İran'da Tunus ve Mısır'la başlayan devrim dalgasının etkisi görülüyor. Hükümet 14 Şubat eylemini muhalefet liderlerinin politik manevrası olarak değerlendirirken; 2009'daki seçimler sonrasında yaşanan gösterilerden sonra başkent Tahran'da zamanın en büyük muhalif gösterileri yapıldı.
Polis yürüyüşe katılan binlerce kişiyi dağıtmak amacı ile biber gazı ve plastik mermiler kullandı. Tahran'da yapılan gösterilerde bir eylemcinin hayatını kaybettiği bildirildi ve eylemler İsfahan ve Şiraz kentlerine de sıçradı.
Muhalefet lideri Mir Hüseyin Musavi'nin internet sitesi kaleme.com'da görgü tanıklarının verdikleri bilgilerde ise yabancı medya mensuplarının Tahran'da gösterileri izlemesine izin vermediği ve güvenlik güçlerinin onlarca protestocuyu gözaltına aldıkları belirtildi.
Cezayir'de "Her cumartesi eylem" olacak
Cezayir'de rejim karşıtı sivil toplum kuruluşları, bazı sendikacılar ve ana muhalefetteki RCD partisi hükümet istifa edene dek her cumartesi başkentte eylemlerine devam edeceklerini bildirdiler. RCD'nin sözcülerinden Muhsin Belabes, ''Rejim devrilene kadar devam edeceğiz. Her cumartesi baskıya devam.'' dedi.
Cezayir Dışişleri Bakanı Murad Medelci ise olağanüstü hal yasasının 19 yıllık varlığının en kısa zamanda sona erdirileceğini açıkladı ve ''Cezayir Tunus ya da Mısır değil.'' yorumunda bulundu.
Filistin'de "yeni hükümet" bekleniyor
Filistin Selam Feyyad Hükümeti istifa etti ve devlet başkanı Mahmud Abbas, Feyyad'ı yeni bir kabine kurmak ile görevlendirdi. Feyyad'ın en geç iki hafta içerisinde yeni hükümeti kurması bekleniyor.
Devlet Başkanı Abbas yeni hükümetin kurulması çalışmalarında diğer partiler, kurumlar ve sivil toplum örgütleriyle istişarelerde bulunulmasını talep etti.
Ermenistan'da da 18 Şubat'ta eylem var
Agos gazetesine göre, Ermenistan'da da en büyük muhalefet koalisyonu Ermenistan Ulusal Kongresi, 18 Şubat'tan itibaren başkent Yerevan'da yer alan Azadutyun (Özgürlük) Meydanında kapsamlı gösteriler düzenlemek için hazırlıklara başladı.
Mısırdaki yaşananları değerlendiren EUK Temsilcisi Aleksandr Arzumanyan ''Mısırdaki isyanın 'ekmek, özgürlük, onur' sloganı Ermenistan'da da geçerli olabilir. Çünkü burada da onlarla ilgili problemlerimiz var.'' diye konuştu. (ELV/EÖ)