ÇGD'nin 2004 Ekim tarihli taramasına göre, Antalya'da faaliyet gösteren haber ajansı, gazete, dergi, radyo ve televizyon kanallarında çalışan 180 gazeteciden sadece üçte biri Basın İş Yasası kapsamında sigortalı.
10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir açıklama yapan ÇGD Akdeniz Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Üstün, "Antalyalı gazeteciler bu sorunları yaşarken ÇGD Bayram Kutlaması yapmayacaktır" diyerek işverenlere "Gazeteci istihdamındaki "yasa dışı" uygulamalara son verin" çağrısı yaptı.
ÇGD şikayet etti
Açıklamada ÇGD Akdeniz Şubesi'nın, 2002 yılında, Basın İş Yasası'nın sendikaya tanıdığı hakkı kullanarak Antalya Valiliği'ne başvurup, Bölge Çalışma Müdürlüğü iş müfettişlerinin Antalya'daki yirmiden fazla basın iş yerinin hepsinde denetim yapmasını sağladığı belirtildi.
"Bu denetimler sonucu, sigortasız çalıştırılan 15 gazeteci Basın İş Yasası kapsamına alınmış, sigorta yaptırmayan, fazla mesai ücretlerini ödemeyen işverenlere yasal işlem yapılmıştı."
Gazetecilerin üçte ikisi "yasa dışı" çalıştırılıyor
Son iki yılda basın işyerlerinin sayısının iki kat arttığına dikkat çeken ÇGD'nin 2004 yılı Ekim ayında yaptığı taramada ortaya çıkan verileri şöyle:
* Antalya'da faaliyet gösteren 8 haber ajansı, 9 ulusal gazete, 17 yerel günlük, 3 haftalık gazete, 5 yerel dergi, 2 yerel, 1 bölgesel ve bir de ulusal televizyon kanalının Antalya Bürolarında temsilci, genel yayın yönetmeni, yazı işleri müdürü, haber müdürü, istihbarat şefi, muhabir, foto muhabiri ve kameraman olarak çalıştırılan 180 kadar gazeteciden sadece üçte birinin Basın İş Yasası kapsamında sigortasının yapıldığı saptandı.
* Gazetecilerin üçte biri İş Yasası kapsamında çalıştırılırken üçte birinin de sigortasız olarak "ecir" gibi çalıştırıldığı görüldü.
* Bu da Antalya'daki gazetecilerin üçte ikisinin Basın İş Yasası kapsamı dışında, yani "yasa dışı" bir konumda çalıştırıldığı anlamına gelmektedir.
"Yasa" deyince kapıyı gösteriyorlar
* Bu "yasa dışı"lığın giderilmesi için Çağdaş Gazeteciler Derneği Akdeniz Şubesi'nin başvurusu üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişleri Antalya'daki Basın İşyerlerinde gazetecilerin Basın İş Yasası'na uygun çalıştırılıp çalıştırılmadığını denetlemeye başladı.
* Aralık ayında başlayan ve Ocak ayında sona erecek bu denetlemeler karşısında bazı işverenler "yasa dışı" tutumlarına devam ederek, aylardır sigorta olmayı bekleyen 8 gazeteciyi işten çıkardı.
Gazetecilere "ecir" muamelesi yapılıyor
ÇGD Akdeniz Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Üstün, Basın İş Kanununa göre gazeteci işe başlarken yazılı sözleşme yapmanın zorunlu olduğunu hatırlatarak, "Ancak, medya işverenleri 50 yıl öncesinde olduğu gibi siyasal iktidarlardan da cesaret alarak yasa yokmuş gibi davranmakta, çalıştırdığı gazetecilere "ecir" muamelesi yapmaktadır" dedi. (YS)