ÇGD, üye ve gazetecileri 24 Şubat Pazartesi günü, Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde, saat 19.00'da bu vesileyle düzenlediği fotoğraf sergisinin açılışına ve kokteyline davet etti.
ÇGD baskılara karşı hakkı koruyor
ÇGD, düşünce ve ifade özgürlüğü alanındaki olumsuz koşullarla mücadele etmek ve bu koşullar karşısında hakları gasp edilen basın çalışanlarını aynı çatı altında toplamak için kuruldu. ÇGD, baskıcı iktidarlara ve ellerindeki basın organlarını baskı unsuru olarak kullanmaktan çekinmeyen gazete patronlarına karşı hem basın çalışanlarının haklarını, hem de en temel insan hakkı olan "halkın haber alma hakkını" korumayı temel hedef olarak seçti.
Örgüt, kurulduğu dönemin koşullarından kaynaklanan ihtiyaçtan doğduğunu, bugün ise bu ihtiyacın büyüyerek devam ettiğini açıkladı. ÇGD 25. kuruluş yıldönümünde dolayısıyla yaptığı açıklamada şunlara işaret etti:
* ÇGD, geride bıraktığı 25 yıl boyunca, teknoloji ile birlikte gelişen iletişim dünyasına ayak uydurma, aynı zamanda da mesleki değerleri koruma ve sektörde insan ile emek unsurunun en vazgeçilmez değerler olduğunu vurgulama bilinciyle hareket etti.
* Bu amaçla her geçen gün biraz daha fazla yıpratılan gazetecilik etiğini, basın çalışanlarının pervasızca gasp edilen haklarını korumayı bir görev saydı.
ÇGD, "G9" grubunu yarattı
* ÇGD'nin amaçlarından biri de "katip gazetecilik" ve "besleme basın" anlayışının yerleşmesini önlemektir. Bu çerçevede ÇGD mesleki değerleri ve evrensel gazetecilik ilkelerini hep öne çıkardı.
* Çeyrek asırlık yolculuğunu, ilkeleri ve kuruluş amacından ödün vermeden sürdüren ve gelecekte de sürdürme kararlılığında olan ÇGD, düşünce ve ifade özgürlüğü mücadelesini demokrasi ve insan hakları mücadelesi olarak görüyor.
* Bu nedenle ülkemizde insan hakları ortamının ve demokrasinin geliştirilmesi için de çalışmalar yürütmektedir. Aynı alanda faaliyet gösteren örgütlerle G-9 gazetecilik birlikteliğini hayata geçiren ÇGD, İnsan Hakları Kurulu'na da davet edildi.
ÇGD'den diğer örgütlerle işbirliği
* Dünyadaki gazetecilik örgütleriyle sıkı bağlar kuran ve Uluslar arası Gazeteciler Federasyonu'nun (FIJ) de aktif bir üyesi olan ÇGD, basın çalışanlarının sorunlarını dünyaya duyurmayı da sürdürüyor. Bu bağlamda dünyanın değişik yerlerinden gazetecilerin Türkiye'de buluşmasına öncülük eden Uluslar arası Gazetecilik Günleri organizasyonlarında etkin rol alıyor.
* ÇGD, 25 yılını 6 şubesi ve üç bine yakın üyesiyle, iletişim dünyası çalışanlarının en büyük örgütlerinden biri olarak doldurdu. Şimdi ÇGD'yi büyütmek, her zaman onurla ve en önde taşıdığı bayrağı ilk günkü coşkuyla yükseltmek zamanıdır. (EÖ/BB/NK)