"Tiaret: belediye binasının genel merkezi, düzinelerce genç tarafından kuşatıldı."
Bu Liberté gazetesinin 1 Şubat 2009 tarihli manşetiydi. Günlük gazete, gençlerin yaşam şartlarını ve özellikle de işsizliği protesto etmek için başşehrin Doğusundaki belediye binasına saldırmasından bahsediyordu.
Daïra'nın lideri (başkan yardımcısı) gençlerin taleplerini dikkate alacaklarına dair söz verdi.
Seddouk'ta (Cezayir'in 300 km Doğusunda) ortaokul öğrencileri arkadaşlarının okuldan atılması ve öğrenim koşulları nedeniyle öfkeli.
Bel Abbès: 12 genç, ayaklanmalar nedeniyle gözaltına alındı.
Bu kısa makaleler, Cezayir basınında nadiren karşılaşılan makaleler değil. Bu tarz makaleler, kısa haberler sayfalarında yer alıyorlar ve artık kimseyi ilgilendirmiyorlar.
Göç edemeden sahile vuranlar
Cezayir gençliği - 35.7 milyon Cezayirlinin yüzde 47.27'si - iki büyük isyan, iki trajedi arasında önemsiz kılınmadan gelen ümitsizliği yaşıyor hala. Yasadışı yollardan göç etmeye çalışırken hayatlarını kaybeden ve cesetleri İspanya kıyılarında bulunan gençler gibi...
Cezayirli sahil koruma görevlilerine göre, 2008'de, 4,000 kişi bu yasadışı göç yolculuğuna çıktı. 2009'da bu rakam muhtemelen daha da yüksekti.
Aralık 2009'da, bu konu ile ilgili bir soruya yanıt veren Gençlik Bakanı, gözünü bile kırpmadan şöyle diyebilmişti: "Bu genç insanların ülkeden gitmek istemelerinin nedenlerini belirleyebilmiş değiliz."
Bununla birlikte, hükümet gençlerle ilgili organizasyon ve stüdyo çalışmalarını artırdı ve konu ile ilgili artık daha sık araştırmalar yapılıyor.
Bulanık gelecek
2007'de, Ulusal Araştırma, Analiz ve Planlama Merkezi (Centre national d'études et d'analyse pour la planification - CENEAP(1)) tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre, okula giden gençlerin yüzde 62.8'i için "gelecek bulanıktır," yüzde 58'i hiçbir faaliyete katılmıyor, ve yüzde 90.6'sı hiçbir derneğe üye değildir.
Bu verilerle çelişkili olan bir başka veri ise, derneklerin başkanlarının neredeyse yarısının 40 yaşın altında olmasıdır. Çoğu, iki dili ana dili gibi konuşabiliyor, akademisyendir ve gençlerle ilgili konularda uzmanlaşmışlardır.
Hepsi de hükümete, uyuşturucu bağımlılığı tehlikesi ile ilgili raporlar vermiştir. Ancak maddi sıkıntılar nedeniyle, derneklerinin çatısı altında bu durumla mücadele etmekte zorlanıyorlar (2).
Valiler ve hükümet yetkilileri ile yapılan toplantıda CENEAP da, öğrenim hayatı ile ilgili dehşet verici istatistikler sundu. Bu istatistiklere göre, okula giden çocukların yüzde 48'i ilkokulda, yüzde 32.5'i de orta okulda öğrenim hayatını terk ediyor.
15 - 29 yaş arası işsizler, toplam işsizlerin yüzde 70'ini oluşturuyor.
Kriz de çarpınca
2009 yılındaki küresel ekonomik kriz, Cezayir'i es geçmedi. Kriz, gençlerin sosyo-ekonomik durumunun daha da kötüleşmesine neden oldu. Dahası, Cezayirli gençler, kamu politikaları ve programlarının kurbanıdır.
CENEAP'a göre, bunun nedeni, hükümetin, bilgi edinme ve tahmin yapma sürecinde, dinleme, izleme, katılım ve değerlendirme konularında yetersiz olmasıdır.
Hükümet, bu politikaların uygulanmasında tutarlılık ve koordinasyon eksikliği yaşıyor.
Kütüphane yerine mağazalar
Gençlerin can sıkıntısı ve umutsuzluğunu görmek için uzmanların analizlerine de gerek yok aslında. Cezayir sokaklarına bakmak yetiyor. Zaten seyrek olan kütüphanelerin yerini mağazalar almış durumda.
Spor salonları dökülüyor ve dünya sinemasına ulaşmanın tek yolu, korsan filmlerin kötü kopyalarından geçiyor.
Alpha Yayınevi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, öğrencilerin yüzde 80'i okul hayatları boyunca hiç kitap okumuyorlar.
Diploma ticareti ve intihal
Üniversite hayatına gelince; Ahmed Rouadjia da dahil, tüm profesörler Cezayir üniversitelerinde hüküm süren diploma ticareti ve intihalden bahsediyorlar.
1 Şubat 2010'da, Rouadja, El Watan gazetesinde (Cezayir gazetesi) eğitim ile ilgili yazdığı makalede şöyle dedi:
"Kimilerinin, kavram ve anlayışları öğrencilerine izah etme tarzları, Kartezyen yöntemin murat ettiği 'tarafsız ve nesnel duruştan' çok, "Arapça konuşan," "İslami" hissiyatın satışı veya ucuz bir vatanseverlikle, 'ideolojik bir telkin' tanımına uyuyor.
Vatanseverlik ve spor
Dahası, gençlerin vatansever duygularının Cezayir hükümeti tarafından bir araç olarak kullanılması, Afrika Kupası seçmeleri sırasında en üst noktasına ulaştı.
Sudan'a, oradan da Angola'ya gitmek için ucuz uçak biletleri, birkaç dakika içinde pasaport teslimatı ve medya tanıtımları...
Gençlerin, milli futbol takımındaki çoğu oyuncunun Avrupa'da eğitilmiş ve Avrupa'da yaşayan Cezayir asıllı Fransızlar olduğunu ve Cezayir'de maddi kaynak ve altyapı yetersizliği nedeniyle sporun çok geri olduğunu unutmaları için her türlü imkan seferber edildi.
Her şey, gençlerin, okul ve hastaneleri aylardır felç eden grevleri de unutmaları için... (GK)
-
(1) www.ceneap.com.dz
(2) Ulusal jandarmanın adli zabıtasına göre, 2009 yılında 64 tonun üzerinde uyuşturucu ele geçirildi. Aynı kaynağa göre, her yıl daha fazla öğrenci uyuşturucu bağımlısı haline geliyor.
* Arapçadan İngilizceye Elizabeth Grech, İngilizceden Türkçeye Esra Aygın çevirdi.