Uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, uygulamayı Cezayir'de özgür basına yönelen tacizlerin bir parçası olarak değerlendirdi.
Cezayir'de bağımsız basının karşı karşıya kaldığı ve durmak bilmeyen tacizi kınayan RSF, Cumhurbaşkanlık Seçimleri'ne yaklaşıldığı günlerde ifade özgürlüğünün sekteye uğratılmaması için çağrı yaptı.
"Dayanışma" yazısı ifade gerekçesi
RSF Genel Sekreteri Robert Ménard, "Bu gözaltı uygulamalarıyla iktidar kendine yakıştırılanları doğrular nitelikte hareket ediyor" dedi.
"La Liberté" gazetesinde çıkan ve suça gerekçe gösterilen köşe yazısını, devlete ait matbaaya borcunu ödemediği gerekçesiyle gazetesinin yayını durdurulan "Le Soir d'Algerie" (Cezayir Akşamı) yetkilisi Hakim Laalam kaleme aldı. Liberté gazetesi, dayanışma için gazeteci Laalam'ın yazısını yayımladı.
Gazeteciler poliste ifade vermiyor
Cezayir'de gazeteciler, Eylül başında aldıkları ortak bir kararla, yayımlanan yazılar nedeniyle bundan böyle polis merkezlerinde ifade vermeye gitmeyeceklerini açıkladılar. Gazeteciler, yazılarla ilgili yalnızca mahkemeleri muhatap kabul edeceklerini bildirdiler.
Ancak gazeteciler o kadar çok mahkemelere ifade veriyorlar ki, iş çığrından çıktı. "Liberté" gazetesi yazı işleri müdürü Said Şekri, bunun ayda 30 civarında olduğunu belirtiyor.
Üç ifade, gözaltı ve tutuksuz yargılama
Son bir aydır Cezayir'deki gazetecileri hep aynı uygulama bekliyor. Üç ifade alma işleminden sonra gazeteci gözaltına alınıyor sonra ise Cumhuriyet savcısına çıkarılıyor. Son olarak da, tutuksuz yargılama kararı veriliyor.
Ayrıca, yıllar önce gazetecilere açılan davalar bir bir raftan indiriliyor. Basın temsilcileri, genelde Ceza Yasası'nın 144. maddesinde tanımlanan "Devlet başkanına saldırı" iddiasıyla gözaltına alınıyorlar. (EÖ/BB)