Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, "Devrimci Karargah" örgütüne yönelik üç kişinin öldüğü operasyondan sonra tutuklanan Vatan gazetesine ait gazetevatan.com sitesinin yayın yönetmeni Aylin Duruoğlu'nun derhal serbest bırakılmasını talep etti.
27 Nisan'da gözaltına alınan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde üç gün tutulduktan sonra da İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklanarak Bayrampaşa Kadın Tutukevi'ne gönderilen gazeteci için meslektaşları Vatan gazetesi önünde destek eylemi yapmıştı.
ÇGD: Aylarca hapis yattıktan sonra suçsuz çıksa ne olur?
Aylin Duruoğlu'nun daha fazla mağdur edilmemesi gerektiğini bianet'e açıklayan Abakay, derhal serbest bırakılmasını ve gerekirse tutuksuz yargılanmasını istedi.
"En büyük dileğimiz arkadaşımızın özgürlüğüne kavuşmasıdır. Bu tür karamboller zaman zaman yaşanıyor ve sonunda olan tutuklanan ve işinden olan arkadaşlarımıza oluyor. Suçsuz çıksa bile onun rüzgarı, gazetecinin işini kaybetmesi veya mesleğinden uzaklaşması riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Gazeteci aylar sonra özgür bırakılsa ve beraat etse de onarılmaz izler bırakan o tür tehlikeler şimdiden önlenmeli."
Duruoğlu'nun tutukluluğuyla ilgili bianet'i bilgilendiren avukatı Naime Kılıç, dosyada gizlilik kararı bulunduğu için, müvekkilinin kendisinin de hazır bulunduğu sorgular sırasında verdiği bilgiler dışında bir bilgi edinediklerini, Duruoğlu'nun tüm bildiklerini anlattığını ifade etti.
İlk itirazın 8 Mayıs'ta ,1'e karşı 2 oyla, “Delil toplanma aşamasında bulunulduğu ve olayın toplumda büyük sarsıntı ve infial meydana getirdiği" gerekçe gösterilerek reddedildiğini anımsatan Kılıç, dilekçe yoluyla sürekli itiraz ettikleri tutuklulukların ayrıca her ay Nöbetçi Mahkemece de değerlendirileceğini açıkladı.
Gazeteciyi haftada bir bulunduğu Bakıköy Kadın Tutukevi'nde ziyaret edebildiğini kaydeden Kılıç, "Morali bozuk. Cezaevinde kendisine 'benim burada ne işim var' diyen herkesin yaşadığı üzüntü var onda da. Yoksa tutukluluk şartlarıyla ilgili bir şikayeti yok" dedi.
"Müvekkilim onu yazar olarak biliyordu"
Kılıç, müvekkili Duruoğlu'nun, yıllar önce İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nde aynı sınıfta okuduğu Yılmazkaya ile "Türk Hamımı" kitabının yazarı olması nedeniyle görüştüğü, müvekkilinin örgütle hiçbir bağlantısının olmadığını, Yılmazkaya'nın da örgütsel faaliyetleriyle ilgili hiçbir bilgisinin bulunmadığını, Duruoğlu'nun daha polis sormadan ayrıntılı beyanda bulunduğunu belirtmiş ancak tahliye talebi reddedilmişti. (EÖ)