, Doğan Yayın Holding Başkan
Yardımcısı Soner Gedik, Türkiye'yi dünyaya anlatmanın bir sonucu olarak
değerlendirmiştir.
* Haziran ayı başında Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Avukat Fikret İlkiz istifa etti. İlkiz'in yerine Mehmet Sucu getirildi.
Haberler
* Medya sorunlarını araştırmak amacıyla TBMM'de Medya Sorunlarını Araştırma Komisyonu kuruldu. 14 Mayıs'ta komisyon yaptığı toplantıda başkanlığa ANAP'lı Aydın Ayaydın, başkan vekilliğine Milliyetçi Hareket Partili (MHP) İrfan Keleş, komisyon sözcülüğüne Demokratik Sol Partili (DSP) Mustafa Vural, komisyon katipliğine Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) Avni Doğan seçilmiştir.
* Komisyonun diğer üyeleri ise şu milletvekillerinden oluşuyor: Gaffar Yakın, Saffet. A. Bedük, Tevhit Karakaya, S. Metin Kalkan, Nazif Okumuş, Necdet Saruhan, Şamil Ayrım, Yusuf Kırkpınar, Erdoğan Sezgin. Komisyon birçok kişi ve kurumun bilgisine başvurdu. Bunlardan biri de ÇGD Genel Başkanı İsmet Demirdöğen'dir. Demirdöğen, 30 Mayıs'ta komisyona
çalışma koşullarımız hakkında bilgi vermiştir.
ÇGD ödülleri dağıtıldı
* ÇGD'nin her yıl verdiği "Yılın Gazetecileri Ödülleri" 24 Mayıs
'ta Ankara'da düzenlenen bir törenle verildi. Aynı gün dernek "2. Uluslararası Gazetecilik Günleri" paneli düzenlendi ve ayrıca Filistin, Fas, İngiltere, Almanya, Tunus ve daha birçok ülkeden gazetecilerin katılımıyla bir oturum yapıldı.
Gazete yazarı ve müdürüne ceza
* Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, adliyeye hakaret suçlaması nedeniyle Türk Ceza Kanunu (TCK) 159'uncu maddesi uyarınca İngilizce yayım yapan Turkish Daily News Gazetesi yazarı Burak Bekdil'e 20 ay, gazetenin yazı işleri müdürü Mine Çevik'e de 10 ay hapis cezası vermiştir.
ÇGD Başkanı Ekmekçi anıldı
* ÇGD eski genel başkanlarından Mustafa Ekmekçi, ölümünün 5. yılında
mezarı başında anıldı. Mezarı başında konuşan genel başkanımız İsmet
Demirdöğen, tüm zor koşullara rağmen gazetecilerin Ekmekçi'nin ilkelerine
sahip çıktığını ve ezilen halkların çığlıklarını yansıtan kalemlerin bu
dünyadan birer birer göçtüğünü söyledi.
Datça'da Sinan Kara'ya 19 dava
* Muğla'nın Datça ilçesinde "Datça Haber" Gazetesi'nin yayımlayan Sinan Kara, ilçe kaymakamını kızdırdığı haber nedeniyle hakkında tam 19 tane dava açılmış ve bir kısmından da ceza aldı.
* Aynı zamanda Cumhuriyet, Yeni Asır, Sabah ve Doğan Haber Ajansı muhabirliği de yapan Kara'nın 19 Haziran'da Datça'da görülen davasına davacı taraftan hiç kimse katılmamış ve Kara'nın Avukatı Burhan Apaydın, "Bu haber alma özgürlüğü davasıdır" dedi. Kara'nın bu haber verme özgürlüğü mücadelesindeki kararlılığı ÇGD tarafından dikkate alınarak ödüllendirildi.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü
* ÇGD'nin de içinde yer aldığı G 9 platformu, yaptığı açıklamada "Basın özgürlüğü sadece gazetecilerin özgürlüğü değildir. Basın özgürlüğü, doğru
bilgilendirilmiş ve eleştirel olabilen vatandaşlara sahip bir ülke olabilmemizin garantisidir ve demokrasiler ancak bu nitelikteki vatandaşlarca yaşatılabilir. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününde ülkemizi yönetenleri basın ve ifade özgürlüğü önündeki bütün engelleri kaldırmaya çağırıyoruz" denildi.(NK)